Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Siilit katoavat hirvittävää tahtia Suomesta – Tämän tavallisen omakotitalon takapihalla on siiliparantola, jossa kanta yritetään pelastaa

Siilit heräilevät nyt talvihorroksestaan. Erittäin kuiva maasto tuo horroksesta heräileville nälkäisille ja janoisille eläimille haasteita. Siilejä voi auttaa muun muassa tarjoamalla vesikuppia.Pientä tuhinaa ja liikehdintää kuuluu muutamista heinillä ja lehdillä sisustetuista häkeistä. Toisista häkeistä kuuluu syvä hiljaisuus – siellä nukutaan vielä sikeästi. Tässä Riihimäellä sijaitsevan omakotitalon pihalla on aitta, joka kätkee sisäänsä talvihorrospaikan pienille, piikikkäille vieraille.

”Tämä on vähän niin kuin siilien oma horroshotelli”, kuvailee talossa asuva eläinystävä Annulii Koponen, joka on hoitanut horrosvieraita puoli vuotta.


Yksi heränneistä asiakkaista, siiliuros jolle annettiin nimeksi Tuisku, on jo suorittanut uloskirjautumisen muutama päivä sitten ja päässyt takaisin Riihimäelle samalle alueelle, josta se löydettiin.

Tänään on puolestaan kahden hyvinkääläisen urossiilin vuoro palata kotikulmille. Kyyti on jo saapunut. Hyvinkääläinen Pekka Wahlsten on varustautunut paksuilla käsineillä ja molemmille uroksille on oma kuljetuslaatikko.Wahlsten ylläpitää siileille omistettua Siili Hyvinkää -Facebook-ryhmää. Siilit ja niiden auttaminen ovat jo yli 15 vuotta olleet hänen intohimoinen harrastus, ja omalle Hyvinkäällä sijaitsevalle pihalleen hän on luonut oikean siiliparatiisin lukuisine ruokinta- ja juomapisteineen. Riistakameroiden avulla hän seuraa siiliystävien touhuja ja päivittää heidän kuulumisiaan videoiden ja kuvien muodossa Facebook-ryhmään.


Juuri tähän siiliparatiisin nämä kaksi horroksesta herännyttä siiliurosta ollaan viemässä, kunhan ne ensin saadaan omiin kuljetuslaatikkoihinsa siirrettyä. Ensimmäisenä vuorossa on siili, joka sai nimekseen Pumppu, ärhäkkäämpi Iso-Mango saa vielä suhisevana ja puhisevana odottaa vuoroaan häkissään.

”Oletpas sinä kasvanut!” iloitsee Wahlsten napatessaan Pumpun pesästään.

”Ainakin kilo”, hän arvioi käsissään lepäävän piikkikerän painoa.

Se on jo huomattava parannus. Ennen talvea se painoi vain 500 grammaa. Saman verran painoi myös Iso-Mango.

”Ne olisivat molemmat menehtyneet luonnossa. Siilin painon on oltava ihan vähintään 700 grammaa, että olisi edes jotain mahdollisuuksia selvitä talven yli. Mielellään paino saisi kuitenkin olla 800–1 000 grammaa.”


Suomessa siili vaipuu talvihorrokseen yleensä lokakuun tienoilla. Horroksen aikana se menettää puolet omasta painostaan. Jos se ei ole ehtinyt kerryttämään tarpeeksi suuren rasvakerroksen talveen mennessä, se kuolee. Näin käy noin 50 prosentille nuorista siileistä ja usealle aikuiselle siilille.

Siilien tarkkaa määrää Suomessa ei ole erityisemmin tutkittu, mutta muun muassa vähentyneiden siilihavaintojen perusteella monet asiantuntijat ovat arvioineet siilikannan pienentyneen. Esimerkiksi Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti arvioi Kirkko ja Kaupunki -lehdessä, että kanta on pienentynyt jopa 80 prosenttia 50 vuodessa. Britanniassa kanta on vähentynyt 2000-luvun alusta kaupunkialueilla kolmanneksen ja maaseudulla jopa 75 prosenttia, kertoo The Guardian. Siilikatoon vaikuttavat muun muassa siilien pesien puute, ruokapaikkojen häviäminen ja viime aikoina yleistyneet äärimmäiset sääolosuhteet.

Auttaakseen siilejä selviytymään vapaaehtoiset yksityishenkilöt, kuten Koponen, ovat ryhtyneet tarjoamaan muun muassa liian pieniksi jääneille yksilöille horrospaikkaa.

Myös virallisia tahoja löytyy, jotka ottavat vastaan esimerkiksi liian pieneksi jääneitä siilejä. Korkeasaaren villieläinsairaalassa on kuluneen talven aikana ollut kymmenisen yksilöä horroshoidossa.

Korkeasaaren kuraattorin Ville Vepsäläisen mukaan vapaaehtoisten tarjoamiin horrospaikkoihin suhtaudutaan Korkeasaaressa neutraalisti. Mitään tieteellistä tutkimusta siitä, että tällainen horrosapu vaikuttaisi positiivisesti siilikantaan, ei ole. Toisaalta, jos sen tekee asianmukaisella tavalla, ei siitä haittaakaan ole.

”Eläinsuojelulain mukaan kuka tahansa voi hoitaa tällaisia eläimiä, kunhan tavoitteena on luontoon palautus.”


Vaikka kuka tahansa lain mukaan saakin auttaa, kaikista ei kuitenkaan ole siihen. Annulii Koponen painottaa, että siilien hoitaminen vaatii aikaa, rahaa ja järkeä. Hommaan pitää sitoutua puoleksi vuodeksi. Kesken kaiken ei voi esimerkiksi lähteä lomareissulle. Siilit sulattavat monen sydämen, mutta on pidettävä mielessä, että ne ovat luonnoneläimiä.

”Siili saattaa esimerkiksi stressaantuessaan pudottaa piikkinsä. Mitä vähemmän ne hoidon aikana tottuvat ihmisiin, sen parempi.”

Sekä Iso-Mango että Pumppu saadaan takakonttiin ja matka jatkuu kohti Hyvinkäätä. Perille saavuttua molemmat kaverit punnitaan: 1 120 grammaa ja 1 200 grammaa. Toisin sanoen, heillä on nyt kaikki edellytykset pärjätä omillaan.

Maasto on kuitenkin tällä hetkellä erittäin kuiva ainakin Hyvinkäällä ja näin alkukeväästä siileillä ei ole luonnossa tarjolla niin paljon ravintoa, eli esimerkiksi hyönteisiä. Siksi ei yllättäisi jos jompikumpi, tai peräti molemmat, palaisivat Wahlstenin pihalle jossain vaiheessa hörppimään vettä ja syömään ruokaa. Näin tekee nimittäin aika moni muu siili.

”Arvioisin, että pihapiirissä käy noin 14–20 siiliyksilöä.”

Wahlsten ei edes halua laskea kuinka paljon rahaa harrastus on syönyt.

”Teen tätä ihan luonnonsuojelunäkökulmasta siilikannan romahtamisen estämiseksi. Pienillä teoilla voi jo tehdä paljon.”

Koska siilikävijöitä riittää, Wahlsten on suunnitellut pihalleen ruokintalaatikkoja, joissa on monta erillistä karsinaa, jottei tulisi riitoja.


Ja riidoista puheen ollen: Iso-Mangoa ja Pumppua ei vapauteta samaan aikaan vierekkäin, sillä he eivät välttämättä tykkäisi toistensa seurasta. Siiliurokset heräävät pari viikkoa ennen naaraita ja näin keväällä heidän ensimmäinen missio on löytää oma reviiri. Naaraiden herättyä alkaa sitten sopivan parittelukumppanin etsintä.

Pumppu jää pidemmäksi ajaksi oman ruokakupin äärelle miettimään ja tarkkailemaan ympäristöä. Iso-Mango puolestaan käyttää aurinkoisen ilman nuuhkimiseen vain muutaman sekunnin. Sitten se lähtee määrätietoisesti takamus rytmikkäästi keinuen kohti keväistä vapautta.

Näin voit auttaa siiliystäviä

 Siili tarvitsee vettä, mutta tällä hetkellä maasto on erittäin kuivaa. Vesiastian laittaminen pihalle on tärkein apu minkä siilille voi tarjota.

 Siili juo vettä – maitoa sille ei kannata tarjota, sillä siili saa siitä laktoosi-intoleranssioireita.

 Liikenne on siilin suurimpia uhkia. Mikäli se on mahdollista liikennesääntöjä noudattaen, varothan siilejä ajaessasi. Näin keväällä moni siiliuros jää auton alle kulkiessaan pitkiä matkoja etsimässä naaraita.

 Mikäli on oma piha, sen voi muuttaa siiliystävällisemmäksi. Jätä osa pihasta luonnollisempaan tilaan, anna lehtien olla maassa ja nurmikon kasvaa vähän korkeammaksi. Näin hyönteisille, eli siilin ruualle, on hyvät elinolot.

 Tarjoa ruokaa keväällä ja syksyllä. Kesäkuussa ja heinäkuussa ruokinnasta pidetään taukoa. Poikkeuksena kuitenkin hankalat sääolosuhteet, kuten viime kesän helteet, jolloin siileillä ei ole mahdollisuutta etsiä ruokaa tai niiden luonnollinen ravinto on vähissä.

 Lisää tietoa siileistä ja niille sopivasta ravinnosta löytyy muun muassa sivustolta Siili Kiikarissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  9. 9

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  10. 10

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää