Tutkijat perehtyivät Parkinsonin taudin toden­näköisiin aiheuttajiin

Tutkimuslöydös saattaa mahdollistaa tietyn bakteerikannan kantajien seulonnan ja bakteerin häätämisen suolistosta. Samalla se saattaa tehdä mahdolliseksi Parkinsonin taudin ennaltaehkäisyn.

Parkinsonin tautia sairastaa maailmassa noin 8 miljoonaa ihmistä.

| Päivitetty

Helsingin yliopiston tutkijat uskovat osoittaneensa, että tietyt Desulfovibrio-bakteerikannat ovat todennäköisesti Parkinsonin taudin aiheuttajia valtaosassa tapauksista.

Parkinsonin tautia sairastaa maailmassa noin kahdeksan miljoonaa ihmistä.

”Tuloksemme ovat merkittäviä, sillä Parkinsonin taudin aiheuttajaa ei tunneta, vaikka sitä on 200 vuotta yritetty tunnistaa”, kertoo professori Per Saris Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin 1. toukokuuta Frontier in Cellular and Infection Microbiology -tiedejulkaisussa.

Professori Sariksen tutkimusryhmän tavoite oli selvittää kokeellisesti voivatko potilailta löydetyt Desulfovibrio-bakteerikannat aiheuttaa Parkinsonin tautia kohti menevää kehitystä.

Ryhmän juuri ilmestyneen tutkimuksen päälöydös oli, että Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden Desulfovibrio-bakteerikannat aiheuttavat alphasynukleiiniproteiinin kokkaroitumista tilastollisesti merkitsevästi Parkinsonin taudin malliorganismissa. Malliorganismina käytettiin Caenorhabditis elegans matoa.

Tutkimus saattaa mahdollistaa seulonnan, jossa tunnistetaan ihmiset, jotka kantavat haitallisia Desulfovibrio-bakteereita.

Seulonnoilla tautia voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa ennaltaehkäistä. Kun bakteerikannat saataisiin häädettyä kantajien suolistosta, Parkinson-potilaiden taudin oireita voitaisiin mahdollisesti lieventää ja hidastaa.

Suurin osa Parkinsonin tautitapauksista aiheutuu tiedotteen mukaan siitä, että ihminen saa Parkinsonin tautia aiheuttavaa Desulfovibrio-bakteerikantaa ympäristöstään. Vain pieni osa eli noin 10 prosenttia Parkinsonin taudista aiheutuu yksilön perintötekijöistä, tiedotteessa sanotaan.

Lue lisää: Suomalaistutkijat uskovat löytäneensä Parkinsonin taudin alkusyyn, ja se piilee suolistobakteereissa

Oikaisu 5.5. klo 14:46: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että tutkimus julkaistiin 1. tammikuuta Frontier in Cellular and Infection Microbiology -tiedejulkaisussa. Tutkimus julkaistiin kuitenkin 1. toukokuuta.

Oikaisu 10.5. klo 10:51: Jutussa luki aiemmin, että tutkijat löysivät Parkinsonin taudin todennäköisen aiheuttajan. Lisäksi jutussa luki, että löydös mahdollistaa Desulfovibrio-bakteerikantaa kantavien ihmisten seulonnan ja sitä kautta taudin ennaltaehkäisyn. Jutun muotoilua on kauttaaltaan lievennetty niin, että tekstistä käy ilmi, että tutkimustulokset ovat alustavia. Lisäksi juttuun on lisätty tieto siitä, että tutkimuksen malliorganismina käytettiin Caenorhabditis elegans -matoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat