Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Yksi pieni oivallus muutti kokonaisen kaupungin suunnan: Väkiluku moninkertaistui muutamassa vuosikymmenessä

Hyvinkään villatehdas oli aikansa dinosaurus, jonka ympärille kasvoi kokonainen kaupunki. Tehdas oli mahtava työllistäjä, jonka palveluksessa saattoi olla koko perhe lapsia myöten.Keskellä Hyvinkään kaupunkia kohoaa massiivinen, punatiilinen rakennuskompleksi. Hyvinkään tunnetuimpiin maamerkkeihin kuuluva Villatehdas on kaupungin vanhimpia rakennuksia.

Vuodesta 1895 samalla paikalla seissyt tehdas on nähnyt niin Suomen itsenäistymisen, sisällissodan, työväenliikkeen syntymisen kuin tekniikan kehittymisen. Edes talvisodan rankat pommitukset eivät vaientaneet sen koneita, vaan hommia jatkettiin pimennettyjen ikkunoiden takana, kylmissä tehdassaleissa: Suomen armeijalle oli saatava vaatekangasta ja vilttejä.


Tehtaan ympärille kasvoi ja kehittyi vuosien saatossa kokonainen kaupunki. Miltä Hyvinkää näyttäisi, jos tehtaan perustaja, vuonna 1866 syntynyt Ossian Donner, ei olisikaan perustanut tehdastaan tänne?

”Historia voisi olla hyvin erilainen, jos tehdasta ei olisi tullut Hyvinkäälle. Ei olisi missään nimessä ollut samanlaista kasvua. Onhan tässä paljon pieniä paikkakuntia täällä lähistöllä, joihin ei perustettu tehdasta ja jotka jäivät pieniksi”, sanoo Hyvinkään kaupunginmuseon amanuenssi Sari Mustajärvi.

Mustajärven mukaan Hyvinkää valikoitui muun muassa siksi, että Donnerilla oli sukua Hyvinkäällä. Myös hiljattain valmistunut junarata on varmasti painanut vaakakupissa.


Ossian Donner oli alle kolmekymppinen perustaessaan ensimmäisen kehräämönsä Hyvinkäälle vuonna 1892. Se ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen, joten hän osti seitsemän hehtaaria maata ja nykyisen villatehtaan rakennusurakka alkoi.

”Donner huomasi, että hänen pitää tehdä isompaa, jos hän haluaa, että tehdas menestyy. Silloin hän päätti, että hän rakentaa uuden hienon ja modernin tehtaan. Apua otettiin jopa ulkomailta asti. Hyvinkäälle tuli esimerkiksi Englannista työntekijöitä.”

Miksi Donner ryhtyi tehtailijaksi? Omien sanojensa mukaan syy tähän oli, että hän halusi todistaa Maamme laulun yhdennessätoista säkeistön sanat ”On maamme köyhä, siksi jää” vääriksi ja osoittaa, että Suomikin voi vaurastua.

Tekstiiliteollisuus valikoitui käytännön syistä.

”Muistelmissaan hän kirjoittaa, että hän kyllä harkitsi muun muassa paperi- ja saharuukkia, mutta siihen hän olisi tarvinnut vesivoimaa, eli käytännössä kosken. Hän kirjoittaa nokkelasti, että kaikki suuret kosket ovat jo varattuja, eikä pientä koskea voi ostaa ja toivoa, että se kasvaisi jonain päivänä isoksi. Oli siis keksittävä jotain muuta”, sanoo tutkija Julia Dahlberg, joka on muun muassa kirjoittanut kirjan Donnereiden suvusta.

Tehtaan toiminnan käynnistyttyä alkoi Hyvinkäällä ennennäkemätön kasvupyrähdys.

”Ennen villatehtaan perustamista Hyvinkää oli pieni asemakylä. Asukkaita oli noin 1 000. Villatehtaan ansiosta tapahtui aikamoista kasvua, esimerkiksi 1932 Hyvinkäällä oli jo 6 000 asukasta”, Mustajärvi sanoo.

Heistä peräti 1 500 työskenteli nousukiidossa olevalla villatehtaalla, josta tuli jopa Suomen suurin ja monipuolisin villatehdas.


Hyvinkäälle virtasi väkeä työn perässä – jopa asunto järjestyi työnantajan kautta, sillä villatehdas rakennutti työntekijöilleen runsaasti asuntoja Port Arthuriksi kutsutulle alueelle Parantolan- ja Kutomokadulle. Siellä oli 1930-luvulla jo 800 asuntoa.

Vaikka asunnosta toki maksettiin kohtuuhintaista vuokraa, työnantajan järjestämä asunto saattaa monelle nykypäivän ihmiselle kuulostaa aika hienolta työsuhde-edulta. Se ei kuitenkaan ennen vanhaan ollut poikkeuksellista.

”Siihen aikaan tämä oli yleistä näillä vanhoilla tehdaspaikkakunnilla, se oli tapa houkutella ihmisiä ja myös sitouttaa väkeä. Työnantaja antoi myös työntekijöilleen lainaa, jotta he voisivat itse rakentaa asuntoja”, sanoo Mustajärvi.


Työsuhde-edut eivät loppuneet siihen, vaan työnantaja pystyi ylpeilemään myös mukavalla työyhteisöllä. Yhteisöllisyyden tunne oli vahva ja kollegojen kanssa vietettiin usein myös vapaa-aika.

”Monet vanhemmat ihmiset ovat kertoneet, että työpaikkaan kiinnyttiin voimakkaasti ja siellä oli hyvä me-henki. Oli näytelmäkerhoja ja kuorotoimintaa jo tosi varhain tehtaan historiassa ja myöhemmin myös esimerkiksi hiihtokilpailuja.”

Taukoja saattoi viettää esimerkiksi 1920-luvulla valmistuneella puutarhamaisella sisäpihalla, jota koristi suihkulähde, jossa uiskenteli kultakaloja.

Vaikka villatehdas olikin haluttu työnantaja, eikä ollut tavatonta, että useammat perheenjäsenet eri sukupolvissa olivat siellä töissä, nykypäivän ihminen voisi säikähtää monia asioita.

”Alussa työpäivät olivat 12-tuntisia, eikä taukoja hirveästi pidetty. Lauantaikin oli työpäivä 1970-luvulle asti. Vuonna 1917 tuli vasta 8-tuntinen työpäivä.”

Nais- ja lapsityövoima oli myös yleistä, sillä he olivat halvempaa työvoimaa. Naisille saatettiin esimerkiksi maksaa puolet vähemmän kuin miehille.


Villatehdas tarjosi lähes sadan vuoden ajan kymmenilletuhansille työpaikan, mutta lopulta aika ajoi sen ohi.

”Ulkomaisen kilpailun takia tällaista tehdasta ei ollut enää kannattavaa pitää täällä. Oli edullisempaa tuottaa muualla.”

Tehdastoimintaa pyörittivät eri aikoina eri yritykset. Viimeisin näistä oli Valvilla, jonka toiminta ajettiin alas vuonna 1993. Tehtaan koneet olivat hiljentyneet lopullisesti.


Villatehdas oli tuolloin ollut pystyssä lähes sata vuotta ja selviytynyt monenlaisista tilanteista. Esimerkiksi vuoden 1900 tulipalossa tuhoutui yli puolet tehtaan rakennuksista. Talvisodan aikana venäläisten pommit vaurioittivat tehdasta.

Myös Valvillan alasajosta selviydyttiin. Tekstiiliteollisuus alueella oli ehkä jäänyt historiaan, mutta villatehdas säilyi elävänä osana keskustan kaupunkikuvaa.

Kiinteistöt siirtyivät Hyvinkään kaupungin omistukseen vuonna 1997. Tänään tehtaassa on Hyvinkään kaupungintalon lisäksi muun muassa yritys-, kulttuuri- ja taidetoimintaa. Etenkin kesäisin Villatehtaalla järjestetään myös lukuisia tapahtumia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Sydänlihastulehduksen voi saada vuodelevossakin, lääkärin mukaan valtaosa tulehduksista on oireettomia

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  10. 10

   Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää