Omatekoinen erikois­vene kääntää päitä Hieta­lahdessa – ”Periaatteessa vene voi kulkea ikuisesti”

Hietalahden altaalla huomiota herättänyt aurinkokennovene on helsinkiläisen arkkitehti­pariskunnan suunnittelema.

Hietalahteen kiinnitetty vene herätti huomiota erikoisella muotoilullaan ja aurinkopaneeleillaan.

Helsingin Hietalahden altaan ohi hiljattain kävelleet ovat saattaneet kiinnittää huomionsa erikoiseen veneeseen.

Valkoisen veneen litteä takaosa on päällystetty aurinkopaneeleilla, ja se näyttää puisine reunuksineen lähestulkoon taiteilijan suunnittelemalta.

Kauaksi tämä arvaus ei mene, sillä veneen omistajaksi paljastuu keskustakirjasto Oodinkin suunnitelleen arkkitehtitoimisto ALA:n yksi perustajista, Samuli Woolston.

Woolston kertoo puhelimitse veneen syntytarinan. Hänen sittemmin edesmennyt tuttunsa, veneen­rakentajanakin kunnostautunut Antti Kurkela oli kehitellyt ideaa aurinkokennojen sähköllä kulkevasta veneestä, sillä Suomessa aurinko paistaa kesäisin lähes yötä päivää.

”Antti rakensi pari vähän erilaista prototyyppiä ja kävi mökillämme laiturissa yksi kesä sellaista esittelemässä. Ihastelimme ideaa, mutta veneen designissä oli vielä parantamisen varaa”, Woolston kertoo.

”Hän alkoi yllyttämään, että suunnitelkaa vene sitten itse. Joten piirsimme vaimoni Julia Hertellin kanssa oman versiomme, jonka Antti toteutti.”

Myös Hertell toimii arkkitehtina helsinkiläisessä Mer-arkkitehtitoimistossa.

Vuonna 2017 käyttöön rekisteröity Aila-niminen vene kasattiin lopulta kolmesta vanerilevystä sekä kansivanerista ja sen pituudeksi tuli lähes 10 metriä. Veneen keulassa on kahden nukuttava sänky sekä pyramidin muotoinen lasikatto.

Woolstonin mukaan litteällä takaosallakin on selkeä tarkoituksensa.

”Halusimme, että vene näyttää siltä, että aurinko työntäisi sitä eteenpäin.”

Aila-vene on lähes 10 metriä pitkä ja sen keulaan mahtuu kaksi ihmistä nukkumaan.

Vene kulkee täysin aurinkopaneelien tuottaman sähkön varassa. Sen maksiminopeus on kahdeksan solmua, ja aurinkoisena päivänä vene kulkee noin viiden solmun nopeutta kuluttamatta akkua oikeastaan lainkaan.

”Nerokkuus on siinä, että periaatteessa vene voi kulkea ikuisesti, sillä aina on jotain valoa. Toki vauhti hidastu, jos akku loppuu”, Woolston kertoo.

Aurinkokennot ovat aina päällä ja lataavat akkua, jonka virtaa voi hyödyntää muuhunkin tarkoitukseen. Esimerkiksi veneen keulapiikissä on pistorasia, johon voi liittää vaikkapa retkellä tarvittavan sähkölaitteen.

Pariskunnalla on kesäpaikka Espoon saaristossa ja kesäisin he käyvät töissä veneen avulla Helsingin kantakaupungissa. Kun venettä ei tarvita kulkemiseen, aurinkopaneelien akkua voi Woolstonin mukaan käyttää kätevästi myös mökkihommissa.

”Lataamme ruohonleikkurit ja muut sähkövempeleet usein veneessä.”

Veneen akuilla voi ladata tarvittaessa myös muita sähkölaitteita.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat