Koivu­allergikoilla on nyt ”se pahin aika”

Koivun siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa runsaista erittäin runsaisiin, eikä helpotusta ole hetkeen näköpiirissä.

Koivu kukkii nyt runsaasti pääkaupunkiseudulla. Kuva Vantaalta viime viikolta.

Monilla pääkaupunkiseudulla asuvilla siitepölyallergikoilla on nyt tukalat paikat, sillä koivun kukinta on täydessä vauhdissa.

Tuoreimman, perjantaina julkaistun siitepölytiedotteen mukaan koivun siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosissa runsaista erittäin runsaisiin.

”Pääkaupunkiseudulla on nyt todennäköisesti se pahin aika, kun koivun paikallinen kukinta on käynnissä”, sanoo projektitutkija Sanna Pätsi siitepölytiedotusta ylläpitävästä Turun yliopistosta.

Koivun kukinnan odotetaan jatkuvan Etelä-Suomessa vielä ainakin toukokuun ajan.

Hetkellistä helpotusta koivuallergikoille on luvassa lähinnä vesisateiden muodossa, joita ei tosin ainakaan seuraavan viikon aikana näytä juuri olevan pääkaupunkiseudulle luvassa.

”Vesisateethan aina vähentävät siitepölyn määrää ilmassa, mutta muuten koivun pahin kausi on meneillään eli koivuallergikoilla on varmasti nyt oireita”, Pätsi sanoo.

Leppäallergikoilla taas on jo sinänsä parempi tilanne, että pääkaupunkiseudulla lepän kukinta alkaa olla jo ohi.

Vaikka siitepölyä on nyt ilmassa runsaasti, eivät määrät ole kuitenkaan Pätsin mukaan poikkeuksellisia. Hänen mukaansa koivun siitepölymäärissä on vuosien välillä paljonkin vaihtelua.

Joinain vuosina koivu tekee enemmän norkkoja ja toisina vähemmän, mikä vaikuttaa suoraan siitepölyn määrään ilmassa.

”Tämä vuosi ei ole sinänsä poikkeuksellinen, vaan normaali, runsas vuosi”, Pätsi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat