Lemminkäisen temppeli myytiin ulkomaille – Sala­peräinen ostaja pitää ”matalaa profiilia”

Sipoossa sijaitsevat niin sanotun Lemminkäisen temppelin sisältävät maa-alueet myytiin ulkomaiselle yritykselle huutokaupassa 260 000 eurolla.

Lemminkäisen temppeliä ei ole yrityksistä huolimatta löydetty.

15.3. 14:13

Sipoon Gumbostrandissa sijaitsevat niin sanotun Lemminkäisen temppelin sisältävät maa-alueet on myyty huutokaupassa. Kauppahinta oli 260 000 euroa.

Myynnistä vastannut Asuntokaruselli Oy:n kiinteistövälittäjä Timo Kanerva kertoo ostajan olleen ulkomaalainen yritys. Hän ei kerro ostajasta enempää, koska ”ostaja haluaa pitää matalaa profiilia”.

Huutokauppa päättyi viime marraskuun lopulla. Kauppojen yksityiskohdista sopiminen vei aikaa, ja kaupat tehtiin lopulta maanantaina 13. maaliskuuta.

”Huutokaupassa oli loppusuoralla kaksi ulkomaista tahoa”, Kanerva kertoo.

Sipoossa sijaitsevan alueen myi koronapandemian vuoksi talousvaikeuksiin joutunut Helsingin Astangajoogakoulu, joka osti sen itselleen huutokaupasta vuonna 2000.

Myynnissä oli noin kahden hehtaarin suuruinen maa-ala, jolla sijaitsee metsää ja jylhää kalliota. Alueella on erityinen historia.

Mytologi Ior Bock (1942–2010) väitti, että alueella olisi niin kutsuttu Lemminkäisen temppeli, joka hänen mukaansa on muinaissuomalaista perua. Bockin mukaan temppelin uumenissa lepää mittaamattoman arvokas aarre.

Paikan tunnusmerkkinä on korkea pystysuora kivipaasi kallion jyrkänteen ja siirtokivilohkareen välissä. Lemminkäisen temppelin on kerrottu sijaitsevan tämän suuren kalliomuodostelman eli ”Kyypelivuoren” sisällä. Tarinan mukaan temppelin sisäänkäynti suljettiin 900-luvulla.

Lukuisista yrityksistä huolimatta temppeliä ei ole löydetty, eikä myöskään sen sisälle kätkettyä aarretta. Aarteen etsijöitä on virrannut Sipooseen jopa ulkomaita myöten.

Vuonna 2022 kallion sisään louhitusta luolasta löytyi kuitenkin tuhat vuotta vanha rautakautinen kirveenpää.

Uusi ostaja on myös toistaiseksi vaitonainen siitä, mihin tarkoitukseen hän aikoo käyttää aluetta.

”Saaga jatkuu. Näin ostaja kertoi minulle salaperäisesti alueen tulevaisuudesta”, Timo Kanerva kertoo.

Maa-alueen myymisestä ulkomaiselle ostajalle uutisoi ensimmäisenä Yle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat