Töölöläinen juusto­kauppa otti myyntiin poikkeuksellisen vanhan juuston

Töölöläinen juustokauppa tarjoaa asiakkailleen parmesaania, jonka ikä lyö ällikällä.

Rolling Cheese -juustokauppa on hankkinut erityislaatuista juustoa vain muutaman kilon verran.

”En usko, että tällaista juustoa olisi ollut Helsingissä aikaisemmin”, kertoo töölöläisen Rolling Cheese -juustokaupan yrittäjä Nelli Steer.

Juustokauppa maistattaa nyt asiakkaillaan vuodesta 2007 kypsytettyä Parmigiano Reggianoa.

Instagram-julkaisussaan kauppa kuvailee leikkisästi juustokimpaleen olevan samanikäinen kuin Rihannan hittikappale Umbrella ja vain vuoden nuorempi kuin sosiaalisen median palvelu Twitter.

Juusto on Steerin mukaan ennättänyt kansainvälisestikin kunnioitettavaan ikään. Tavallisesti parmesaani kypsyy 1–3 vuotta.

Herkkua ei ole tarkoitus nautiskella samalla tavalla kuin jälkiruokapöydistä tuttuja juustoja, eikä sitä välttämättä raastaisi pastankaan päälle. Sen kertoo paitsi korkea kilohinta, myös tujakka maku, jota Steer kuvailee monisanaisesti.

”Se maistuu siltä, kuin parmesaanin sielun pääominaisuus olisi puristettu yhteen tiivistettyyn pisteeseen.”

Juusto maksaa 160 euroa kilo.

Juustossa on Steerin mukaan misomainen maku, joka tulee voimakkaasta umamista. Lisäksi maku kätkee sisäänsä hedelmäisyyttä, joka kertoo parmesaanin laadukkuudesta.

Steer suosittelee maistamaan juustoa sellaisenaan. Se voisi sopia yhteen myös voimakkaamman punaviinin kanssa, joka pystyy ottamaan vastaan juuston vahvan maun.

Rolling Cheesen yrittäjäpariskunta on tuonut lajiketta italialaiselta Gennari-juustotilalta Suomeen vain muutaman kilon. Sitä on tarkoitus tarjoilla pieninä maistiaisina kevään tapahtumissa.

”Rajoitamme myyntiä hieman, sillä haluamme, että mahdollisimman moni pääsee maistamaan sitä”, Steer kertoo.

Steer painottaa, että tällaisen juuston oikeaoppinen säilytys ja huolto on tärkeää. Juusto vietti 16 vuotta kypsytyshuoneessa, ja se toimitettiin Suomeen vakuumiin pakattuna. Juusto avattiin tällä viikolla huoltoa varten. Nyt Steerit säilyttävät sitä kylmäkaapeissa, joissa on oikeanlainen kosteustilanne.

”Jos joku ostaa sitä meiltä, suosittelemme syömään sen mahdollisimman nopeasti. Kotona se ei enää säily.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat