Helsingin yliopiston uusi tutkimuskeskus keskittyy terveyden eriarvoisuuteen

Uudessa keskuksessa tutkitaan terveyttä sosiaalisen eriarvoisuuden näkökulmasta. Keskus perustetaan yhdessä tunnetun tiederahoittajan, saksalaisen Max Planck -säätiön kanssa.

Uusi tutkimuskeskus selvittää muun muassa, miten sosiaaliset tekijät ja geneettinen alttius näkyvät terveydessä.

| Päivitetty

Helsingin yliopiston yhteyteen perustetaan uusi tutkimuskeskus, jonka tarkoitus on tuottaa tietoa eriarvoisuuden juurisyistä.

Max Planck -keskuksessa tutkimuksen keskiössä on terveys sosiaalisen eriarvoisuuden näkökulmasta.

Keskus aloittaa toimintansa heinäkuun alussa ja se tuottaa päättäjille tietoa terveyden eriarvoisuuden syntyprosesseista ja vaihtoehdoista niiden kaventamiseksi.

Terveyden eriarvoisuuden parempi ymmärtäminen on myös kansantaloudellisesti merkittävää, sillä se vaikuttaa olennaisesti esimerkiksi terveydenhoidon kustannuksiin ja menetettyihin työvuosiin.

Mitkä ovat terveyserojen muutosten pitkän aikavälin syyt? Mitä ylisukupolvisia vaikutuksia terveyserojen jatkuvuudessa näkyy? Miten sosiaaliset tekijät ja geneettinen alttius näkyvät terveydessä?

Nämä ovat kysymyksiä, joihin uudessa keskuksessa perehdytään. Tutkimuksessa huomioidaan ihmisen koko elinkaari. Lisäksi tarkoituksena on kehittää terveysero­tutkimuksen metodeja.

”Tällä hetkellä Suomessa terveystutkimuksen kannalta hyvin olennaisia kysymyksiä liittyy elämän alku- ja loppupäähän”, sanoo väestötieteen professori Pekka Martikainen Helsingin yliopistosta.

”Nuorten mielenterveysoireilu ja siihen liittyvät palvelut on näistä yksi. Miten nuoret kaikista yhteiskunta­luokista pääsisivät koulutuksessa ja työelämässä eteenpäin terveys­haasteista huolimatta?”

”Suurten ikäluokkien vanheneminen, monisairastuvuus ja pääsy pitkäaikais­hoivaan on toinen keskeinen aihe.”

Väestön terveyserojen tutkimukseen tarvitaan laajoja aineistoja, joiden kokoaminen on vaikeaa. Perustettavassa keskuksessa tarvittavat aineistot ovat jo olemassa.

Sosioekonomisia terveyseroja on havaittu kaikissa maissa ja nämä erot ovat kasvaneet viimeisenä 30 vuotena.

Odotettavissa oleva elinaika huonommassa sosiaalisessa asemassa olevilla voi olla 10 vuotta alhaisempi kuin paremmassa asemassa olevilla. Köyhimpien suomalaisten elinajanodote on noussut hitaammin kuin muiden.

Max Planck -säätiö on kansainvälisesti tunnettu tiederahoittaja, joka keskusten kautta tukee huippututkimusta maailman parhaiden yliopistojen kanssa.

Tutkimuskeskus on perustettu aluksi viisivuotis­kaudeksi, ja sen rahoitus on kuusi miljoonaa euroa. Keskus nostaa suomalaisen tieteen näkyville myös kansainvälisesti.

Suomessa keskusta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat