Helsingin ydinkeskustassa asiakkaita odottavista takseista erityisesti yksi pisti perjantai-iltapäivänä silmään.
Ravintola Vltavan edustalla seissyt taksi ei ollut taksitolpalla, mutta vielä tätäkin enemmän ihmetystä herätti auton oveen kirjattu logo. ”Taksi Helninki”-teksti muistutti nimittäin erehdyttävästi tunnetun taksiyrityksen, Taksi Helsingin logoa.
Taksin bongasi Helsingin vihreiden varavaltuutettu Hannu Oskala, joka jakoi kuvan autosta viestipalvelu Twitterissä.
Hänen mukaansa on selvää, että fontin ja tekstin lihavoinnin kautta pyritään saamaan nopeasti autoa vilkaiseva asiakas luulemaan, että kyseessä olisi luotettava taksibrändi.
”Näin ollen asiakas ei välttämättä muista tarkistaa hintaa kyytiin noustessaan. Eikä tässä taksissa ollut hinnastoakaan näkyvillä. Joku nainen kyytiin silti hyppäsi”, Oskala kertoo HS:lle.
Hän sanoo itse kannattavansa vuonna 2018 tehtyä taksiuudistusta ja näkee, että se on esimerkiksi laskenut hintoja selvästi. Myös sovellusten kautta tilatut taksit toimivat hänen mukaansa moitteettomasti.
Silti Oskala ihmettelee, mikseivät viranomaiset valvo ja puutu herkemmin kyseenalaiseen toimintaan.
”Tämä on selvä tavaramerkki- ja rehellisyyskysymys. Markkinaa pitäisi aika riuskasti valvoa, että se säilyy reiluna yrittäjille.”
HS yritti soittaa taksin kyljessä näkyvään numeroon, mutta numero ei ole käytössä. Kaupparekisteristä selviää, että kyseinen yksityinen taksiyritys on rekisteröity viime vuoden lokakuussa.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) viestitti Oskalan twiitin alla, että PRH voi evätä nimen rekisteröinnin kaupparekisteriin vain, jos nimi on selkeästi lainvastainen.
”Helsinki- ja helninki-sanalla on eri merkitys ja ne kirjoitetaan ja lausutaan eri tavoin, joten PRH ei voi evätä rekisteröintiä”, twiitissä kirjoitetaan.
Rekisteröinti voidaan kuitenkin PRH:n mukaan kumota tuomioistuimen päätöksellä. Jos kantelijan mielestä rekisteröinti on tehty lain vastaisesti ja rekisteröinnistä aiheutuu haittaa, voi markkinaoikeudessa nostaa kanteen toiminimen rekisteröinnin kumoamiseksi.
Taksi Helsingin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen toteaa, ettei edellä kuvattu tapaus ole valitettavasti uusi eikä ainutlaatuinen. Vastaavia yrityksen logoa jäljitteleviä takseja ilmaantuu hänen mukaansa ”epäsäännöllisen säännöllisesti”.
”Onhan se todella ikävää, kun kuluttajaa yritetään selvästi harhauttaa luotetun ja tunnetun brändin kopioimisella”, Pentikäinen sanoo.
Hänen mukaansa Taksi Helsinki pyrkii seuraamaan ja tarvittaessa puuttumaan vastaaviin tapauksiin esimerkiksi juridisten prosessien kautta. Pentikäinen kuitenkin ihmettelee, mikseivät viranomaiset puutu asiaan voimakkaammin.
”Tästä aiheutuu meille sanoinkuvaamattoman suurta vahinkoa, kun asiakkaat luulevat käyttävänsä meidän palveluamme ja kokevat tulleensa huijatuksi”, hän sanoo.
”Juuri viime viikolla oli tilanne, että asiakas oli katsonut nettisivuiltamme hinnat mutta meni väärään autoon, joka muistutti valitettavan paljon meidän autoamme. Sitten hän ymmärrettävästi kirjoitti huonosta kokemuksestaan sosiaaliseen mediaan.”
Pentikäisen mukaan taksimarkkinassa on suuria laadullisia ja hinnallisia vaihteluita, jolloin luotettavan brändin merkitys korostuu entisestään.
”Varmaankin juuri tämän takia jotkut yrittäjät haluavat erehdyttää asiakasta.”