Suomalais­yritys jakaa ilmaista pizzaa ruoka­läheteille – Haluaa herättää keskustelua työ­oloista

Kotipizza jakaa ilmaisia pizzoja kannanottona lähettien oloihin.

Wolt-kuski Aleksanterinkadulla lokakuussa 2022.

Pizzeriaketju Kotipizza jakaa maanantaina ruokaläheteille mielenosoituksellisesti ilmaista pizzaa. Ilmaista pizzaa saavat niin Woltin, Foodoran kuin mahdollisten muidenkin yritysten ruokalähetit.

Tempaus liittyy ruokalähettien työsuhteista parhaillaan käytävään keskusteluun. Lähettien työsuhteet ja oikeudet ovat olleet laajasti keskustelunaiheena tänä keväänä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkaisi laajan artikkelin alan harmaasta taloudesta.

Muun muassa Palvelualojen ammattiliitto Pam on ilmaissut olevansa valmis auttamaan lähettejä työehdoista sopimisessa.

Lue lisää: ”Hän lepäsi kotonaan, minä työskentelin” – HS:n selvitys paljastaa, että Woltin ja Foodoran taustalla pyörii hämäräbisnestä

Maanantaina Kotipizza on jakanut ilmaisia pizzoja ruokaläheteille. Yrityksen toimitusjohtaja vahvistaa, että kyseessä on yhteiskunnallinen kannanotto.

”Haluaisimme olla vaikuttamassa siihen, että ruoan matka ravintolasta kotiin tai mihin sitä tilataankin, on rehti ja reilu”, sanoo toimitusjohtaja Heidi Stirkkinen.

Stirkkinen toivoo tempauksen herättävän keskustelua lähettien oloista, jotka "eivät nykyisin aina kestä päivänvaloa”.

Kotipizzan näkemys on, että kuljetuspalveluja tulisi järjestää uudelleen siten, että ketju olisi läpinäkyvämpi ja lähetti saisi työstään kunnon korvauksen. Tähän tarvitaan laajaa julkista keskustelua, Stirkkinen sanoo.

”Mielestämme asiaa ei pidä jättää yksittäisten kuluttajien eikä varsinkaan ruokalähettien vastuulle.”

Kotipizza kommentoi tempauksellaan ilmeisiä kilpailijoitaan, sillä pizzaketju kuljettaa edlleen ruokansa itse.

Kampanjasta on kerrottu läheteille muun muassa lentolehtisillä ja yrityksen sosiaalisen median tileillä. Pizzoja jaetaan läheteille lähettilaukun näyttämistä vastaan.

Tempaus on Stirkkisen mukaan herättänyt ilahduttavan paljon innostusta, ja pizzoja on jaettu muutamassa tunnissa kymmenittäin.

Kotipizzan omat kuljettajat ovat ravintoloiden työntekijöitä, ja työstä maksetaan sama palkka kuin esimerkiksi pizzojen valmistamisesta, Stirkkinen kertoo.

Kotipizzan pizzakuljetukset hinnoitellaan kysynnän mukana. Halvimmillaan kuljetus maksaa alle kolme euroa, enimmillään lähes yhdeksän.

Stirkkisen mukaan hintojen ei ole havaittu karkottavan asiakkaita, vaan kuljetuspalvelut ovat hänen mukaansa kasvava trendi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat