Kaisaniemenlahden rantapenkereellä Pitkänsillan kupeessa on vuosien ajan lojunut hiljaista kuolemaa tekevä vene.
HS on kirjoittanut veneenraadosta ainakin vuosina 2020 ja 2022. Unohdettu veneenraato on vuosien mittaan ehtinyt ärsyttää monia kaupunkilaisia.
Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tiimiesimies Tomi Bruns teki asiasta tutkintapyynnön poliisille vuonna 2021. Bruns ei tiedä, kuinka kauan vene on Kaisaniemessä lojunut.
”Useita vuosia kuitenkin”, hän sanoo.
Helsingin kaupungin merellisten palveluiden yksikön päällikön Ari Maunulan tietojen mukaan poliisi on tavoittanut veneen omistajan viime vuonna.
”En tiedä, mitä poliisi ja omistaja ovat veneen siirtämisestä sopineet. Poliisilta ei kuitenkaan ole toistaiseksi tullut ilmoitusta siitä, että tutkinta olisi päättynyt”, Maunula sanoo.
Aiemmin kaupunki pystyi rahtaamaan siirrettäväksi kehotetut veneet varastoaitaukseen. Nykyisin kaupunki ei kuitenkaan voi siirtää hylättyjä veneitä ilman siirtolupaa. Sen saaminen edellyttää käräjille menoa.
”Kun saamme poliisilta päätöksen siitä, onko tutkinta johtanut johonkin, asia viedään kaupungin oikeuspalveluihin. He hakevat sitten käräjäoikeudelta päätöksen asiasta. Meillä on lupa siirtää venettä vasta sen jälkeen”, kertoo Maunula.
Maunula ymmärtää hyvin, että Kaisaniemeen aikoinaan hylätty vene häiritsee asukkaita ja alueella liikkuvia.
”Kyllä kaupunki sen haluaisi viedä rantapenkereeltä pois. Toisaalta viranomaistutkinnat voivat viedä aikaa, eikä tämä varmasti ole poliisillakaan kaikkein kiireisimpien tehtävien joukossa.”
Helsingin rannoilla on tällä hetkellä muitakin hylättyjä ja luvattomasti rannoille jätettyjä veneitä, joista kaupunki on joutunut tekemään poliisille tutkintapyynnön. Kaupunki teki viime vuoden keväällä tutkintapyynnöt useista kymmenistä veneistä.
”Ne ovat edelleen prosessissa”, Maunula sanoo.
Kaupunki saa siirtää hylätyt ajoneuvot laillisesti pois. Veneitä laki ei kuitenkaan koske, sillä niitä ei luokitella ajoneuvoiksi, vaikka nekin ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämässä rekisterissä.
Veneitä hylätään säännöllisesti etenkin niiden talvisäilytyspaikoille. Osa hylätyistä veneistä on käyttökelpoisia, osa on rapistunut paikoillaan vuosia.
Taustalla voi olla henkilökohtaisia syitä. Vene voi jäädä esimerkiksi perikunnalle omistajan kuoltua, tai omistaja voi sairastua.
”Joskus omistajalla ei ole rahaa maksaa veneen romuttamisesta, ja silloin vene voidaan hylätä tai ainakin unohtaa joksikin aikaa, harmillista kyllä”, Maunula kertoo.