Hyvinkää

Viina ja lääkkeet ovat Saudi-Arabiassa sen luokan ongelma, että suomalainen Leila Repo vie sinne viisi päihdeklinikkaa

Hyvinkäältä on tilattu Riadiin viisi addiktioklinikkaa erilaisten riippuvuuksien hoitoon. Kyseessä on uusi hoitomalli.Hiljainen kylätie mutkittelee maalaismaisemien keskellä. Lumi on hunnuttanut puut ja peltojen hanki on koskematon.

Jonnekin tänne Hyvinkään maaseudulle avataan maaliskuussa yksityinen addiktioklinikka. Siellä, Wellbeing Parkissa, pilotoidaan uusi hoitomalli erilaisista riippuvuuksista kärsivien hoitoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erityisen klinikasta tekee se, että sen lääkkeetön ja kokonaisvaltainen hoitomalli viedään heti testauksen jälkeen Saudi-Arabiaan.

”Meiltä on tilattu Riadiin viisi klinikkaa. Niiden lisäksi on tilattu jo yksi kansanvälinen resortti. Se tulee varmaan erämaahan”, kertoo mallia luomassa olevaan hyvinvointialan ammattilaisten tiimiin kuuluva Leila Repo.

Wellbeing Parkin juuret ovat työhyvinvointiohjelmia yrityksille toteuttavassa HWA Health & Wellbeing Acadamy -yhtiössä, jonka perustaja ja toimitusjohtaja hyvinkääläinen Repo on.


Hänen kauttaan avautui reitti myös Lähi-itään, jossa hän oli vuosi sitten Arab Health -messuilla Dubaissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sieltä eräs saudi löysi meidät. Sitten tuli kutsu tapaamaan Saudi-Arabian terveysministeriä, ja viime kesänä eräs šeikki kävi lääkäripoikansa ja toisen lääkärin kanssa meillä Hyvinkäällä”, Repo kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viikko Kytäjän maisemissa ja perehtyminen hyvinvointiohjelmien konseptiin poiki tilauksen heti suoraan viidestä addiktioklinikasta.

Määrä kuulostaa isolta, mutta Repo huomauttaa, että pelkästään pääkaupungissa Riadissa asuu enemmän ihmisiä kuin koko Suomessa.

Kyse on osaamisviennistä: Wellbeing Parkin väki kouluttaa paikalliset ammattilaiset hoitomallin käytänteisiin ja paikalliset pyörittävät klinikan toimintaa.

”Maidemme välillä on kulttuurieroja, jotka pitää huomioida. Esimerkiksi miehet ja naiset hoidetaan Saudi-Arabiassa eri klinikoilla. Luonto on osa hoitomallia, mutta Saudi-Arabiassa ajetaan kaikkialle autolla”, Repo sanoo.

Hän myöntää, että siirtovalmis hoitomalli vaatii työtä, mutta siihen on varauduttu. Tavoitteena on saada paketti valmiiksi vielä tämän vuoden puolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Iso asia on se, että addiktiot on tunnustettu terveysongelmaksi jo Saudi-Arabiassakin. Riippuvuuksista on vaiettu pitkään, sillä esimerkiksi alkoholi ja pornografia ovat Saudi-Arabiassa tiukasti kiellettyjä.

”Eniten riippuvuutta Saudeissa aiheuttavat lääkkeet, toisena tulee alkoholi. Suomessa suurin on alkoholi, mutta jo toisena meilläkin tulevat lääkkeet”, kertoo Wellbeing Parkin vastaava sairaanhoitaja ja hoitomallin kehittelyssä mukana oleva Satu Jutila.

Hänen puolisonsa ja yrityskumppaninsa, entinen jääkiekkoilija Timo Jutila on mukana hankkeen taustajoukoissa ja valmis joskus ”vaikka rillaamaan asiakkaiden kanssa”.

”Joukkueurheilusta minulla on sellainen kokemus, että jos joku ekspertti olisi kopissa kysynyt, onko ongelmia, niin yksikään käsi ei olisi noussut”, Jutila sanoo.

Hän toivoo avoimuutta, jotta ne, joilla on ongelmia, uskaltaisivat hakea apua.

”Ennaltaehkäisevä työ on tärkeää. Suomalaiselle miehelle kovimpia juttuja on tehdä jotakin, mitä häpeää. Sen myöntäminen, ettei yksin selviä, on kova juttu.”


Wellbeing Parkista tulee Saudi-Arabian ensimmäisen klinikan osakas. Sen toiminta organisoidaan sairaalan yhteyteen.

Hyvinkäällä mallia pilotoidaan todennäköisesti Kytäjän alueelle tulevalla klinikalla, jonka tarkkaa sijaintia ei paljasteta asiakkaiden yksityisyydensuojan takia.

Kytäjän alueella tieto omille kotikulmille tulevasta addiktioklinikasta herättää kysymyksiä.

”Olemme ennalta ehkäisevällä hoitopuolella. Emme haali asiakkaita kaduilta, emmekä halua aiheuttaa mitään häiriötä naapurustolle. Pihalle ei tule addiktioklinikka-kylttiä,” Repo kertoo.

Hän korostaa, että klinikan kohderyhmänä ovat työssä käyvät ihmiset, joiden addiktio voi näkyä työpaikalla vasta runsaina poissaoloina. Hoitomallin idea on tarjota apua ennen kuin riippuvuus on repinyt koko elämän hajalle.

”On hyvä muistaa, että asiakkaaksi tullaan omasta tahdosta ja ainoastaan selvin päin. Meillä on myös aina hoitojaksojen aikana paikalla työntekijöitä ympäri vuorokauden”, sanoo Repo sanoo.

Suomeen jää pilotoinnin jälkeen ainakin yksi Wellbeing Parkin klinikka, mutta sen sijoituspaikka on vielä auki.

”Hoitomalli on toteutettavissa maantieteellisesti missä vain”, Satu Jutila muistuttaa.

Hoitomalli yhdistää laitos- ja avohoitoa. Se suunnattu kaikille riippuvuuksista kärsiville – myös huumeriippuvaisille, seksiaddikteille, peli- ja nettiriippuvaisille sekä shoppailu-, läheis- ja sokeririippuvaisille.

Ensimmäinen jakso klinikalla kestää seitsemän päivää, jonka aikana selvitetään hoidon tason tarve ja hoitokokonaisuus räätälöidään yksilön tarpeiden mukaisesti.

Jos asiakkaan katsotaan tarvitsevan pitkäaikaista laitoshoitoa, hänet ohjataan Lammilla toimivaan Maivita-päihdehoitolaitokseen.

Alkujakson jälkeen klinikalla on neljä seurantaviikonloppua, mutta asiakkaaseen ollaan yhteydessä joka viikko. Kolmen kuukauden intensiivijakson jälkeen alkaa yhdeksän kuukauden seurantajakso, jonka aikana asiakasta tavataan kerran viikossa.

”Konsepti on innostava, sillä tässä hyödynnetään myös luontoa, mindfulnessia ja paneudutaan asiakkaan ruokavalioon ja fyysiseen kuntoon”, toteaa riippuvuusasiantuntija Juha Lantz.

”Laitoshoito on tärkeää tietyissä tilanteissa, mutta yleensä riippuvuuden aiheuttavat ongelmat tulevat eteen kotona ja työssä. Tämä malli tarjoaa tuen yksilövalmennuksen kautta arkeenkin”, hän sanoo.

Lantz korostaa, että riippuvuudesta irtautumisessa tärkeä on saada jotakin uutta vanhan tilalle.

”Jos ajattelee, että joutuu luopumaan jostakin, se johtaa puuteajatteluun ja takaisin addiktioon.”

Hoidossa hyödynnetään myös uutta hyvinvointiteknologiaa: muun muassa asiakkaiden unta ja aktiivisuutta sekä niiden muutoksia seurataan.


”Unen merkitys on valtaisa riippuvuushoidossakin”, sanoo hoitomallin kartoitusteknologiaa rakentava Juha Rytky.

Hoitomallilla on oma vastuulääkärinsä, joka nimetään helmikuun aikana. Moniammatillisessa tiimissä Saudi-projektin osalta ovat avustamassa unilääkärit Henri Tuomilehto ja Miikka Peltomaa.

Hankkeessa on mukana myös eri riippuvuus- ja ravitsemusasiantuntijoita.

”Heitä valittaessa tärkeä kriteeri työkokemuksen lisäksi on ollut omakohtainen toipumiskokemus”, Satu Jutila kertoo.

Vaikka malliin kuuluu intensiivijakso, Jutila muistuttaa, ettei Wellbeing Park ole katkaisuklinikka.

”Kyseessä on vuoden hoitopolku.”

Ammatillisessa tiimissä mukana oleva, Maivita-laitoksen riippuvuusasiantuntija Harri Nymanin mukaan hoitomallille on kysyntää myös kotimaassa:

”Suomessa on noin 500 000 päihderiippuvaista. Heistä 70 prosenttia on työelämässä. Päihderiippuvuuksien suorat kustannukset yhteiskunnalle ovat kaksi miljardia euroa vuodessa. Kun mukaan lasketaan välilliset kulut, puhutaan 5,5 miljardista eurosta joka vuosi.”

Wellbeing Parkin hoitomallia myydään pääasiassa yrityksille, vaikka hoitoon haluava voi toki kustantaa paketin myös itse. Hintatasoltaan se on samoissa kuin Minnesota-malliin perustuva myllyhoito.

Myös kunnat ostavat paljon avohoitoa, mutta tarjonnassa on suuria kuntakohtaisia eroja. A-klinikka Oy johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo, että yhä useammin kuntien ostama hoito perustuu Käypä hoito -suosituksiin.

Yksilöllisiä tarpeita kuntien ostamissa palveluissa ei kuitenkaan välttämättä riittävästi huomioida.

”Ennaltaehkäisy on parasta hoitoa; jos esimerkiksi päihteiden käytössä päästään kiinni ongelmaan ennen kuin riskikäytöstä on edetty diagnosoituun häiriöön”, sanoo apulaisylilääkäri Jonna Levola Päihdepsykiatrisesta konsultaatiotiimistä, HUS Psykiatriasta Hyvinkään alueelta.

Hänen mukaansa laadukkaita, näyttöön perustuvia hoitopaikkoja Suomeen mahtuu.

”Hoidon tarve on suuri. Esimerkiksi Hyvinkäällä avohoidossa on tällä hetkellä riittämättömät resussit”, Levola sanoo.

Muokattu 25.1.2019 kello 15:32: Lisätty kuvaus moniammatillisen tiimin kokoonpanosta. Lisätty HUSin apulaisylilääkäri Jonna Levolan ja A-klinikan Kaarlo Simojoen kommentit. Oikaisu 25.1.2019 kello 15:32: Artikkelissa todettiin alun perin virheellisesti, että kunnat eivät osta avohoitopalveluita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Kivikauden Euroopassa eivät naapurit paljon häirinneet: Asukkaita oli kaikkiaan ehkä 1 500

  6. 6

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  7. 7

   Ministeri Anne Berner on nousemassa Ruotsin toiseksi suurimman pankin hallitukseen – ”En pyri toiselle kaudelle eduskuntaan”

  8. 8

   Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  9. 9

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  5. 5

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää