Hyvinkää

Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

Jussi Andelin vetää ryhmää, jossa erosta toipuvat miehet saavat vertaistukea ja keskustella tunteistaan yhdessä. Ryhmän jäsenten välille muodostuu usein pysyviä kaverisuhteita.Noin kahdeksan vuotta sitten juuri eronneena Jussi Andelin avasi internetin hakukoneen ja kirjoitti hakusanaksi ”ero”. Hakutuloksissa hän huomasi ensimmäistä kertaa Miessakit ry:n järjestämän miesten eroryhmän. Pahimmissa eronjälkeisissä rytinöissä hän kaipasi vertaistukea ja päätti osallistua ryhmään.

”Alussa jännitti, mutta jo muutaman kerran jälkeen oltiin kuin parhaita kavereita keskenämme. Ryhmä teki minuun suuren vaikutuksen. Se auttoi kovasti jäsentämään omia ajatuksia, ja ryhmän tapaamispäivää oikein odottamalla odotti”, Andelin kertoo.

Lue lisää: Jäitkö asumaan yhteiseen kotiin eron jälkeen? Kerro HS:lle, miten muokkasit erokodista sinkkukodin

Andelin innostui ryhmästä jopa niin paljon, että hakeutui Miessakit ry:n eroryhmäohjaajakoulutukseen. Nyt hän on ehtinyt vetää eroryhmiä Hyvinkään ja Riihimäen alueella jo seitsemän vuotta. Kyseessä on vapaaehtoistyö, jota Andelin tekee työnsä ohella.

”Muistan hyvin, kuinka kurjat fiilikset oli eron jälkeen ja kuinka yksin siinä oli. Ajattelin, että jos jotenkin voin jeesata muita jätkiä, niin haluan sen tehdä. Se positiivinen palaute, mitä miehiltä on näistä ryhmistä tullut jälkeenpäin, innostaa myös laittamaan ryhmän uudestaan käyntiin.”


Parisuhteesta eroaminen on harvoin helppoa. Sitä kuvaillaan jopa samankaltaiseksi elämänkriisiksi kuin läheisen kuolema. Jokainen parisuhde on omalla tavallaan tärkeä, mutta etenkin pitkän liiton jälkeen ero voi olla hyvinkin raskas ja elämää järkyttävä asia.

”Melkein kaikki asiat muuttuvat, ja ihmisen koko perusturvallisuus kärsii. Kaverisuhteet saattavat muuttua. Jos on ollut yhteisiä ystäviä, suhde heihin saattaa muuttua. Perheiden rutiinit menevät uusiksi ja moni asia mitä on aina tehty, saattaa hävitä kokonaan. Seuraavana jouluna ei ehkä mennäkään siihen samaan paikkaan, johon on viimeiset seitsemän vuotta menty.”

 

”Se kokemus siitä, ettei ole yksin on tärkeä.”

Vaikka myös toisen jättäminen voi olla rankkaa, jättävä osapuoli on saattanut työstää eroa jo pitkään, jopa vuosia. Siksi jätetty osapuoli voi kokea eron hetken tuskallisempana.

”Yksinkertaistettuna ero on prosessi, joka alkaa jostain ja päättyy johonkin. Jos sitä vertaa sadan metrin juoksuun, jätetty on vasta lähtöviivalla, kun taas jättäjä saattaa olla jo 70 metrin kohdalla. Voi tuntua hyvin vaikealta nähdä, että toinen on jo mennyt eteenpäin.”

Valtaosa Andelinin ohjaamiin eroryhmiin osallistuneista onkin nimenomaan jätettyjä miehiä. Ryhmään he hakeutuvat vertaistuen toiveessa.

”Se kokemus siitä, ettei ole yksin, on tärkeä. Moni mies on sanonut joko kesken ryhmän tai sen jälkeen, että kun hän tuli ryhmään, hän luuli, ettei kenelläkään maailmassa ollut yhtä paskamaista meininkiä kuin hänellä. Ryhmässä hän onkin sitten tajunnut, että jollain toisella saattavat asiat olla vielä kolme kertaa huonommin.”

Miessakit ry:n miehille suunnattuja eroryhmiä on järjestetty eri puolilla Suomea jo 15 vuotta. Ryhmään pitää saada vähintään viisi ilmoittautunutta, mutta kahdeksaa enempää ei yhteen ryhmään mahduteta.

Hyvinkään ryhmään hakeutuu välillä osallistujia pääkaupunkiseudulta asti, sillä siellä ryhmät täyttyvät nopeasti. Muualla päin Suomea taas ryhmiä jää joskus toteuttamatta liian vähäisen osallistujamäärän takia.

Kaikki Miessakkien eroryhmät noudattavat aina samaa konseptia. Kokoonnutaan kerran viikossa kahdeksi tunniksi kymmenen viikon ajan.

”Joka kerta käsitellään etukäteen tarkkaan määriteltyä teemaa. Nämä voivat olla esimerkiksi eron käytännönjärjestelyt ja niistä selviytyminen, yhteistyö vanhemmuudesta ja tulevaisuudesta ja vaikkapa puhuminen, riitelykulttuuri ja tunteiden ilmaisu parisuhteessa. Ensimmäisen tapaamisen teema on miesten omat erotarinat.”

Tulevaa tapaamista varten ryhmän jäsenet saavat yleensä pienen, seuraavan viikon teemaan liittyvän kotiläksyn. Tehtäviä käydään yhdessä läpi.

Suomalaista miestä kuvaillaan joskus ennakkoluuloisesti juroksi ja hiljaiseksi. Eroryhmissä tällaiset stereotyyppiset ominaisuudet loistavat poissaolollaan.

”Ikinä ei ole muodostunut ongelmaksi, etteivät suut avautuisi. Leikkimielisesti kutsun eroryhmiin osallistuvia miehiä eronneiden eliitiksi. He ovat miehiä, jotka uskaltavat pyytää ja hakea apua. He ovat avoimia ja yleensä hyvinkin suulasta porukkaa. Välillä joutuu jopa vähän hillitsemään keskustelua.”

 

”Minkäänlainen sovinismi ei ole täällä sallittua. Entisistä kumppaneista ja naisista ylipäätään puhutaan vain kauniisti.”

Tiensä eroryhmiin löytää vain murto-osa eronneista. Andelinin mukaan suuri enemmistö hyötyisi kuitenkin ulkopuolisesta avusta, oli se sitten eroryhmä tai jokin muu taho.

”Monella miehellä on hyviä, erittäin läheisiä kavereita. Mutta aika usein, kun eroamassa oleva tai eronnut mies alkaa hyvällekin sydänystävälle puhua asiasta, tilanne saattaa olla häkellyttävä ja hämmentävä. Kaveri ei aina tiedä, miten suhtautua. Tahtomattaankin hän saattaa kääntää puheenaiheen vaikkapa leijonien ruotsinmatsiin, etenkin jos hän ei ole itse eronnut.”


Se, että kyseessä on ainoastaan miehille suunnattu ryhmä, on herättänyt kysymyksiä ja harhaluuloja.

”Minkäänlainen sovinismi ei ole täällä sallittua. Entisistä kumppaneista ja naisista ylipäätään puhutaan vain kauniisti.”

Eroa kuitenkin käsitellään nimenomaan miehen näkökulmasta ja tarjotaan yleisiin miehen erotilanteissa kohtaamiin ongelmiin neuvoa ja tukea. Nämä voivat liittyä esimerkiksi huoltajuuteen, sillä moni mies kokee, että äitiä kuunnellaan enemmän, kun yhteisten lasten liittyvistä asioista päätetään.

”Ryhmän ohjaajana minulla on hyvät verkostot, joihin voin tarvittaessa ohjata eteenpäin tai kehottaa olemaan oikeisiin instansseihin yhteydessä.”

Vaikka moni saakin apua eroryhmästä, se ei yksin ratkaise kaikkia ongelmia, varsinkaan jos on kyse esimerkiksi terveysongelmista.

”Autuaaksi nämä ryhmät eivät tee, vaan tämä on vain yksi pala kokonaisuutta. Ennen ryhmän alkua tapaan kaikkia miehiä kahdestaan tehdäkseni syväanalyysin ja selvittääkseni, ovatko he henkisesti kykeneviä tulemaan ryhmään. Jos tilanne on vakava, olen sanonut, että on parempi, että henkilö hakee ammattilaisapua ja tulee vasta sitten mukaan ryhmään.”

 

”Ryhmän jäsenistä on usein tullut oikein hyviä ystäviä, jotka tapaavat toisiaan vielä pitkään eroryhmätapaamisten loputtua.”

Ryhmän viimeinen tapaaminen päättyy aina samalla tavalla. Vuokrataan saunatila, jossa on mahdollisuus avotulentekoon. Ennen tapaamista jokainen ryhmän jäsen on saanut kirjoittaa jäähyväiskirjeen entiselle puolisolleen tai kumppanilleen. Sääntönä on, ettei yksi sivu riitä. Mukaan tuodaan myös entistä kumppania muistuttava esine. Vuosien aikana esineitä on ollut laaja kirjo: valokuvia, vihkisormuksia ja jopa pikkuhousuja.

”Yksi kerrallaan jokainen lukee kirjeensä, eikä sitä kommentoida millään tavalla. Tämän jälkeen mukaan tuotu esine tuhotaan joko heittämällä tuleen tai vaikkapa vasaralla. Vaikka tämä kaikki tehdään ehdottomasti pilke silmäkulmassa, se voi olla hyvin puhdistava kokemus.”

Näiden ”hautajaisten” jälkeen Andelinin osuus on ohi. Moni ryhmä jatkaa kuitenkin yhteydenpitoa tämänkin jälkeen.

”Ryhmän jäsenistä on usein tullut oikein hyviä ystäviä, jotka tapaavat toisiaan vielä pitkään eroryhmätapaamisten loputtua. Moni perustaa esimerkiksi Facebook-ryhmiä yhteydenpitoa varten.”

Hyvinkäällä käynnistyvään miesten eroryhmään voi ilmoittautua 18.2. asti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  5. 5

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  6. 6

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  7. 7

   Uusi laskelma: Vuonna 2050 Suomessa pitäisi olla 1,4 miljoonaa ulkomaalaista, jotta eläkemaksujen merkittävä nousu vältettäisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  9. 9

   Kaikkeen tottuu, myös Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä

  10. 10

   Miten lohduttaa masentunutta vanhusta, joka suree elämässä tekemiään valintoja?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää