Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Natsisyytökset seuraavat pientä black metal -festivaalia Hyvinkäällä – Järjestäjä: ”Kyllä kädet pystyssä olevan metalliyleisön saa näyttämään ihan miltä haluaa”

Black metal -musiikkiin keskittyvä Steelfest käynnistyy Hyvinkään Villatehtaalla 17.5. Kritiikki joidenkin festivaalissa esiintyvien bändien väitetyistä äärioikeistokytköksistä turhauttaa monikulttuurisen festivaalin järjestäjää.Hyvinkäällä, historiallisen Villatehtaan miljöössä, järjestetään tänä viikonloppuna jo yhdeksän vuotta täyttävä black metal -musiikkiin keskittyvä Steelfest-festivaali. Tapahtumassa esiintyy valtava määrä genren suuria nimiä. Lavalla nähdään kaksipäiväisen festivaalin aikana muun muassa Marduk, Horna, Kroda, Mysticum, Nargaroth, Naglfar sekä hiljattain paluun tehnyt Seigneur Voland.

Kuten myös aikaisempina vuosina, tapahtuman lähestyessä muun muassa antifasistinen Varisverkosto-nettisivu on kirjoituksillaan herättänyt keskustelua muutamista Steelfestillä esiintyvistä bändeistä ja väitetyistä kytköksistä uusnatsismiin ja äärioikeistoliikkeisiin.

Varisverkosto kirjoittaa muun muassa, että Steelfest edistää osaltaan natsimusiikkialakulttuurin legitimointia ja valtavirtaistumista buukkaamalla tämäntyyppisiä bändejä tapahtumaansa. Asia on kuitenkin ristiriitainen, sillä bändit usein kiistävät kaikki tällaiset väitteet.

Oulun yliopiston tutkija Aila Mustamo on perehtynyt aiheeseen perusteellisesti.

”En lähde yksittäisiä bändejä kommentoimaan sen enempää, mutta kyllä sanoisin, että Steelfestin artistikattauksessa on pari epäilyttävää bändiä ja muutama nationalistista musiikkia esittävä. Mukana on myös muutamia bändejä, joilla on avoimia natsiviittauksia musiikissaan.”

Mustamo haastatteli vuonna 2016 julkaistua väitöskirjaansa varten kymmeniä black metal -muusikoita. Silloin kävi ilmi, että genreen liittyy myös paljon ennakkoluuloja. Lähes kaikkia haastateltuja oli joskus syytetty uusnatsismista tai äärioikeistokytköksistä. Todellisuudessa vain muutama tunnusti kannattavansa tällaisia aatteita.

”Joissakin bändeissä saattaa olla joku jäsen, jolla on jotain kytköksiä tällaisiin liikkeisiin, mutta se ei tarkoita, että koko bändi tai heidän tekemä musiikki edustaisi tällaista ajatusmaailmaa.”

Genre on tutkijalle haastava.

”Vaikka natsiaatteita käsiteltäisiin joissain sanoituksissa, voi olla epäselvää, mitä sillä tarkoitetaan. Osa bändeistä voi toki olla sitä mieltä, että ne on hyviä aatteita, mutta toisille ne ovat vain aiheita ja niillä käsitellään esimerkiksi pahuutta. Natsiaatteet ovat esimerkiksi korvanneet saatanan monissa sanoituksissa.”

Kritiikki ja syytökset äärioikeistokytköksistä on kantautunut myös pääpromoottori Jani Laineen korviin.

”Kyllä tällainen välillä turhauttaa. Sana on vapaa internetissä, ja niin kuuluukin olla. Pitää kuitenkin suhtautua siellä oleviin kirjoituksiin kriittisesti. Black metal herättää aina tunteita ja ihmiset pelkäävät sellaista, jota he eivät tunne. Ei mekään vältytä trollaukselta, tai millä sanalla tätä voisi kuvailla.”

Laine vastaa pitkälti yksin bändien valinnasta ja tapahtuman taiteellisesta linjasta.

”Steelfestin historiassa tapahtumassa on ollut soittajia ja yleisöä yli 10 000 henkilöä ja jos oikein etsimällä etsii, niin kyllä niin isosta ryhmästä varmasti löytää joitain henkilöitä, joilla on jotain äärioikeistomyönteisiä ajatuksia. Sama kävisi myös jos kadulta valitsisi noin ison joukon ihmisiä, aina löytyy erilaisia ääripäitä.”

Laine myöntää, ettei kauheasti tutki bändien musiikin sanoituksia ennen kun päättää mitä bändejä tapahtumaan otetaan. Esiintyjiltä ei myöskään esimerkiksi erikseen kysytä mitä poliittisia näkemyksiä heillä on.

”Silloinhan sortuisin ennakkosensuuriin ja rikkoisin länsimaalaisen sananvapauden prinsiippejä. Ketään ei rajata pois uskonnon tai poliittisten ajatusten perusteella. Meillä on myös esiintynyt muslimibändejä ja juutalaisbändejä, kaikkien kuuluu saada äänensä kuuluviin.”

”Toki järjestäjänä on minun vastuullani huolehtia siitä, että noudatetaan Suomen lakia. Eikä ikinä ole ollut mitään järjestyshäiriöitä tai muuta sellaista. Paikallisten viranomaisten mukaan tapahtuma sujuu rauhallisesti.”

Erilaisilla foorumeilla löytyy useita Steelfestissä otettuja kuvia, joissa yleisö näyttäisi tekevän natsitervehdyksiä. Tapahtuuko tällaista paljon ja puututteko siihen millään tavalla?

”Ei voida puuttua, koska ihmisillä on tietenkin vapaus käyttäytyä kuten haluavat. En sano, että tuollaista ei olisi koskaan voinut tapahtua, mutta kyllä kädet pystyssä olevan metalliyleisön saa myös näyttämään ihan miltä haluaa.”

Hän toivoo, että ihmiset uskaltaisivat tulla paikan päälle hälventämään ennakkoasenteitaan.

”Ihmiset pelkäävät tuntematonta ja black metal on aina herättänyt tunteita. Kaikki ovat tervetulleita kokemaan mistä tässä oikeasti on kyse. Ei täällä natsitervehdyksiä heilu, parhaiten sen näkee itse paikan päällä.”

 

”Black metal on esimerkiksi usein ihmisvastaista ja musiikissa käsitellään ihmisvihaa, väkivaltaa ja sotaa. Monelle tällaiset aiheet voivat olla hyvinkin epämiellyttäviä.”

Aila Mustamon mukaan black metal -konserteilla käy kaikenlaisia erilaisia poliittisia aatteita omaavia ihmisiä.

”Yleisesti voi sanoa, että hyvin pieni osa yleisöstä on uusnatseja. Joukossa voi olla hyvinkin liberaaleja, vihreitä äänestäviä henkilöitä ja kaikkea siltä väliltä.”

Monelle black metaliin liittyvät ennakkoluulot voivat juontaa juurensa aiheisiin, joita musiikki usein käsittelee.

”Black metal on esimerkiksi usein ihmisvastaista ja musiikissa käsitellään ihmisvihaa, väkivaltaa ja sotaa. Monelle tällaiset aiheet voivat olla hyvinkin epämiellyttäviä.”

Kritiikistä huolimatta Steelfestin kasvu jatkuu.

”Alussa soittajia oli enemmän kuin yleisöä. Siitä se lähti kasvamaan ja viime vuonna kävijöitä oli yli 3 500”, kertoo jo ensimmäisessä Steelfestissä mukana ollut pääpromoottori Jani Laine.

Tällä hetkellä lähes 6 000 lippua on myyty ja Laine uskoo, että 6 000 raja menee viimeistään tapahtuman aikana rikki.

”Se tarkoittaa jo lähes 50 prosentin kasvua, mikä on aika kova suoritus.”

Lähes puolet festivaalin kävijöistä tulee Suomen rajojen ulkopuolelta.

”Kävijöitä on tulossa yli 40 eri maasta eri puolilta maailmaa. Tiedossa on esimerkiksi muutama Australiasta asti tuleva. He tulevat Hyvinkäälle varta vasten Steelfestiä varten ja lentävät sunnuntaina takaisin Australiaan.”

Tapahtuman jälkeen kerätyn palautteen perusteella Laineella on teoria siitä, mikä menestyksen salaisuus on.

”Kävijät tykkäävät tästä alueesta ja tarjonnasta ja tulevat vuodesta toiseen takaisin. Sana on levinnyt hyvin genren sisällä. Kyllähän se kertoo siitä, että olemme hoitaneet työn oikein.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  8. 8

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  9. 9

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  10. 10

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää