Janne Oravan erikoisin saunakokemus sattui Ruotsissa – ”Kun tulin saunaan, siellä istui mies nahkainen salkku mukanaan”

Helsinkiläisen Janne Oravan tavoitteena on kiertää Suomen kaikki yleiset saunat ja kirjoittaa niistä kirja Michelin-oppaan tyyliin.

Kun saunamestari Janne Orava heittää löylyä, eivät kenenkään korvat kärvenny.

Kuuluu kova sihahdus, kun puoli kiulullista vettä heitetään saunan kokoon nähden liian isolle sähkökiukaalle. Piiskamainen kuiva kuuma ilma iskee ihoon niin, että kroppa on vedettävä kyyryyn ja kädet laitettava korville. Hetken kuluttua löylyistä ei jäljellä ole mitään.

Sellaiset ovat kehnoimmat löylyt, jotka saunasankariksi itseään kutsuva Janne Orava, 46, voi kuvitella. Saunasankari-nimi tuli mukaan vähän sattumalta, kun Orava ja pari kaveria päättivät ensimmäisen koronasulun päätyttyä alkaa testata yleisiä saunoja. Jotta kokemukset voitaisiin jakaa myös muille, he perustivat Saunasankarit-tilin Instagramiin.

Sittemmin saunasankarit-sanasta on tippunut t pois, kun kavereilla ei ole ollut enää aikaa kierrellä saunoja, ja Orava on jatkanut saunomista yksin.

”Olisi kyllä mukava saada mukaan kiertämään muitakin saunomisesta innostuneita, joten jos joku innostuu, niin viestiä vain minulle.”

Janne Oravan mielestä saunomisessa parasta on se, että saunassa titteleitä ei ole ja kaikki ovat tasa-arvoisia.

Vaikka kavereiden saunomisinnostus laantui, sai Oravan saunomisinnostus uusia kierroksia. Hän päätti, että haluaa viedä saunomisen ilosanomaa eteenpäin systemaattisemmin. Hän asetti tavoitteekseen kiertää kaikki Suomen yleiset saunat ja alkoi tehdä saunavisiiteistään julkaisuja Instagramiin ja lisätä niitä luomaansa saunakarttaan.

Tällä hetkellä saunakarttaan on merkattu noin 60 yleistä saunaa, joissa Orava on käynyt. Lisäksi karttaan on merkattu vuokrattavia saunoja, hotellien saunoja ja kiinnostavia yksityisiä saunoja.

Saunojen testaamista hidastaa se, että Orava voi käydä niissä vain viikonloppuisin ja lomilla, koska arkena täytyy käydä töissä. Kolme viimeistä lomaa on mennyt saunoja kiertäessä, ja tänä kesänä Orava aikoo käydä lomallaan testaamassa Viron yleisiä saunoja, sillä siellä on meneillään saunavuosi.

”Lisäksi jossain välissä täytyy ehtiä Pohjois-Suomeen, jonka kaikki yleiset saunat ovat vielä testaamatta. Siilinjärvellä on pohjoisin sauna, jossa olen ollut.”

Tämä kaikki on kuitenkin vasta alkusoittoa. Jos Oravan toiveet toteutuvat, tulevaisuudessa saunasankarista tulee brändi ja jokainen tuntee Saunasankari-Oravan saunatestaajana.

”Olisi hienoa kirjoittaa sellainen saunojen Michelin-opas, jossa saunat arvioitaisiin tähdillä tai saunavastoilla”, visioi Orava.

Sitten, kun sauna-Michelinit vakiintuisivat jokavuotisiksi, alkaisi Orava saada saunakutsuja. Kun uusi sauna avattaisiin jonnekin, hänet kutsuttaisiin sinne arvioimaan se. Jos kutsu kävisi, tarvittaessa sauna-arvioija voisi mennä myös yksityissaunoihin, kuten vaikkapa erääseen Mäntyniemessä sijaitsevaan saunaan.

”Kyllähän se olisi ihan huippua, jos pääsisi Salen [presidentti Sauli Niinistö] kanssa saunomaan.”

Orava ei myöskään kieltäytyisi, jos kutsu saunomaan tulisi Supercellin saunaan Jätkäsaareen.

”Se on kuvien perusteella todella upea sauna.”

Saunasankari suosittelee: Helsingin seudun tärpit

Vuokrattavasta Villa Ivan Falin -saunasta pääsee uimaan mielenkiintoisiin maisemiin. Taustalla näkyy Vuosaaren tavarasatama.

  • Kiulu, Otalammen rantasauna, Vihti

”Kuin mökillä olisi. Saunassa on iso puulämmitteinen kiuas ja pehmeät löylyt, mutta ei suihkuja. Sauna on visuaalisesti hieno ja kummallakin kerralla, kun olen käynyt siellä on ollut rento ja keskusteleva tunnelma.

  • Uunisauna, Karkkila

”Hienosti sisustettu kokonaisuus. Saunassa on iso maisemaikkuna ja puulämmitteinen kiuas, johon lisätään itse puita. Täällä on myös mahdollisuus pulahtaa joessa. Talvella se on tosin haastavaa, koska rannassa ei ole laituria tai uimaportaita.”

  • Sipoonjoen perinnesauna, Sipoo

”Pimeä maakellarisauna, jossa on kaksi paljua terassilla. Jo reitti saunalle on elämys.”

  • Laguunin sauna, Espoo

”Homma toimii eli koko prosessi varaamisesta saunalle saapumiseen ja poistumiseen on mietitty sujuvaksi, jolloin tunnin saunavuoro ei tunnu lyhyeltä. Saunassa on puulämmitteinen kiuas, iso maisemaikkuna, ja saunalta on vain muutama metri mereen tai talvella avantoon.”

  • Lonnan sauna, Helsinki

”Arkkitehtonisesti upea saunarakennus, jossa on suihkuton parvisauna ja iso maisemaikkuna. Vesiraja on ihan vieressä ja vieressä kulkevaa laivaliikennettä on mielenkiintoista seurata, ruotsinristeilijät menevät läheltä ohi.”

Haaveena on myös kunnon saunasaitti, jossa olisi tietoa saunoista ja saunomisesta.

”Ja viime viikonloppuna sain idean tv-ohjelmasta. Se voisi olla nimeltään Saunasankari saunoo.”

Luonnollisena jatkeena tähän voisi luoda Saunasankari-tuoteperheen, johon kuuluisi tietenkin saunatuotteita. Yksi niistä onkin jo kehitteillä, ja se tuo ratkaisun alun ikäviin piiskalöylyihin.

”Olen suunnitellut uudenalaisen oravalöylykauhan, jonka avulla veden saa valumaan riittävän hitaasti kiukaalle, jolloin tulikuumaa lämpöaaltoa ei synny.”

Prototyyppiä kehitellään tässä vaiheessa vasta serkun kanssa, mutta tulevaisuudessa toivottavasti mukana on jokin saunayritys.

Toistaiseksi, kun parempia kiukaita tai kauhoja ei ole vielä ole markkinoilla, täytyy lempeitä löylyjä rakastavan valita saunapaikka tarkkaan. Oravan mukaan vältettäviä paikkoja ovat usein taloyhtiöiden yleiset saunat, joissa on huono ilmanvaihto, liian iso kiuas suhteessa saunan kokoon ja ikävät lauteet.

”Entisen kerrostalokotini asukassauna on kyllä tähän mennessä ollut ylivoimaisesti huonoin sauna ikinä.”

Koska sauna sijaitsee vanhassa kodissa, Orava ei ole päässyt testaamaan, olisiko oravalöylykauhasta apua tällaisessa epätoivoisessa tapauksessa.

”Jos se toimisi siellä, se toimisi missä vain.”

Oravan erikoisin saunakokemus tapahtui ruotsalaisen hotellin saunassa. Orava arvelee, ettei kukaan ollut heittänyt saunassa löylyä vuosiin.

”Kun tulin saunaan, siellä istui mies nahkainen salkku mukanaan ja luki sanomalehteä. Sitten saunaan tuli nainen kännykän kanssa.”

Parhaimmat saunakokemukset Oravalla on puulämmitteisistä saunoista. Kokemuksen on kruunannut se, jos ikkunasta on avautunut luontomaisema ja vieressä on ollut järvi johon on voinut pulahtaa suoraan saunasta.

”Sellaisessa saunassa on meditatiivista käydä.”

Ensi kesänä Janne Orava aikoo saunoa Viron yleisissä saunoissa, sillä Virossa vietetään tänä vuonna saunavuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat