Pöllölaakson loppu

Länsi-Pasilassa sijainnut MTV:n ”Pöllölaakso” jäi tyhjilleen. Tältä alueella näyttää nyt.


Moni ikkuna on rikki. Osa on hajotettu ulkoa ja osa sisältäpäin, suunnitellusti tai sitten vahingossa purkutöiden tuoksinnassa tai kiviä paiskomalla.

MTV:n toimipaikkana tunnettu toimistotalokeskittymä Länsi-Pasilassa tyhjeni jo aiemmin, kun MTV muutti Vallilaan Konepajalle. Viime aikoina Pöllölaaksossa on käynyt vain purkutöiden tekijöitä, graffitimaalaajia ja purettavissa rakennuksissa harjoittelevia viranomaisia.

Alueen rakentaminen Länsi-Pasilassa aloitettiin 1960-luvulla. Viimeisin rakennus, parkkihalli, on alle kaksikymmentä vuotta vanha.

Nyt kaikki puretaan, ja tilalle rakennetaan yhdeksän kerrostaloa.

Vielä ennen kuin loputkin seinät on kaadettu, vievät työnjohtaja Timo Kareisto ja toimitusjohtaja Juha Nyberg kierrokselle vähitellen katoavaan Pöllölaaksoon.

Toimistorakennuksen ikkuna on hajonnut sisältä päin, ehkä työkoneen osumasta, sillä maassa on runsaasti lasinsiruja. Alempaan ikkunaan on kirjoitettu terveiset Maukalle. Seinässä näkyy vielä logon kiinnikkeitä.

Maalajat löysivät ensin vanhan auditorion, jota on käytetty muun muassa MM-kisakatsomona. Osa tuoleista viedään Aalto-yliopistolle uusiokäyttöön. Maalaajat ovat jättäneet tuolit siisteiksi, vain yhdessä lukee suurin kirjaimin PENA.

Auditoriossa on maalattu varovasti, tuolien kankaille roiskimatta. Se kertoo arvostuksesta rakennusta ja sen historiaa kohtaan. Tulossa on avoimien ovien viikonloppu, jolloin maalaamaan pääsee luvan kanssa turvallisiksi merkatuille alueille. Joitain graffitimaalaajia luvallinen taiteilu ei tosin kiinnosta, vaan vartijoita pakeneminen on osa lajin viehätystä, Timo Kareisto sanoo.

Purkutyömaa on iso. Se kattaa koko Pöllölaakson parkkihalleja myöten. Mittakaavasta antaa vihiä jo urakan hinta. Tavallisen kerrostalon purkuun menee alle satatuhatta, mutta tämä työmaa maksaa pari miljoonaa. Uutistaloa puretaan kahdesta päästä. Jossain vaiheessa ne kohtaavat. Työnjohtaja Timo Kareistolla riittää mietittävää työmaan organisoinnissa.

Toimitusjohtaja Juha Nyberg käy työmaalla usein. Poikkeuksellinen kohde on kiinnostanut ulkopuolisiakin. Kun työmaalla käy luvattomia vieraita, työnjohdon puhelin soi. Toimitusjohtajan pahin pelko on, että joku hiippareista satuttaa itsensä. Työmaa on vastuussa myös murtautujien turvallisuudesta.

Tilat olivat käytössä vielä muutama kuukausi sitten. Purkutyöt ja graffitit saavat paikan näyttämään jo paljon kauemmin sitten autioituneelta. Seinällä oleva lista kesän 2022 kesätoimittajista muistuttaa vilkkaammista ajoista. Kissa-aiheisia graffiteja näkyy erityisen paljon.

Pelastuslaitos, poliisi ja armeija ovat järjestäneet alueella harjoituksia. Rauniokoiratkin ovat päässeet treenaamaan. Purkutalossa ei tarvitse murehtia vahinkoja, ja radiokanavien toimitilojen ovia on räjäytetty auki. Maassa näkyy myös paljon ammusten hylsyjä.

Vessojen kopit on jo purettu, pytyt odottavat vielä. Purkutöissä käytetään magneettia, johon materiaalin on tartuttava. Posliini kannetaan kierrätettäväksi. Parkkihallin purkamisesta syntynyt betonimurska taas on täydellistä materiaalia tienpohjiin, Juha Nyberg sanoo.

Työmaasta on yritetty tehdä kiva kaikille, työnjohtaja Timo Kareisto sanoo. Tähän asti alue on ehkä ollut vähän mörkö naapureille, hän arvelee. Naapureille on tarjottu mahdollisuuksia tutustua työmaahan. Sopua on pidetty yllä myös esimerkiksi siistimällä katuja tiuhaan. Valituksia onkin tullut vähän ja nekin vain jäteautojen kulusta.

Vanha muuntaja lähtee uusiokäyttöön. Tällä työmaalla kierrätetään kaikki mitä voi, vaikka se ei olisikaan aina kustannustehokasta. Kyse on arvovalinnoista, joita työn tilaaja tekee. Paljon vanhaa mutta vielä toimivaa tavaraa lähetetään myös Ukrainaan.

Työmailta varastetaan paljon tavaraa. Kupariputkia on kadonnut kymppitonnin edestä, Timo Kareisto sanoo. Röyhkeimmät ovat vieneet vielä käytössä olevia vesiputkia. Tavalliset sähköjohdot sen sijaan saavat olla rauhassa.

Purkutyöt etenevät eri rakennuksissa eri tahtiin. Jotkut toimistotiloista ovat jo täysin paljaita, ja jäljellä on vain katosta roikkuvia johdonpätkiä. Joissain näkyy vielä jälkiä rakennuksen entisestä elämästä, kuten jo kärsinyt kollaasi nuoresta Vesa-Matti Loirista.

Ainoa käyttökelpoinen rakennus on aularakennus, jossa sijaitsi muun muassa kahvio. Aula on muutettu työmaatoimistoksi, ja kerrankin työmaalla on mukavat taukotilat. Kahvion seinällä on yhä vanha hinnasto. Tammikuussa kahvi maksoi euron.

Studiot ovat tuntuneet purkajista jopa yllättävän pieniltä. Televisiossa ne näyttävät suuria kansanjoukkoja vetäviltä halleilta, mutta todellisuus on toinen. Laakso on yllättänyt muutenkin. Filmivarastona käytetty luola rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana ammusvarastoksi.

Lattioilla näkyy mennyttä maailmaa: korppuja, vhs-kasetteja ja kunniakirja vuodelta 2001. Sävelradio aloitti toimintansa vuonna 1999 ja viimeinen lähetys syötettiin aalloille 2006. Sen jälkeen kanavaa on kuultu vielä nettiradiona.

Kaupunki kasvaa ja keskusta leviää kohti pohjoista. Ilmala on Hämeenlinnanväylän ja Tuusulanväylän välissä, junalla kahden pysähdyksen päässä Helsingin päärautatieasemasta. Alueelle rakentuu yhteensä yli 600 uutta asuntoa. Se saa myös uuden nimen, Ilmattarenpiha.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat