Ihmisiä houkutellaan äänestämään ilmaisilla hodareilla vaali­päivänä

Foodora jakaa ilmaista ruokaa vaalipäivänä. Toimitusjohtajan mukaan tarkoitus ei ole edistää minkään ehdokkaan tai puolueen läpimenoa vaan nostaa nuorten äänestysaktiivisutta.

Foodora jakaa ilmaisia hot dogeja sunnuntaina muun muassa Helsingin Jakomäessä.

| Päivitetty

Helsinkiläisiä houkutellaan äänestämään jakamalla ilmaista ruokaa.

Tempauksen takana on ruokalähettiyritys Foodora, joka jakaa sunnuntaina eduskuntavaali­päivänä ilmaisia lounaita matalan äänestysprosentin asuinalueilla useammassa suuressa kaupungissa. Erityisesti tempauksen kohteena ovat yhtiön mukaan nuoret.

Helsingissä ruokaa on saatavilla äänestyspaikkojen lähistöllä Kontulassa, Ylä-Malmilla ja Jakomäessä. Kahdessa ensimmäisessä jaetaan Foodoran sovelluksessa käytettäviä kymmenen euron ateriakoodeja, ja Jakomäessä tarjolla on hot dogeja.

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 vain 55 prosenttia 18–24-vuotiaista nuorista käytti äänioikeuttaan.

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin mukaan nuorten äänestämättä jättämisen taustalla on monia, joskus jopa arkisia syitä aina vaalipäivän säätilasta alkaen.

Herkimmin äänestämättä jättävät matalasti koulutetut nuoret maahanmuuttaja­taustaiset miehet, ja juuri heitä kampanjalla halutaan Foodoran tiedotteen mukaan puhutella.

Ruokaa jaetaan kuitenkin kaikille halukkaille, eikä siihen ole ikärajaa.

Vaikka tempauksen tarkoitus on hyvä – saada nuoret äänestämään – se herättää kysymyksiä kaupallisen toimijan motiiveista. Tempaus tuoksahtaa silkalta mainokselta.

Miksi ryhdyitte tällaiseen tempaukseen, Foodoran toimitusjohtaja Joonas Kuronen?

”Haluamme aidosti kannustaa nuoria äänestämään. Moni nuori kuuntelee yrityksiä ja koska työntekijämme ja asiakas­kuntammekin ovat melko nuoria, tämä on meille looginen kohderyhmä.”

Voiko tempauksen tulkita olevan vaalivaikuttamista?

”Meillähän ei ole tässä mitään ehdokasta, puoluetta tai muutenkaan poliittista agendaa, mitä olisimme ajamassa. Nämä tietyt alueet on valittu sen perusteella, että niissä on matalin äänestysprosentti, ei sen takia, että voisimme saada siellä meille mieluisia ehdokkaita läpi. Enkä suoraan sanottuna edes tiedä, mitkä ehdokkaat olisivat meidän kannaltamme edullisia.”

Saako hodari tai Foodora-koodi esimerkiksi nuoren, maahanmuuttaja­taustaisen miehen äänestämään?

”En tiedä, vaikuttaako se suoraan äänestyspäätökseen. Mutta jos joku on päättänyt olla äänestämättä, hän saattaa ruveta miettimään asiaa uudestaan, että minkä takia Foodora on täällä jakamassa ilmaisia hodareita äänestäjille. Siitä saattaa saada kipinän pohtia asiaa uudestaan, jutella siitä kavereiden kanssa tai kotona. Mutta emme tietenkään voi mitenkään valvoa sitä, ovatko ruokaa hakeneet todella äänestäneet.”

Jos äänestää saadakseen vain ilmaista ruokaa, eikö silloin ehdokaskin saata valikoitua sattumalta?

”Varmasti pieni riski voi olla, että joku menee ruuan toivossa pistämään lappuun ensimmäisen numeron, mikä mieleen juolahtaa. Mutta uskon, että hyödyt ovat kuitenkin mahdollisia haittoja suuremmat. Jos saamme vaikkapa sata ihmistä äänestämään harkitusti ja pari äänestää harkitsematta, olemme silti plussan puolella. Nykyään on myös paljon vaalikoneita, joiden kautta on helppoa löytää oma ehdokas.”

Vaalilounaita jaetaan sunnuntaina Kontulassa kello 12–13.30, Ylä-Malmilla kello 14–15.30 ja Jakomäessä kello 12–15.

Lue lisää: ”Opiskelijat pois köyhyysrajalta” – Kolme puoluetta lupaa opiskelijoille satasen opinto­rahaa

Lue lisää: ”Olen äänestänyt 20 vuotta samaa ehdokasta” – Kapina­henkeäkin löytyi

Lue lisää: Hintojen nousu on pudottanut köyhyyteen yli 60 000 suomalaista – Kun seuraukset paljastuivat, Silja purskahti itkuun

Lue lisää: Moni nuori haluaa äänestää perus­suomalaisia, vaikkei välttämättä jaa puolueen arvoja

Lue lisää: Kuka voittaa loppukirin? Ehdokkaiden kamppailu muuttui historialliseksi jännitysnäytelmäksi Uudenmaan kaduilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat