Roihuvuoressa on käynnissä trilleri: Kukkivatko kirsikka­puut juhla­päivään asti?

Pahimmassa tilanteessa sateet ja tuuli saattavat uhata hanamin kukkaloistoa, mutta ensi viikon juhlassa riittää silti nähtävää.

Helsingin kirsikkapuut ovat jo aloittaneet kukintansa.

Luontoäiti ei katso kalenteria, sillä kevät on jo saanut Roihuvuoren kirsikkapuut täyteen kukoistukseen.

Japanilaista kulttuuria juhlistavaa hanamijuhlaa vietetään Roihuvuoren Kirsikkapuistossa vasta ensi viikon lauantaina, 20. toukokuuta.

Mielessä herää kysymys: Mahtaako ihailtavaa riittää vielä varsinaiseksi juhlapäiväksi?

Puiston päälajike rusokirsikka säkenöi jo vaaleanpunaisena, mutta kaikki sen nuput eivät ole vielä auenneet. Kirsikankukkajuhlaa organisoivan Roihuvuori-seuran puheenjohtaja Emilia Packalénin mukaan ensi viikon tilannetta on tässä kohtaa vaikea arvioida.

”Kova tuuli tai sade voisivat tullessaan huuhtoa rusokirsikan kukat mukanaan nopeasti”, Packalén pohtii.

Mahdollisista sateista huolimatta ensi viikolle on luvattu myös rutkasti auringonpaistetta.

Lämpö ei Packalénin mukaan ole kukkaloistolle vaaraksi. Jos päälajikkeen haluaa nähdä aivan kauneimmillaan, Packalén suosittelee tulemaan paikalle jonakin arkipäivänä ensi viikon alkupuolella.

Syytä huoleen ei silti ole. Rusokirsikan lisäksi puistossa on yhdeksän eri lajiketta, joista kaikki eivät vielä ole aloittaneet kukintaansa. Toinen kukassa oleva laji onkin pyöreäkukkainen accolade, jonka kausi on todella pitkä.

”On onneksi ajateltu niin, että koko kevään ajan jokin laji kukkisi. Ihmisiä varten se puisto on rakennettu”, Packalén toteaa.

Kauniit kirsikkapuut houkuttelivat puistoon paljon väkeä myös vuonna 2021, vaikka virallista tapahtumaa ei koronatilanteen vuoksi kyetty järjestämään.

Packalén muistuttaa, että kauniiden kirsikkapuiden lisäksi hanamijuhlaan kuuluu paljon muutakin. Kyseessä on japanilaisen kulttuurin ja ruoan juhla, jossa voi katsella esimerkiksi parapara- ja butoh-tanssiesityksiä, origameja ja teetaidetta. Lisäksi puistossa myydään japanilaisia herkkuja.

Tapahtuma houkuttelee puistoon massoittain ihmisiä, ja suurta kävijämäärää odotetaan tällekin vuodelle.

”Viime vuonna kävijöitä oli 30 000 kaikkien niiden tuhansien lisäksi, jotka kävivät ihailemassa kirsikkapuita omalla ajallaan”, Packalén kertoo.

Roihuvuoren hanamijuhlaa 2023 vietetään 20.5. kello 12–18.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat