Vesa-Matti Loirin nimikkoannos ravintola Elitessä on läskisoosi: ”Vaikea ruokalaji”

Loiri on Tauno Palon ja Matti Pellonpään rinnalla kolmas suomalainen taiteilija, joka on tullut nimikyltillä ikuistetuksi Eliten taiteilijapöytään.

Vesa-Matti Loirin toiveena oli päästä ikuistetuksi Eliten legendaariseen taiteilijapöytään. Hänen nimikkoannoksensa on puolestaan läskisoosi.

| Päivitetty

ELOKUUSSA 2022 kuollut laulaja ja näyttelijä Vesa-Matti Loiri ikuistettiin keskiviikkona helsinkiläisen kulttuuri- ja taiteilijaravintola Eliten legendaariseen taiteilijoiden kantapöytään ja klassikkoruokalistalle.

Hän on näyttelijöiden Tauno Palon ja Matti Pellonpään rinnalla kolmas suomalainen taiteilija, joka on tullut nimikyltillä ikuistetuksi Eliten taiteilijapöytään.

”Loiri on kertoman mukaan käynyt Elitessä vähintään toista sataa kertaa, joten voimme hyvin puhua kanta-asiakkaasta. Mikäli nurkan taitelijapöytämme oli vapaana, viihtyi Loiri mieluusti siinä”, kertoo Eliten ravintolapäällikkö Eija Perälä tiedotteessa.

”Ravintola-asiakkaana Vesku ei poikennut muista vieraistamme, sillä kulttuuriväki ja korttelinaapurit ovat meillä aina sulassa sovussa.”

Loirin nimikkoannos puolestaan on hänen suosikkiruokiinsa kuulunut klassinen suomalainen läskisoosi, jota Elitessä on aika-ajoin ollut tarjolla.

Läskisoosi on perinteikäs suomalainen sota- ja pula-ajan arkiruoka. Se on sittemmin noussut eräänlaisen eliittiherkun asemaan, vaikka onkin tiedotteen mukaan ravintolaruokana harvinainen.

”Läskisoosi on aina toisinaan ollut listallamme ja Loiri tiedusteli sitä välillä myös sen ulkopuolelta. Kyseessä on monella tavalla vaikea ruokalaji”, kertoo Eliten keittiöpäällikkö Petri Rissanen tiedotteessa.

”Porsaan pitkään haudutetusta kyljestä tehty erinomainen kastike edustaa kuitenkin suomalaista slow foodia parhaimmillaan. Loirin nimikkoannokseen kuuluvat myös oikeaoppiset tuppiperunat.”

Lenni-Kalle Taipale (vas.) ja Jorma ”Nona” Alvesalo ruuvasivat Vesa-Matti Loirin laatan ravintola Eliten taiteilijapöytään.

Töölöläinen Elite on toiminut taiteilijoiden olohuoneena yli 90 vuoden ajan. Loiri vieraili tiedotteen mukaan ravintolassa ensimmäisen kerran näyttelijä Siiri Angerkosken kutsumana 60-luvun lopulla.

Tiedotteen mukaan Loirin omana toiveena on ollut tulla muistetuksi myös Eliten kanta-asiakkaana ja hän oli suunnitellut kaikenlaista muistolaatan lanseerauksen ympärille.

”Elite oli niitä harvoja julkisia paikkoja, joissa Vesku viimeisinä vuosinaan kävi. Hän arvosti hyvää ruokaa sekä pitkiä illanviettoja”, kertoo Loirin lapsuudenystävä Jorma ”Nona” Alvesalo tiedotteessa.

Alvesalon mukaan Loirin ensimmäinen ilta Elitessä Angerkosken kanssa ”venyi Siirin piikkiin pitkäksi” ja sen aikana tutustuttiin sittemmin Angerkoski-nimen saaneeseen drinkkiin, eli reiluun konjakkiin, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera.

”Veskun tapa opettaa drinkin nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin. Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla”, kertoo toinen Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat