Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Poliisit kuskasivat eläköityneen komisarion mökille kesken työpäivän Hyvinkäällä, poliisi käynnisti selvityksen

Itä-Uudenmaan poliisi aloitti eläkkeellä olevan komisarion kyyditsemisestä selvityksen sen jälkeen, kun komisario oli kirjoittanut asiasta paikallislehteen.Eläkkeellä oleva hyvinkääläinen komisario Pekka Laine sai elokuussa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen partiolta kyydin noutamaan auton vara-avaimia Nurmijärveltä.

Kyyditseminen käynnisti Itä-Uudenmaan poliisissa selvityksen siitä, voidaanko kyydin antaminen katsoa poliisitehtäväksi vai ei. Poliisilaitoksen sektorinjohtaja Jussi Huhtela sanoo, että ulkona liikkuvilla poliisipartioilla on tiettyjä lakisääteisiä tehtäviä eikä muita tehtäviä pitäisi siinä samalla hoitaa.

”Tietysti poliisi saa ihmisiä auttaa, mutta se on rajanvetoa, että millä tavalla sen voi tehdä. Ei ole kiellettyä auttaa, mutta se ei tarkoita, että ihan mitä tahansa voidaan tehdä”, Huhtela sanoo.

Laine kertoi saamastaan kyydistä Aamupostiin kirjoittamassaan kolumnissa. Maanantaina lehti uutisoi selvityksen tekemisestä.

Huhtelan mukaan selvitys sai alkunsa kolumnista ja sen tekemistä pyysi Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kari Rantala.

Laine kertoo Helsingin Sanomille, että hän tarvitsi poliisin apua noin kuukausi sitten kauppareissullaan. Hän oli ollut laittamassa tavaroita autoon, kun autonavaimet jäivät tavaratilaan.

”Löin luukun kiinni, ja auto napsahti lukkoon. Puhelinkin oli autossa, ja ajattelin, että mitä minä teen.”

Kaupan parkkipaikka on vastapäätä Hyvinkään poliisiasemaa. Laine käveli asemalle ja kysyi, voisiko hän soittaa vaimolleen. Vaimo voisi tuoda auton vara-avaimet mökiltä Nurmijärveltä.

”Hän ei vastannut, niin poliisipartio sitten sanoi, että he voivat lähteä viemään minut mökille hakemaan avaimia. Näin tehtiin.”

Matkaa kertyi Laineen arvion mukaan noin parikymmentä kilometriä suuntaansa.

Laine on kuullut poliisin aloittamasta selvityksestä. Hän sanoo sen olevan varmasti poliisin velvollisuus, kun asia on tällä tavalla noussut esille.

”Entisenä poliisina en näe, että siinä olisi mitään väärää tapahtunut. Kyllähän poliisin pitää auttaa ihmisiä erilaisissa asioissa.”

Laine työskenteli Hyvinkään poliisiasemalla komisariona, kunnes hän jäi 41 virkavuoden jälkeen eläkkeelle 2014.

Sektorinjohtaja Huhtela sai keskiviikkona selvityksen tapahtuneesta kyseisen partion partiojohtajalta.

Selvityksen ja kolumnissa olleiden tietojen perusteella on päädytty Huhtelan mukaan siihen, ettei asiasta koidu virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä. Sellaiseksi voitaisiin katsoa jo suullinen huomautus.

Huhtela sanoo, että asiaan kiinnitetään työnjohdossa vastaisuudessa enemmän huomiota.

”Ei tätä pidetä ihan ok:na. Pitää ottaa huomioon myös se, miltä asiat näyttävät. Jos asia näyttää huonolta julkisen toimen hoitamisen kannalta, se ei ole ihan ok”, Huhtela sanoo.

Eläkkeellä olevan komisarion saama kyyti on herättänyt kysymyksiä siitä, olisiko kuka tahansa ihminen saanut vastaavassa tilanteessa samanlaista palvelua. Huhtelan mukaan juuri tästä asiassa on kyse, kun mietitään, miltä asiat näyttävät.

”Oma veikkaukseni on, että kansalainen kuin kansalainen olisi saanut saman palvelun. Mutta tämä voi näyttää siltä, että onko se näin. Eikä meillä myöskään ole kaikkia kansalaisia mahdollisuus kyyditä, jos heitä siellä olisi oven takana pyytämässä kyytejä sinne ja tänne.”

Päivitetty 11.9.2019 kello 14.10: Artikkeliin täydennetty tieto keskiviikon aikana saadusta selvityksestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  2. 2

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvallat: Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljylaitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta

  4. 4

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeakouluihin tähtäävät lukiolaiset pänttäävät nyt matematiikkaa kielten kustannuksella, ja se voi johtaa jopa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää