Tänä kesänä Isosaareen ei enää pääse pelkällä lauttalipulla. Vielä viime vuonna saareen myytiin meno-paluumatkoja lautalla 22 euron hintaan.
Nyt halvin lippu maksaa 49 euroa.
Uuden lipun hinta sisältää matkat, opastuksen, saunan ja hernekeittolounaan. Hernekeiton saa vaihdettua lohikeitoksi 54 euron lipulla.
Aiempien vuosien hinnoilla lauttamatka oli 22 euroa ja opastus 15, eli yhteensä 37 euroa.
Kyseessä on käytännössä pakettimatka, eikä muita vaihtoehtoja lauttaliikenteen varassa oleville tarjota.
Uudistuksen taustalla on sama tarina kuin monen muunkin yrityksen muutoksissa: koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja yleinen hintojen nousu.
Jatkuva liikenne saarelle suurella lautalla ei yksinkertaisesti kannattanut, sanoo liikennettä operoivan FRS Finlandin toimitusjohtaja Tomi Ståhlberg.
Jos hintojen nousu olisi siirretty suoraan lippuihin, olisi pelkän matkan hinta noussut yli monen kipukynnyksen.
”Haimme maltillisuutta hintoihin toista kautta”, Ståhlberg kuvailee.
Vaihtoehtoja oli lopulta kaksi: muuttaa konseptia tai luopua yleisestä turismista ja siirtyä pelkkiin ryhmävarauksiin. Operoija päätyi ensimmäiseen vaihtoehtoon.
”Massaturismin aika on toistaiseksi ohi.”
Suurin säästö tulee polttoainekuluista. Jatkossa liikennöintiin riittää pienempi ja siten taloudellisempi alus. Matkojen määriä leikataan noin viidesosaan entisestä.
Myös muiden palvelujen järjestämien muuttuu. Pienemmillä matkustajamäärillä ravintola ei voi pitää laajaa listaa eikä opas seisoa odottelemassa, josko joku yksittäinen turisti tahtoisi kierrokselle.
Siksi myös lounas ja kierros kuuluvat pakettiin, sauna taas on kuulunut lippuun aiemminkin.
Pakettimatkan tarjonta mietittiin matkustajan arkkityypin mukaan, Ståhlberg kertoo. Suurin osa kävijöistä ostaisi muutenkin opastuksen ja lohikeiton, joten nyt ostokset on lähinnä niputettu yhden lipun tuotteeksi.
Kävijämäärien laskiessa myös saaren tunnelma muuttuu. Tänä kesänä Isosaari on rauhallisempi kuin aiemmin, ja pakettina ostetut palvelut säästävät vielä jonottamisen vaivan.
Näin saari palvelee eri kävijöitä kuin esimerkiksi Suomenlinna, jonne pääsee helposti ja halvalla mutta jossa ihmisiä on huomattavasti enemmän.
Muutos entiseen on suuri. Kävijät ovat tottuneet Isosaareen kohteena, jossa voi vain käydä vaikka piknikillä samaan tapaan kuin esimerkiksi Suomenlinnassa.
Saaret eivät kuitenkaan ole siskoja keskenään, vaan ennemmin hyvin kaukaisia serkuksia. Jo etäisyys mantereesta tekee Isosaaresta Suomenlinnaa kalliimman kohteen.
FRS Finland liikennöi myös muun muassa Suomenlinnaan ja Vallisaareen. Ne tulevat olemaan pienemmän budjetin ja suuremman kävijämäärän kohteita myös tänä vuonna.
”Isosaaren täytyy profiloitua jotenkin muuten”, Ståhlberg sanoo.