Kaisa-kirjastossa liikkuu mies, joka kerää aggressiivisesti pulloja – Portti­­kieltoa ei voida antaa

Aggressiivinen pullonkerääjä häiritsee opiskelijoita Kaisa-kirjastossa.

Kaisa-talon kirjasto Kluuvissa on suosittu opiskelupaikka.

| Päivitetty

Helsingin yliopiston kirjastossa kiertää mies, jonka aggressiivinen tyyli kerätä pulloja häiritsee opiskelijoita.

Helsingin Sanomien saamien vinkkien mukaan Kaisa-kirjastossa pulloja keräävä mies nappaa panttipullot ja -tölkit hyvin läheltä kurotellen, nopeasti ja jo ennen kuin ne ovat edes tyhjiä.

Asiasta keskustellaan myös opiskelijoiden suosimassa Jodel-sovelluksessa, jonne kirjoitettujen kommenttien perusteella miehen käytös on hyvin aggressiivista.

Miehen kerrotaan esimerkiksi kulauttaneen pöydällä olleesta pullosta loput vissyvedet ja vieneen pullon. Hänen myös kerrotaan noukkineen läppärin taakse piilotetun tölkin sillä välin, kun paikalla istunut kävi vessassa.

Tapaus on tuttu yliopistolle, kertoo kirjaston palvelujohtaja Kirsi Mäenpää.

"Tunnistamme ja tiedämme kyllä tapauksen”, Mäenpää sanoo.

Asia otetaan yliopiston puolella vakavasti, Mäenpää sanoo. Kevään ajan jatkuneesta ongelmasta on keskusteltu muun muassa turvallisuuspäällikön kanssa.

Pulmana yliopiston näkökulmasta on se, että kirjasto on avoin tila. Miehelle ei siis voida antaa suoranaista porttikieltoa.

Samalla yliopiston kirjaston halutaan olevan kaikille turvallinen tila opiskella. Ahdistava käytös häiritsee opiskelijoita ja siten myös heidän työtään eli opiskelua.

Miestä on pyydetty poistumaan tiloista lukuisia kertoja. Ensisijaisesti poistumaan pyytävät kirjastonhoitaja ja vahtimestari, mutta kampuksella on myös järjestyksenvalvoja, joka voi tulla avuksi tarvittaessa.

Pullonkerääjän kohdalla toistuvat poistumispyynnöt eivät ole riittäneet, vaan hän palaa kerta toisensa jälkeen takaisin.

Vastaavia tapauksia tulee harvoin mutta säännöllisesti, Mäenpää sanoo.

”Niitä on kuitenkin ollut tosi vähän sijaintiin ja avoimuuteen nähden”, Mäenpää sanoo.

”Mutta yksikin on liikaa, jos se tuo turvattomuuden tunnetta ja häiritsee opiskelua.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat