Helsingin yliopisto muuttaa opiskelijoiden paperiset todistukset digitaalisiksi

Keväästä 2024 eteenpäin valmistuvat opiskelijat saavat todistuksensa sähköisenä. Tarkoituksena on muun muassa säästää paperia ja ennaltaehkäistä todistusten väärentämistä.

Paperisen tutkintotodistuksen mukana on saanut myös Helsingin yliopiston logolla varustetun kansion.

| Päivitetty

Helsingin yliopistossa aiotaan luopua paperisista tutkintotodistuksista, yliopisto tiedottaa.

Jatkossa valmistuville opiskelijoille annetaan tutkintotodistus sähköisenä. Uudistus koskee sekä alemmasta, ylemmästä että jatkotutkinnosta valmistuvia opiskelijoita.

Tavoitteena on siirtyä sähköisiin todistuksiin kevään 2024 kuluessa.

Yliopiston kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivurannan mukaan asiasta on käyty pitkään keskustelua, kun esimerkiksi Tampereen ja Jyväskylän yliopistoissa on tänä keväänä siirrytty vastaavaan malliin.

Hän kertoo HS:lle, että sähköistä asiointia ylipäätään edistetään nyt vahvasti ja paperiset todistukset olisivat jossain kohtaa tulleet joka tapauksessa tiensä päähän.

Sähköisiin todistuksiin siirtymistä perustellaan muun muassa laadulla, luotettavuudella ja kestävyydellä.

Digitaaliset todistukset ovat Niinistö-Sivurannan mukaan luotettavampia esimerkiksi siinä mielessä, että niitä on lähes mahdotonta väärentää. Myös valmistumisprosessi nopeutuu uudistuksen myötä.

Sähköinen tutkintotodistus vastaa ulkonäöltään nykyistä paperista todistusta.

”Sukulaisille voi avata tutkintotodistuksen vaikka tietokoneen näytölle tai heijastaa olohuoneen seinälle – ja kertoa samalla, että kestävyys ja luotettavuus ovat sähköisissä todistuksissa aivan omaa luokkaansa verrattuna menneiden aikojen papereihin”, Niinistö-Sivuranta toteaa yliopiston tiedotteessa.

Todistus on kuitenkin monesti se ainoa paperi, jonka opiskelija haluaa yliopistosta saada käteensä. Eikö paperia todella oltaisi voitu säästää mistään muualta?

Niinistö-Sivurannan mukaan Helsingin yliopisto on jo pitkälti paperiton. Uudistuksella kuitenkin säästetään ”valtava määrä” hyvälaatuista, Belgiasta asti tuotua erikoispaperia, jota todistuksissa on käytetty.

Jatkossa opiskelija voi halutessaan tulostaa todistuksen itse tai pyytää yliopistolta maksuttoman paperisen kopion todistuksesta. Kopio on painettu tavalliselle paperille eikä se ole alkuperäinen asiakirja.

Uudistuksesta käydään parhaillaan keskustelua Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kanssa.

Niinistö-Sivurannan mukaan monet opiskelijat ovat esimerkiksi toivoneet, että todistukselle voisi halutessaan saada jatkossakin pahvisen kansion.

Yliopistossa tunnistetaan, että tutkintotodistukseen liittyy paljon tunteita ja valmistumista on tärkeää juhlistaa myös tulevaisuudessa esimerkiksi valmistujais- ja promootiotilaisuuksissa. Niinistö-Sivuranta korostaa, että valmistuminen on iso ja tärkeä saavutus.

”Valmistuminen on äärettömän arvokas asia, jota ei saa kuitata sillä, että tulipahan joku linkki sähköpostiin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat