Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Yhdysvaltalaiset pikaruokaketjut kiinnostuvat suomalais­keksinnöstä: ”Pystymme tuottamaan kolme miljoonaa pilliä päivässä”

Hyvinkääläinen keksintö lähtee maailmalle. Kierrätettävä juomapilli syntyi hyvinkääläismiehen halusta löytää kestävä vaihtoehto sen sijaan, että pillit kielletään kokonaan.Vaikka hyvinkääläinen Mika Salomäki oli jo aikaisemmin kiinnittänyt huomiota ihmisten – hänen sanojensa mukaan järkyttävään – kulutukseen, hän alkoi huolestua ympäristöasioista vakavammin vasta aikuisiällä. Hän muistaa yhden pysäyttävän hetken parinkymmenen vuoden takaa.

”Olen viettänyt paljon aikaa Järvisuomessa. Olin ehkä noin 30-vuotias ja käytiin Puruvedellä uimassa. Siellä oli todella hieno uimaranta, ja vesi oli tosi kirkasta. Sitten sinne tuli sellaisia nuoria mopopoikia, jotka polttivat tupakkaa. He heittivät kaikki roskansa järveen!”

”He olivat skrodeja, enkä tietenkään uskaltanut sanoa heille mitään päin naamaa, mutta kun he olivat lähteneet, kävin keräämässä kaikki roskat pois.”

Nyt Salomäen ensimmäinen maailmanparannukseen liittyvä keksintö, kierrätettävä pilli, on valloittamassa maailmaa.

Kaikki lähti oikeastaan Iso-Britannian kuningattaren Elisabet II:n päätöksestä kieltää muoviset juomapillit brittihovissa helmikuussa 2018. Luontoon päätyvä muoviroska on puhuttanut jo kauan. Esimerkiksi Ellen MacArthur -säätiö ja Maailman talousfoorumi ennustivat vuonna 2016 raportissaan, että vuoteen 2050 mennessä maailman merissä on enemmän muovia kuin kaloja, jos nykytilanne jatkuu.

Muovisia juomapillejäkin joutuu luontoon. Arviolta maailman rannoilta löytyy noin 8,3 miljardia muovipilliä ja määrä kasvaa. Pelkästään Yhdysvalloissa kulutetaan arviolta 200–500 miljoonaa pilliä joka ikinen päivä.

”On arvioitu, että seitsemän vuotta eteenpäin, pillien käyttö on kasvanut 83 prosenttia. On paljon sellaisia maita, joissa ei vielä käytetä paljon pillejä, mutta joissa käyttö yleistyy koko ajan sitä mukaa kun ne länsimaistuvat. Esimerkiksi arvion mukaan Kiina ohittaa kohta Yhdysvallat pillikulutuksessa”, sanoo Salomäki.

Uutinen brittihovin pillikiellosta sytytti patenttitoimistolla työskennelleessä Salomäessä idean kipinän.

”Ajattelin, että miksi ne pitää kieltää? Miksi ei vain voida tehdä parempia pillejä, sellaisia, jotka eivät ole vaarallisia tai haitallisia? Ihan siltä seisomalta, saman päivän aikana aloin miettimään asiaa ja kirjoittamaan patenttihakemusta.”

Syntyi Dolea, kierrätettävä juomapilli. Vain hieman yli vuosi on kulunut siitä, kun idea syntyi, mutta jo nyt yhteistyösopimuksista neuvotellaan. Yritys ei voi vielä tässä vaiheessa paljastaa kenen kanssa kauppoja voi syntyä, mutta kyseessä on muun muassa muutamia tunnettuja suuria kansainvälisiä tuotemerkkejä.

”Mukana on esimerkiksi yhdysvaltalaisia pikaruokaketjuja. Kiinnostuneita on oikeastaan ihan kaikilla niillä alueilla, joilla nykyisinkin käytetään pillejä. Erikoista on, että meidän ei ole aina tarvinnut soittaa yrityksille. On mennyt niin päin, että globaalit suuret firmat ottavat meihin yhteyttä, kun ovat jostain saaneet huhua tästä.”

Paperipilli on kalliimpi tuottaa kuin muovipilli.

”Kaikki muovia korvaavat tuotteet ovat muovia kalliimpia, se on selvä, mutta hinta ei ole ollut neuvotteluissa este. Yritykset ovat hyväksyneet, että asia on näin. Kestävästä ratkaisusta ollaan valmiita maksamaan enemmän.”

Vaihtoehtoja muovisille pilleille on ollut saatavilla markkinoilla jo ennen Doleaa. On esimerkiksi teräksisiä pillejä, lasisia pillejä, paperisia pillejä ja bambusta, levämassasta ja oljesta valmistettuja pillejä.

”Oikeastaan ainut varteenotettava vaihtoehto, joka voi vastata siihen volyymiin mitä maailmalla menee, on tähän asti ollut paperi. Jos esimerkiksi me pystymme tuottamaan kolme miljoonaa pilliä päivässä, niin mieti, kuinka monta olkienkerääjää tarvitaan, että saadaan vastaava määrä olkia kerättyä joesta ja kuinka nopeasti joki tyhjenisi oljista.”

Paperipillin ongelmana on kuitenkin ollut liima, jota sen valmistuksessa yleensä käytetään. Tietyissä lämpötiloissa liima liukenee, eikä sen juominen ole tietenkään kovin terveellistä.

”Jos pillin valmistuksessa on käytetty paljon liimaa, se ei myöskään välttämättä hajoa. Jos pilli päätyy esimerkiksi valtamereen, niin liimat jää sinne”, Dolean hallituksen jäsen ja Dolean osakas Niilo Pöyhönen sanoo.

Dolean pillit kuitenkin valmistetaan ilman liimaa kuumasaumauksella.

Monet paperipillit lässähtävät nopeasti käytössä. Pilli muuttuu mössöksi, eikä sitä ole enää mielekästä käyttää. Dolean pilli pysyi kuitenkin HS:n testissä käyttökelpoisena vesilasissa jopa vuorokauden.

Miten tämä on mahdollista?

”Kyseessä on täysin uusi teknologinen innovaatio. Esimerkiksi monet pahvimukit päällystetään muovikalvolla, mutta meillä sivellään muovin sijaan erityyppisiä dispersioita. Näillä saadaan aikaan samanlaiset ominaisuudet kuin muovilla on”, sanoo Pöyhönen, joka toimii myös Kotkamills-yrityksen hallituksen jäsenenä.

Kotkamills tuottaa materiaalin, josta Dolea-pillit tehdään.

Dispersio on tekniikka, jolla eräänlainen seos saadaan hienojakoisesti siveltyä materiaalin pintaan. Kotkamills ei halua paljastaa, mitä seoksessa tarkalleen on, mutta kertoo, että kyseessä on erilaisia puupohjaisia aineita sekä sellaisia polymeerejä, joita ei luokitella muoviksi.

”Jos esimerkiksi muovilla pinnoitetun pahvimukin yrittää kompostoida, se voi kestää 400 vuotta. Meille oli erittäin tärkeä, että pilleistä saadaan biohajoavia. Kotkamillsin vaihtoehto on biohajoava ja täysin luonnonmukainen”, sanoo Salomäki.


Millainen hiilijalanjälki tällaisella tuotteella on verrattuna muovipilliin? Dolealla ei ole vielä lukuja antaa, sillä moni hiilijalanjälkeen vaikuttava seikka, kuten se, kuinka lähellä markkinoita pillit tuotetaan, on vielä auki. Arvion mukaan tarkempia lukuja saadaan syksyn aikana.

”Moni valmistaja on ottanut meihin yhteyttä ja ehdottaneet, että he voisivat alkaa paikallisesti tuottamaan näitä pillejä. Se on meidän mielestämme hirveän hyvä asia, jolla saadaan myös hiilijalanjälkeä paljon pienemmäksi. Tulemme pyrkimään siihen, että pillit tuotetaan paikallisesti”, sanoo Salomäki.

Kierrätettävyyden lisäksi Dolean kilpailuvaltti on painettavuus. Etenkin Yhdysvalloissa monet suuret tuotemerkit ovat olleet hyvin innostuneita tästä mahdollisuudesta. Käytännössä pillin kylkeen voi painattaa mitä tahansa – tekstiä, kuvia, värejä. Pisaran muotoisen pillin kyljessä on entistä enemmän tilaa yritysten viesteille.

”Ensimmäistä kertaa, kun yhdysvaltalainen sai tällaisen pillin käteensä, niin hän kysyi heti, että kuinka paljon enemmän markkinointipinta-alaa tässä pillissä on. Tämä on ihan uusi tällainen branding platform (alusta brändäykselle).”

”Luonnollisesti ne värit, joita käytetään painatuksessa, ovat elintarvikehyväksyttyjä. Ne eivät ole vaarallisia eivätkä ne liukene juomaan. ”

Jos kaikki menee hyvin, ensimmäiset suomalaiset Dolea-pillit saattavat löytyä esimerkiksi ravintoloista alkuvuonna 2020.

”Pilottikoneen rakentaminen on aloitettu ja tuotantotesteihin päästään kesän aikana.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  3. 3

   Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

  4. 4

   Greta Thunberg katseli vierestä, kun Donald Trump marssi hänen ohitseen YK:ssa – ilmastoaktivisti ei koe mitään tarvetta tavata presidenttiä

  5. 5

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  6. 6

   Vuodettu video näyttää satoja kahlittuja Kiinan uiguureja silmät sidottuina – asiantuntijat pitävät videota todisteena uiguurivähemmistön julmasta kohtelusta

  7. 7

   Yksinhuoltaja Reetta Parviainen säästi vuosia päästäkseen 7-vuotiaan tyttärensä kanssa unelmalomalle: ”Nyt on jännitys pinnassa”

  8. 8

   Kokoomus hokee ”ahkerista keskituloisista” niin innokkaasti, että herää kysymys: pitääkö puolue pienituloisia laiskoina?

  9. 9

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  10. 10

   HS Larnakan lentokentällä: Matkustajia ohjataan kohteisiin vaikka varmuutta majoituksesta ei ole, Thomas Cookin virkailijoiden puhelin soi lakkaamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  5. 5

   Miten turistit pääsevät kotiin, saako tulevista matkoista rahat takaisin? Matkatoimisto Tjäreborgin emoyhtiö asetettu konkurssiin, tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Greta Thunberg katseli vierestä, kun Donald Trump marssi hänen ohitseen YK:ssa – ilmastoaktivisti ei koe mitään tarvetta tavata presidenttiä

  7. 7

   HS Larnakan lentokentällä: Matkustajia ohjataan kohteisiin vaikka varmuutta majoituksesta ei ole, Thomas Cookin virkailijoiden puhelin soi lakkaamatta

  8. 8

   Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

  9. 9

   Metsä­hallituksen pää­johtaja irtisanoutui elämän­tilanteensa vuoksi, mutta sai silti 200 000 euron lähtörahat

  10. 10

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valo­vuosia vanhaa ilmasto­väkeä edellä”, sanoo amerikkalais­professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää