Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Suomen kouluissa ramppaa kansainvälisiä vierailuryhmiä jo sitä tahtia, että vierailuista on alettu ottaa maksua

Kasvavan kiinnostuksen takia Hyvinkään kaupunki on ryhtynyt veloittamaan kansainvälisistä kouluvierailuista. Vieraat haluavat tutustua suomalaiseen koulujärjestelmään, mutta heidän kysymyksensä voivat olla mitä vain maan ja taivaan välillä.Mikä tämä on, mitä tällä tehdään? Kuinka suurella osuudella oppilaista on silmälasit? Miten ehkäisette vaaratilanteita? Kuka hoitaa koulun siivouksen? Miten oppilaita rangaistaan, jos he tekevät virheitä?

Kysymyksiä satelee, kun Kiinasta saapuneet vieraat kiertävät Hyvinkään Puolimatkan koulua syyskuisena maanantaina. Vieraiden hämmästys herää mitä arkisimmistakin asioista, ainakin suomalaisten silmin katsottuna.

Katosta vedettävien projektorikankaiden ja opetustaulujen mekanismia tutkitaan lähes jokaisessa luokassa. Vieraat tunnustelevat teknisen tilan koneita ja ihmettelevät kemianluokan hätäsuihkua.

Koulun pihalla olevat keinut osoittautuvat vastustamattomiksi muutamalle ryhmän keski-ikäiselle miehelle.

”He kiinnostuvat kaikesta, mihin koskevat”, kuvailee kahdeksasluokkalainen Mikko Vanhatalo, joka puhuu sujuvaa englantia kierrättäessään uteliaita vieraita luokkahuoneesta toiseen.

Puolimatkan koululla voi opiskella kansainvälisiä suhteita valinnaisena aineena. Vanhatalo ja muut ainetta opiskelevat oppilaat pääsevät halutessaan mukaan opastamaan koulua kiertäviä kansainvälisiä vieraita. Kaksi viikkoa sitten Vanhatalo oli esimerkiksi mukana opastamassa Etelä-Koreasta saapunutta ryhmää.


Kansainväliset vieraat ovat tuttu näky Puolimatkan koulun käytävillä.

”Yhteydenottoja tulee joka viikko. Suurin osa tulee idästä, etenkin Kiinasta ja Etelä-Koreasta, mutta välillä tulee myös esimerkiksi amerikkalaisia ja ranskalaisia ryhmiä”, sanoo Puolimatkan koulun opettaja Veera Toivonen.

Hän vetää kansainvälisten suhteiden ainetta ja on mukana luotsaamassa ulkomaalaisia vieraita.

Koulun rehtorin Lasse Luostarinmäen mukaan yhteydenottoja on keväästä alkaen tullut kiihtyvässä määrin. Kaikkia ryhmiä ei edes voida ottaa vastaan.

”Parin tunnin vierailu saadaan helposti onnistumaan, mutta esimerkiksi sellainen ryhmä kuin tämä, joka on nyt vierailulla, vaatii vähän enemmän. He ovat täällä monta päivää ja halusivat myös seminaarin. Meidän pitää aina miettiä, miten saadaan se hoidettua muun työn ohella”, sanoo Luostarinmäki.

”Jonkun pitää olla mukana vastaamassa kysymyksiin. Kysymykset voivat oikeasti olla mitä vain maan ja taivaan välillä. Mukana pitää olla opettajia, mutta silti opetuksen pitää pyöriä”, lisää Toivonen.

Tilanne Puolimatkan koululla ei ole poikkeuksellinen. Kansainvälinen kiinnostus tehdä erimittaisia vierailuja oppilaitoksiin ja päiväkoteihin on keväästä lähtien kasvanut Hyvinkäällä.

Aikaisemmin vierailut ovat olleet ilmaisia, mutta Hyvinkään opetuslautakunta päätti elokuun lopussa, että syksystä lähtien niistä aletaan periä maksua.

Päätöstä perustellaan muun muassa sillä, että vierailuista syntyy kaupungille kustannuksia. Vierailujen organisointi, opettajien mahdolliset sijaiset ja materiaalit maksavat. Vierailuista perittävillä hinnoilla pyritään kattamaan nämä kustannukset.

Maksu määräytyy ryhmän koon mukaan, ja hintataso on muiden lähellä olevien Keski-Uudenmaan kuntien kanssa samaa luokkaa. Esimerkiksi muutaman tunnin vierailu korkeintaan 12 hengen seurueelta maksaa 400 euroa. Viiden tunnin vierailu 30 hengen ryhmältä taas maksaa 700 euroa.

Poikkeuksena ovat kaupungin viralliset ystävyyskaupungit. Niistä tulevat vieraat pääsevät jatkossakin tutustumaan suomalaiseen opintojärjestelmään ilmaiseksi.


Luostarinmäen ja Toivosen mielestä päätös on hyvä.

”Ei tämän kuulu tulla veronmaksajien kukkarosta. Tämähän ei kuulu koulun perustyöhön”, sanoo Toivonen.

Eri kunnissa käytäntö vaihtelee. Esimerkiksi Espoossa vierailuista on jo pitkään peritty maksua. Helsingissä ei toistaiseksi peritä maksua, mutta sitä suunnitellaan. Myös Helsingissä kansainvälinen kiinnostus vierailla suomalaisissa kouluissa on noussut jatkuvasti.

Maksu ei tunnu karkottavan vieraita. Maksavia ryhmiä on esimerkiksi Puolimatkan koululle tulossa syksyn aikana. Seuraava ryhmä saapuu Etelä-Koreasta jo lokakuussa.

Mikä suomalaisissa kouluissa kiehtoo niin paljon, että ihmiset ovat valmiita matkustamaan toiselle puolelle maailmaa ja maksamaan vierailuista?

Suurin osa vieraista tulee tutustuakseen maailmalla hyvää mainetta nauttivaan suomalaiseen koulujärjestelmään ja opetussuunnitelmaan. Esimerkiksi Kiinaan verrattuna erilaisuuksia riittää.

”Opettajien autonomia ja tarkastajien puute on heille yleensä mykistävä juttu, että näinkö asia todella on”, sanoo Lasse Luostarinmäki.

”Kiinassa yhdessä koulussa voi olla jopa 10 000 oppilasta. Pelkkä rakenteellinen ero on jo niin suuri. Myös se, ettei meillä ole ranking-järjestelmää tai testejä, joilla lapset laitettaisiin järjestykseen, herättää hämmästystä”, sanoo Veera Toivonen.

”Tämä on niin erilaista, uskomatonta! Meillä ei esimerkiksi ole taitoaineita. Täällä opettajat voivat myös opettaa useita eri aineita. Meillä opettaja opettaa vain yhtä ainetta”, koululla vieraileva opettaja Ningyu Zhu kommentoi.

Qirong Chen mielestä suurin ero on oppimisen tarkoituksessa.

”Kiinassa opitaan, jotta pärjättäisiin kokeissa ja päästäisiin yliopistoon. Suomessa oppilailla on ylipäätänsä enemmän valinnanvaraa ja mahdollisuus kehittää eri kiinnostuksen kohteitaan.”


Ryhmää kiinnostaa, miten oppilaita rangaistaan, jos he tekevät virheitä.

”Jos unohdamme kotiläksymme, opettaja voi kysyä, miksi. Mutta fyysiset rangaistukset ovat kiellettyjä, sellaisesta opettaja menettäisi todennäköisesti työnsä”, vastaa Mikko Vanhatalo.

Oppilaiden ja opettajien vapautta ihaillaan, mutta välillä se on vieraille liikaa. Se, että jotkut oppilaat kuuntelevat luokkahuoneissa musiikkia, herättää kritiikkiä. Myös järjestyksen puute luokkahuoneiden ulkopuolelle jätettyjen kenkien suhteen on kiinnittänyt ryhmän huomion.

Kiinassa kengät jätetään siisteihin riveihin, jokaiselle kenkäparille on jopa lattiaan merkitty paikka. Puolimatkan koulun oppilaiden kengät on jätetty miten sattuu.

”Kyllähän niiden pitäisi olla riveissä, mutta aina tätä asiaa ei muisteta. Voin sanoa näille teineille sata kertaa asiasta, mutta kengät eivät silti ole järjestyksessä. Asiaa ei erikseen tarkisteta”, selittää Veera Toivonen.

Epäjärjestyksestä huolimatta nuorten oppilaiden käytöstavat ovat tehneet vaikutuksen. Heidän kanssaan otetaan selfieitä, ja vaikkei yhteistä kieltä aina löydykään, peukkuja näytetään puolin ja toisin.

”Nuoret ovat olleet todella ystävällisiä ja tarjonneet apua, jos en esimerkiksi löytänyt oikeata luokkahuonetta. Kaikilla on niin hyvät käytöstavat”, tiivistää Kiinasta saapunut Fook Zhou.

Hyvinkään päätöksestä periä kouluvierailuista maksuja uutisoi ensimmäisenä Aamuposti.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vieras alkoikin puhua transsukupuolisuudestaan, AlfaTV päätti kieltää ohjelman esittämisen vastaisuudessa – soitimme osapuolille

  2. 2

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  3. 3

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja Sami Kero kuvasi Helsingin poikkeuksellisen upean ruskan ilmasta

  5. 5

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  6. 6

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Ulkoministeri Haavisto: Uudet sotatoimet Syyriassa kasvattavat pakolaismäärää sadoillatuhansilla

  9. 9

   Verkkokauppa Wishin toiminta perustuu yhteen havaintoon: On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa halvalla

  10. 10

   Espoolaisella rannalla on aatelishuvila, jonka pihamaalle oli kaivettu yllätys: Luola täynnä saksalaisia puutarhatonttuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  2. 2

   Turkin hyökkäys Syyrian kurdi­alueelle sai uuden käänteen: Syyria ja kurdit tekivät sopimuksen

  3. 3

   Alhaisen syntyvyyden todelliset syylliset saattavat löytyä väestöpyramidia tutkimalla: Sodanjälkeiset suuret ikäluokat

  4. 4

   Huolestuneen naapurin hälyttämä poliisi ampui tummaihoisen naisen ikkunan läpi kuoliaaksi Texasissa

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  8. 8

   Tutkimus selvitti, mitkä sanat suomalaiset kokevat sopimattomiksi

  9. 9

   Miksi seeproilla on raidat? Japanilaistutkijat maalasivat naudoille raitoja ja paarmat kaikkosivat

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää