Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Sinappijäätelö valloittaa maailman, Joonas Pekari on päättänyt – Vielä ei ole löytynyt halukasta valmistajaa eikä sinappiyrittäjä ymmärrä miksi

Sinappia oluessa, kaurapuurossa ja juustokakussa. Ei tunnu löytyvän ruokaa, johon sinappi ei hyvinkääläisen sinappiyrittäjän Joonas Pekarin mielestä sovi. Hän on jo yli vuoden tuloksetta etsinyt sinappijäätelölleen valmistajaa. Silti hän uskoo, että se nähdään vielä kaupoissa.Suhtaudun ruokaan avoimin mielin – kaikkea voi kokeilla ainakin kerran. Silti on pakko myöntää, että kun kuulen sinappijäätelöstä ensimmäistä kertaa, omat ennakkoluulot hiipivät mieleen.

Tämän luovan kombinaation isä on hyvinkääläinen sinappiyrittäjä Joonas Pekari, joka ei kerta kaikkiaan saa tarpeekseen sinapistaan. Pekarin intohimo sinappia kohtaan saa melkein mykistymään.

”Joka ruokaan menee sinappia, ei ole mitään mihin se ei menisi. Puolitoista vuotta kaurapuuro sai olla rauhassa, kunnes yksi päivä päätin kokeilla miltä sinappi maistuisi siinä. Ja kyllä se pelasi siinä, se toi siihen jännän maun.”

Kysyn Pekarilta miten hänelle tuli mieleen laittaa sinappia kaurapuuroon.

”Kai se lievää hulluutta on. Mutta sitten, kun sitä on maistanut… Ehkä se jotain rajojen hakemista on.”

Ehkä tämä jopa poikkeuksellisen avoimin mielin suhtautuminen sinapin yhdistelemiseen erilaisiin ruokiin petasi tien sinappijäätelön syntymiselle. Sen kummempaa selitystä Pekarilla ei tällekään yhdistelmälle ole.

”Se oli vähän samoihin aikoihin kun testattiin sinappia oluessa ja yllätyttiin mausta, että miten hyvää se oli.”

Pekarin puolituttu on töissä yrityksessä, joka valmistaa jäätelöä.

”Ruvettiin niiden kanssa ideoimaan, että voisimme tehdä Pekarin sinappijäätelöä.”

Syntyi ensimmäinen koe-erä ja Pekari totesi, että se oli kerta kaikkiaan vain pakko saada markkinoille, sillä se sai niin mahtavat makupalautteet.


Koe-erän tehnyt jäätelönvalmistaja on kuitenkin pientuottaja, jolla ei ole ympärivuotista toimintaa. He pystyvät valmistamaan Pekarille pieniä eriä promootiotarkoitukseen, mutta jotta sinappijäätelö saataisi laajemmin myyntiin kauppoihin on pakko löytää suurempi valmistaja.

Pekarin mukaan kaikki sinappijäätelöä maistaneet ovat pitäneet siitä. Siitä huolimatta ei ole puoleentoista vuoteen löytynyt valmistajaa, joka huolisi hänen tuotetta.

”Sitä on tehty pieniä eriä promootiotarkoitukseen ja olen etsinyt tuottajaa tässä puolitoista vuotta. Tilauskantaa minulla on jo, kunhan vaan löydän tuottajan. Mutta kun sitä ei ole löytynyt. Varmaan ihmisten ennakkoluulot vaikuttavat. Maistatuksen kautta olen kuitenkin varma, että sinappijäätelö tulee olemaan hittituote.”

Oletko aina tykännyt sinapista?

”En. Makkaran päällä olen sitä kyllä syönyt. Mutta kun aloin tätä tekemään tajusin kuinka monikäyttöinen se on, se toimii ruuanlaitossa. Sinappi on todella monipuolinen ja käytettävyys on ihan uskomaton!”

Pekarin mielestä Suomessa on sinappirintamalla vielä paljon tekemistä.

”Euroopassahan sinappia käytetään aivan pirusti, mutta Suomessa sen käytettävyystottumus on hyvin heikkoa. Sitä syödään pääosin makkaran ja hernekeiton kanssa.”


Vaikka Pekari alkoi valmistaa sinappia vasta kolmisen vuotta sitten, hänen suvullaan on pitkät sinappiperinteet. Sinappia on tehty jo kolmen sukupolven ajan. Joonas Pekari on kuitenkin ensimmäinen, joka lähti tekemään sinappia kaupallisesti.

Kaikki alkoi sattumalta.

”Olin kerran kavereiden mökillä ja yksi heistä sanoi, että ei ole yhtään sinappia mitä hän syö. En ollut itse koskaan tehnyt sinappia, mutta mummoni oli aikoinaan tehnyt ja isä sitten jatkoi perinnettä. Soitin isälle ja kysyin reseptiä. Hieman reseptiä soveltaen valmistin sitten seuraavana päivänä sinappia.”

”Kaveri söi ja sanoi, että tämä on hyvää, saat tehdä toistekin.”

Pekari oli vielä silloin töissä lentokentällä ja rupesi tekemään pieni eriä kotona ja maistatti töissä sinappiansa. Vastaanotto oli niin positiivinen, että lopulta hän päätti satsata siihen toden teolla ja perusti Pekarin sinapin vuonna 2016. Vuonna 2018 hän lopetti päivätyönsä keskittyäkseen täysillä sinappi-imperiumin luomiseen. Nyt sinappipurkkeja on valmistettu yhteensä noin 50 000 kappaletta.

”Tällä hetkellä neuvottelen yhden isomman toimijan kanssa yhdentymisestä. Siitä en voi tällä hetkellä puhua enemmän, mutta sanotaan näin, että neuvottelut ovat hyvällä mallilla. Puolentoista vuoden kuluessa tulee aika varmasti toista sataa tuotekokonaisuutta.”

Se on aika paljon. Ihan pelkkiä sinappituotteita?

”Sinappia ja esimerkiksi sinappisalaattikastiketta, sinappimajoneesia, sinappiblinejä, sinappijuustokakkua ja totta kai sinappijäätelö.”

On aika maistaa kuuluisaa sinappijäätelöä. Pekari kaivaa pakastimesta esille paketin ja asettelee annoksen lautaselle.

”Tämän pitäisi periaatteessa lämmetä huoneenlämmössä noin puoli tuntia.”

Sinappijäätelö on väriltään vaaleankeltaista. Se tuo ulkonäöltään mieleen vanhanajan vaniljan, mutta vaniljatangosta tulevien mustien hippusten sijaan seassa on pieniä punaisia sinapista tulevia hileitä.

Ihan puolta tuntia en malta odottaa. Tartun varovaisesti lusikkaan ja otan pienen palan. Maku yllättää. Sinappi ei maistu läheskään niin vahvasti, kuin olin odottanut. Se tuo suuhun kevyttä hohdetta, lempeää jälkipoltetta.

Markkinoilla on jo nähty niin tervajäätelöä kuin chilillä maustettua jäätelöä, ehkä tilaa löytyisi myös sinappijäätelölle.

Helsingin Uutiset kirjoitti aiheesta ensimmäisenä.

Hyvinkää - luetuimmat

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

  5. 5

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  8. 8

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  9. 9

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää