Mitäänsanomaton eteläsuomalainen hakkuuaukio on tänä keväänä muodostunut koko kiipeilevän maailman keskipisteeksi.
Loviisassa sijaitsevan aukion laidalla tönöttää suuri siirtolohkare, jonka ympärillä häärii päivästä toiseen joukko maailman parhaita kiipeilijöitä.
Kiven keskellä kulkee ”reitti”, jota pitkin kiipeilijän on mahdollista kiivetä kiven päälle. Tässä yhteydessä reitti tarkoittaa muutamaa sormenpään kokoista uloketta lähes 45 asteen kulmassa päälle kaatuvan kiven pinnassa.
Otteet reitillä ovat pieniä. Kivi kaatuu päälle lähes 45 asteen kulmassa.
Tähän mennessä kivellä on nähty tänä keväänä jo brittiläinen Will Bosi, yhdysvaltalainen Shawn Raboutou, japanilainen Toru Nakajima sekä italialaiset Stefano Ghisolfi ja Elias Iagnemma.
Kaikki viisi kuuluvat maailman absoluuttisesti parhaiden kiipeilijöiden pieneen joukkoon. Loviisan kivi on saanut yhtäkkiä koko kiipeilevän maailman huomion, koska erityisesti Bosi on raportoinut yrityksistään aktiivisesti sosiaaliseen mediaan.
Bosi on ollut Suomessa jo useita viikkoja ja striimannut yrityksiään myös suorana lähetyksenä Instagramiin. Tallenteita on katsottavissa Bosin Youtube-kanavalta.
HS kertoi viime syksynä laajassa artikkelissa Shawn Raboutoun edellisestä yrityksestä nousta kiven päälle.
Reitti, jota kiipeilyhuiput yrittävät, on vaikea.
Se saattaa olla jopa vaikein noin viiden metrin korkeudelle ylettävä kiipeilysuoritus, johon yksikään ihminen koko maailmassa on koskaan pystynyt.
Osa huipuista on ollut Suomessa jo aiempina vuosina yrittämässä sitä. Osa on myös rakentanut kotimaihinsa sisähalleihin kopioita reitistä pystyäkseen harjoittelemaan reitin vaatimia äärimmäisen vaikeita liikesarjoja myös kotonaan.
Reitin on tähän mennessä onnistunut kiipeämään vain yksi ihminen – suomalainen Nalle Hukkataival. Kiivettyään reitin vuonna 2016 yli kolmen vuoden yrittämisen jälkeen, Hukkataival antoi sille nimeksi Burden of Dreams.
Reitin vaikeudeksi Hukkataival arvioi kiipeilyreittien vaikeusasteikolla 9A.
Nalle Hukkataival kiipesi Burden of Dreamsin vuonna 2016 yli kolmen vuoden yrittämisen jälkeen.
Kiipeilijät arvioivat reittejä asteikolla, jossa aloittelijat pystyvät tavallisesti kiipeämään nelosella alkavia reittejä ja harrastajat kuutosella alkavia.
Kukaan maailmassa ei ollut ennen Hukkataivalta kiivennyt yhdeksiköllä alkavaa boulder-reittiä. Saavutusta voisi verrata vaikkapa ensimmäiseen alle kymmenen sekunnin juoksuun sadalla metrillä.
Boulderkiipeilyllä tarkoitetaan kiipeilyn alalajia, jossa reittejä kiivetään ilman putoamista pehmentävää varmistusköyttä. Reitit ovat usein korkeudeltaan viiden metrin molemmin puolin. Vaikeita reittejä yritettäessä putoaminen on jatkuvaa, joten kiipeilijät asettelevat reitin alle tarkoitukseen erikseen valmistettuja kevytrakenteisia kiipeilypatjoja.
Maailman parhaat kiipeilijät ovat kaikki Suomessa samanaikaisesti siksi, että kiipeilyssä olosuhteilla ja erityisesti ilman lämpötilalla on suuri merkitys maksimisuorituksen tekemiseen.
Kun ilma on kylmä, sormenpäät hikoilevat vähemmän. Tämä parantaa kitkaa.
Ilma ei kuitenkaan saa olla liian kylmää, koska kiipeily tapahtuu paljain käsin. Reilummin pakkasen puolelle menevä ilma on useimmille turhan rapsakkaa. Lisähaasteena pakkassäässä on lumi, joka tekee kiipeilystä käytännössä lähes mahdotonta.
Olosuhteista johtuen Loviisan kiven päälle kiipeämisen mahdollisuudet ovat parhaat keväisin ja syksyisin.
Seuraavien viikkojen aikana kiipeilevä maailma pidättääkin hengitystään. Saako Burden of Dreams toisen nousunsa ennen kuin kevätaurinko lämmittää ilman liian lähmäiseksi?
Lähimpänä reitin nousemista voi tällä hetkellä arvioida olevan brittiläisen Bosin ja yhdysvaltalaisen Raboutoun.
Suomalainen rapakivi on kuitenkin armotonta.
Bosi on joutunut hyvän alun jälkeen taistelemaan sormiensa ihon kanssa. Kovassa paineessa iho repeää helposti ja sormenpäistä tirskuva veri ei varsinaisesti paranna kitkaa. Bosin nahkat ovat kokeneet reissun aikana kovia ja niiden takaisin kasvatteluun tuhraantuu tärkeitä päiviä.
Usko nousuun on silti Bosillakin edelleen kova.
”Olen oikealla tiellä. Tarvitsen vain ehjän ihon ja hieman onnea”, kiipeilijä kirjoitti Instagramissa keskiviikkona.