Töölössä on ravintola, jonka vappu­tunnelma kiehtoo yli suku­polvien – ”Samppanjaa menee todella paljon”

Elite on yksi helsinkiläisten vappuravintoloiden klassikoista. Pöydät varataan jo varhain viimeistä tuolia myöten.

Vappu on paljolti ulkoilmajuhla. Ylioppilaat viettivät vappupäivää Helsingissä vuonna 1931.

Vappu on kevään, työläisten ja ylioppilaiden juhla. Helsingissä tarinaan kuuluvat kokoontumiset Kaivopuistoon ja Havis Amandalle – ja ravintoloihin. Asiaan kuuluvat tuoreiden ylioppilaiden vitivalkeat sekä seniorien kellastuneet valkolakit.

Yksi vapun klassikoista on Etu-Töölön Elite, jonka pöydät varataan viimeistä tuolia myöten jo varhain etukäteen. Niin on nytkin, aaton sekä vappupäivän pöytävarauslistat ovat täynnä.

”Jotkin perheet ovat käyneet vappulounaalla kahden tai kolmenkin sukupolven ajan”, hovimestari Jaakko Tukiainen kertoo vapun asiakaskunnasta.

Joskus käy niin, ettei nuori enää lähde vanhempiensa tai huoltajansa kanssa ravintolaan, Tukiainen sanoo, mutta vartuttuaan hän palaa perheensä vappupöytään.

Kuvataiteilija Aimo Kanervalla oli tapana piirtää pöytänaapureitaan Elitessä. Piirros Paragon-kuittiin on Aarni Krohnin Eliten 50-vuotiskirjasesta.

Arkkitehti, kuvataiteilija, kirjailija Jonathan Moorhousen piirros (2008) suositusta pöydästä, jonka yllä on Yngve Bäckin kukkamaalaus.

Ravintolasalin takaseinän loosit ja näyttelijöiden, Tauno Palon ja Matti Pellonpään, kantapöytä ovat kysyttyjä vappuna. Jotkut asiakkaat haluavat tietyn taulun alle. Suosittuja ovat Yngve Bäckin kukka-aiheinen maalaus ja Per Steniuksen Flickan.

Palon lisäksi tuttuja Elitessä olivat aikanaan esimerkiksi kirjailijat Lauri Viita, Matti Kurjensaari ja Henrik Tikkanen. Ehkä eräät Tikkasen sanat sopivat hyvin myös vappuun Elitessä:

Kaikki tulivat Eliteen. Elitessä tehtiin suuria suunnitelmia, käytettiin suuria sanoja, tultiin yhä suuremmiksi illan mittaan, elettiin sitä elämää, joka oli suurta, koska se oli huiputettu kuolemalta, tilattiin kaksinkertaiset ennen kuin valot vilkkuivat ensimmäisen kerran. Kun valot olivat vilkkuneet kolme kertaa, oli suuruuden aika ohi.

Eliten perusti ravintoloitsija Ernst Mattas ensin Museokadulle vuonna 1932, josta se muutti Eteläisen Hesperiankadun osoitteeseensa 1938. Tunnetusti naapurissa sijaitsevan Taiteilijakoti Lallukan asukkaat ovat historian aikana olleet Eliten kuuluisia vakioasiakkaita.

Kuuluisimpia heistä lienevät näyttelijä Tauno Palo, jota ei jätetä mainitsematta varmaankaan yhdessäkään Elitestä kertovassa historia-, ravintola- tai ruokajulkaisussa, ja kirjailija Mika Waltari, jonka kunniaksi sijoitettiin veistos kirjailijan nimeä kantavaan puistoon Eliten edustalla.

Kirjailija ja libretisti Aarni Krohn kokosi vuonna 1932 perustetun ravintolan taannoisen tasavuotisjuhlan kunniaksi kirjasen Elite – Muistelmia 50 vuoden ajalta. Krohnin omiin havaintoihin sekä hänen kanta-asiakkaiden haastatteluihinsa pohjautuva teos vilisee tunnettuja nimiä ja anekdootteja.

Vappukeli Eliten terassilla vuosimallia 2005.

Eräs niistä, Krohnin kirjaama Mika Waltarin tyttären Satu Waltarin muisto liittyy vappuun: Satu Waltari kertoi, ettei hän pikkutyttönä kovin usein päässyt mukaan Eliteen vanhempiensa kanssa, mutta muistaa kyllä erään vapun, jolloin hän pelästyi pahanpäiväisesti, kun itse Markus-setä hyppeli, häntä muka huvittaakseen, pöytien välissä sammakkona.

Yleisradion toimittaja, kuuluttaja ja ohjaaja Eino Markus Rautio piti vuosina 1926–1956 radiossa Lastentunti-ohjelmaa. Suomen lapset tunsivat hänet yhtenäiskulttuurin aikakautena taiteilijanimeltään ja ääneltään hyvin.

Kirjasessaan Aarni Krohn toteaa, kuinka Elite on aina ollut pöytäseurueiden ja kaskujen kertomisen näyttämö. Joillekin se tuntuu olevan kuitenkin hetken rauhoittumisen vetäytymisen paikka, juhlankin keskellä.

Sopraano Hanna Granfelt kuvattuna 1900-luvun alkuvuosina.

Eliten kuuluisa pyöreä lasimaalaus ravintolasalin uudistuksen myötä tehdyn baarin takaseinässä.

Krohn kertoo eräänä vappuna näkemästään: Itse Hanna Granfelt, Matti ja Pekka Kuusen sukulainen, lauloi omassa pienessä pöydässään lasimaalauksen alla.

Myös Elvi Saarnio oli nähnyt Granfeltin Elitessä, Krohn kertoo Saarniosta, näyttelijästä, joka työskenteli Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa sekä esiintyi 39 elokuvassa:

Enkä minä ollut uskoa silmiäni, että olin paikassa, jossa itse Hanna Granfelt käy, tuo kuuluisa, kansainvälisestikin merkittävä laulajatar. Muistan aina kun hän tuli ovelta, käveli suoraan tuonne pyöreän lasimaalauksen alle istumaan. Minä vain seurasin tätä suuruutta, kun hän tilasi, istui ylhäisen yksinäisesti ja sitten poistui.

Vaikka Aarni Krohnin muisteluteoksen ensimmäinen luku on nimetty sanoilla ”kulttuuria ja kulinarismia”, hän lisää, ettei Elite ole ollut vain kuuluisuuksien ja gourmet’n ravintola: Lallukan väkeä alkoi käydä ravintolassa alusta alkaen. Silti valtaosa asiakkaista oli tavallisia helsinkiläisiä, liikemiehiä, konttorityöntekijöitä ja Töölön rakentajia.

Sama kirjo vallitsee nykyisinkin, hovimestari Jaakko Tukiainen kertoo. Väkeä tulee Töölöstä, mutta tasaisesti myös eri puolilta Helsinkiä. Asukin on vapaa, joskin monet haluavat pukeutua vappuna arkea juhlavammin.

Tukiainen työskenteli ensimmäisen kerran Elitessä vuonna 1996. Sen jälkeen hän on lähtenyt kahdesti ja palannut kolmesti. Nyt hän on viipynyt Elitessä yhtäjaksoisesti 15 vuotta, ja nähnyt vapun jos toisenkin.

Miten vappuaatto ja vappupäivä eroavat tunnelmaltaan toisistaan?

”Aatto on tunnelmaltaan rauhallisempi, vähän kuin viikonlopun normaalit perjantai ja lauantai”, Tukiainen kertoo ehkä vähän yllättävästi. Toisaalta tämä on selviö: Elite ei ole baari, vaan ensisijaisesti ruokaravintola kuten muutkin Helsingin vappulounaan klassikot.

Mainittakoon tässä muutama: Botta / Manala, Cella, Kaivohuone, Kappeli, Katajanokan Kasino, Kolme Kruunua, Kosmos, Kulosaaren Casino, Lehtovaara, Maxill, Meiccu (ent. Kuusihokki), Messenius, Salve, Savoy tai Sea Horse.

Ravintola-asiakkaita Kappelin ulkoterassilla vappuna 1. toukokuuta 1903.

Ehkä kaikkien perinteikkäin vappuravintola on paraikaa täysremontissa oleva ravintola Kaisaniemi, jossa ylioppilaat aloittivat jo 1800-luvulla, ravintolan perustajan Catharina ”Cajsa” Wahllundin aikana, kunniakkaan kuorolauluperinteensä.

Ylioppilaiden vapunviettoa Kaisaniemessä 1. toukokuuta 1920.

Katsotaanpas sitten sitä Eliten vappulounasta vuonna 2023:

Alkuruoka: Sokerisuolattua lohta, piparjuurella maustettua creme fraicea ja fenkolia tai Parsaa Hollandaise.

Pääruoka: Hiillostettua siikaa, kevään vihanneksia ja kermaan muhennettua korvasientä tai kokonaisena kypsennettyä härän sisäfileetä, perunakroketti ja pippurikastiketta tai nokkosrisottoa, burrataa ja paahdettua maa-artisokkaa

Jälkiruoka: Jogurttimoussea, sitruunaa ja raparperia tai suklaamarkiisia, mansikkaa ja mantelicrumblea.

Vapputarjoilut olivat hieman toisenlaiset vuonna 1954:

Eliten menu 1. toukokuuta 1954.

Eliten terassille ei oteta pöytävarauksia, eikä sinne vappuna myöskään tarjoilla ruokaa. Entäs juomapuoli?

”Kuohua ja samppanjaa menee todella paljon. Viinit ja avecit kuuluu asiaan: kahvin kanssa nautitaan konjakkia tai calvadosta”, Tukiainen kertoo.

Kahdesta vapun ruokakattauksesta ensimmäinen, kello 11–14, on hänen mukaansa toista, kello 15–18 tarjoiltavaa rauhallisempi. Monet haluavat varhaisemmalle lounaalle, jos seuraavana päivänä on töitä. ”Etenkin toisen kattauksen aikana ihmiset innostuvat juhlimaan musiikin tahtiin. Loppupelissä vapaudutaan ja laitetaan tanssiksi.”

Vappuun kuuluvat ”pallot”, pillit, serpentiinit ja torvimusiikki. Elitessä vappupäivän tahdeista vastaa puhallinorkesteri Serpentti.

Musiikki on aiemminkin ollut läsnä Eliten vapuissa. Aarni Krohn kirjoittaa Elitessä alusta saakka työskennelleen, ”kaikkien tunteman tarjoilija n:ro 1:ksi” kutsutun Olga Heinosen muiston ”perhejuhlan tuntuisista vapuista”.

Ovien avautuessa paikka täyttyi kanta-asiakkaista. Silloin Elitessä laulettiin ja soitettiin, vaikkei se ollut arkena sallittua. Georg Malmsten kävi viihdyttämässä monena vappuna ja Hanna Granfelt lauloi.

Ja joskus vappuna tanssittiin letkajenkkaa Siiri Angerkosken ja Tauno Palon johdolla. Rouva (Margaretha) Mattaskin saattoi yhtyä riemuun ja tulla mukaan. Silloin mentiin Eliten pöytien ja tuolien välissä ikimuistoisesti.

Lähde: Aarni Krohn: Elite – Muistelmia 50 vuoden ajalta, 1982.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat