Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Nuorisojoukko murtautui ”läpällä” omakotitaloon, joka sytytettiin lopuksi palamaan: oikeus tuomitsi sytyttäjän 300 000 euron korvauksiin

Ryhmä hyvinkääläisiä nuoria murtautui kaksi vuotta sitten omakotitaloon Hyvinkään Pavinmäen alueella, anasti omaisuutta vähintään 8 000 euron edestä ja sytytti tulipalon, joka sai aikaan mittavat vahingot. Hovioikeus linjasi, että käräjäoikeuden vuosi sitten antama tuomio pysyy pitkälti muuttamattomana.Joukko 15–21-vuotiaita nuoria murtautui omakotitaloon Hyvinkään Pavinmäellä heinäkuussa 2017. Joukon vanhin, vuonna 1995 syntynyt mies, sytytti lopuksi talon palamaan.

Helsingin hovioikeus antoi asiasta tuomioita torstaina.

Tulipalon sytyttänyt mies kertoi kuulusteluissa, että nuorisojoukko oli kokoontunut myöhään maanantaiyönä erään soluasunnon keittiöön.

”Jossain vaiheessa heitettiin vähän niin kuin läppää ja ruvettiin kelaamaan, että ois kiva tehdä jotain.”

Silloin yksi nuorista oli kertonut yhdestä talosta, joka oli usein tyhjillään ja jonka asukkaat olivat varakkaita.

”Emme olleet suunnitelleet mitään etukäteen. Tämä vaan tuli niin äkkiä, hetken mielijohteesta. Me ajateltiin, että kyllä me pystytään”, mies kertoi kuulusteluissa.

Sitten osa nuorista teki ikkunaverhoista huivit kasvojen suojaksi ja lähti sorkkaraudan kanssa matkaan.

Yön aikana nuoret murtautuivat omakotitaloon. Talon asukkaat eivät olleet tapahtumahetkellä kotona.

Nuoret veivät talosta muun muassa elektroniikkaa, rannekelloja, koruja, maalauksia, laukkuja, alkoholijuomia ja lääkkeitä ainakin 8 000 euron arvosta.

Vuonna 1995 syntynyt mies sytytti vielä lopulta tulipalon talossa. Hän sytytti vaatekaapissa olleen hameen tulitikuilla.

”Hameen sytyttäminen tuli vaan hetken mielijohteesta”, nuori kertoi kuulusteluissa.

Talo kärsi mittavat palo-, savu- ja kosteusvahingot. Tulipalo aiheutti vahinkoja yli 300 000 euron arvosta. Naapurit havaitsivat tulipalon ja soittivat hätäkeskukseen. Palokunta sai rajattua tulipalon.

Hyvinkään käräjäoikeus antoi heinäkuussa 2018 tuomion. Tulipalon sytyttänyt mies tuomittiin törkeästä varkaudesta ja tuhotyöstä yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänet velvoitettiin myös muun muassa korvaamaan vakuutusyhtiölle yli 300 000 euroa, jonka se oli maksanut asianomistajille.

Kaksi nuorista tuomittiin törkeästä varkaudesta nuorina henkilöinä kolmen ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Yksi nuorista sai nuorena henkilönä tehdystä kätkemisrikoksesta sakkotuomion.

Nuoret velvoitettiin yhteisvastuullisesti myös muun muassa korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikuluja ja maksamaan heille korvauksia kärsimyksestä.

Kaksi nuorista valitti käräjäoikeuden heille antamista tuomioista määräaikaan mennessä. Yksi vaati muun muassa, että hänet tuomittaisiin törkeän varkauden sijaan kätkemisrikoksesta tai avunannosta varkauteen. Tulipalon sytyttänyt vaati muun muassa, että hänen vakuutusyhtiölle maksettavaa korvaustaan soviteltaisiin siten, että hän maksaisi vain 20 prosenttia summasta.

Helsingin hovioikeus linjasi kuitenkin, että käräjäoikeuden tuomio oli mainittujen tekojen osalta oikea. Muun muassa kärsimyksestä maksettavia korvauksia ja asianomistajien oikeudenkäyntikuluista aiheutuvia kustannuksia kuitenkin lievennettiin yhden nuoren kohdalla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  2. 2

   Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta paljastui jo kolmas tapaus, jossa hän esiintyy rasistisessa meikissä

  3. 3

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  8. 8

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   MM-kultaleijona Toni Rajalan persoonallinen tapa ihmetyttää joukkuetovereita Sveitsissä: ”Sitten koko bussi haisee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää