Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Kalastusvideot tekivät Jyri Kuusisalosta kuuluisuuden, jonka puhelin täyttyy kymmenistä puheluista ja viesteistä päivittäin: ”Minä en tätä tee siksi, että saisin olla esillä”

Hyvinkääläispariskunnan perustamasta kalastukseen keskittyvästä verkkomediasta kasvoi yksi Suomen suosituimmista. Samalla heistä tuli kalamaailman vaikuttajia, joita tunnistetaan jopa ruokakaupassa.Kenellekään ei jää epäselväksi, että tässä hyvinkääläisessä kodissa tykätään kalastuksesta. Tästä kielii esimerkiksi keittiön lukuisat eri haukiaiheiset astiasarjat, haukikuvat seinällä ja kalastusaiheiset vaatteet.

Alakerrasta löytyy oikea kalastuksen temppeli: huone, jossa vavat ja uistimet koristavat seiniä, vitriinissä komeilee kelatarjonnan aatelistoa ja valtavankokoisesta kaapista löytyy loputon valikoima uistimia, vaappuja ja jigejä.

Yläkerran eteisessä odottaa seuraavaa aamua varten valmiiksi pakatut kalastustarvikkeet.

”Lähdetään kuudelta vävykokelaan kanssa haukikalaan tuonne Loviisan suuntaan. Olisi tarkoitus ottaa pari haukea, jauhaa ne ja laittaa vakuumiin pakkaseen talvea varten”, kertoo Jyri Kuusisalo.

Kuusisalo on tuttu kymmenilletuhansille suomalaisille. Yhdessä puolisonsa Anne-Maarit Seplingin kanssa hän pyörittää suosittua Kalastajan Kanava -verkostoa, joka koostuu niin sosiaalisen median kanavista kuin verkkosivusta ja podcastistä. Pariskuntaa tullaan säännöllisesti tervehtimään esimerkiksi ruokakaupassa tai eri tapahtumissa.

”Välillä on jopa hämmästyttänyt, kun on tullut vaikka seitsemänkymppisiä miehiä messuilla sanomaan, että he ovat katsoneet meidän videoita”, sanoo Kuusisalo.


Tilanteet voivat joskus tuntua jopa hieman vaivaannuttavilta.

”Minä en tätä tee siksi, että saisin olla esillä, olen ehkä enemmän tällainen nöyrä maalaispoika sielultani. Kun ventovieraat ihmiset pommittavat soitoilla viikonloppuisin niin niitä yritän yleensä välttää, koska johonkin se yksityisyyden raja on vedettävä. Jos tulee mieleen jokin kysymys, niin voi laittaa viestiä ja mielellämme vastataan siihen, sanoo Kuusisalo.

Viestejä kyllä tulee. Niitä voi eri kanavien kautta tulla kymmeniä – jopa 50 – päivässä ja niiden vastaamiseen menee vuorokaudessa usein monta tuntia.

”Monet laittavat esimerkiksi kuvan kartasta ja kysyvät, että ’Tässä on meidän mökkijärvi, mistä saan kalaa?’ Sellaiseksi meedioksi ei meikäläistäkään pysty tekemään, että pystyisin sanomaan ennen kun olen nähnyt alueen ja ajanut siellä”, nauraa Kuusisalo.

Hän kuitenkin lisää, että pyrkii parhaansa mukaan silti auttamaan ja kartan perusteella arvioimaan, mistä voisi lähteä kokeilemaan.


Kalastajan Kanava perustettiin vuonna 2015, ja se kasvoi muutamassa vuodessa yhdeksi Suomen suosituimmaksi kalastuksen verkkomediaksi. Pariskunta arvioi julkaisunsa tavoittavan keskimäärin noin 150 000–200 000 ihmistä joka viikko. Vaikka sisällöt tehdään suomeksi, Seplingiä ja Kuusisaloa on tunnistettu jopa ulkomailla ja kutsuttu esimerkiksi Norjaan ja Espanjaan sponsoroiduille kalastusreissuille.

Kanavan kovimmilla faneilla on viikossa yksi kohokohta: perjantai-illan livelähetykset, jotka ovat kanavan suosituin ja tunnetuin sisältö. Perjantaisin eri-ikäiset seuraajat ympäri Suomea kerääntyvät ruutujen ääreen seuraamaan kalamaailman ajankohtaisimpia aiheita käsitteleviä videoita. Osa liveistä kuvataan vesillä, kuten vaikkapa elokuun lopussa toteutettu lähetys kalastuksesta liveluotaimen avulla, osa taas pariskunnan kotistudiolla Hyvinkäällä.

Kaikki alkoi ravintolaillallisesta kolme vuotta sitten.

”Mietittiin, kun livet selkeästi kiinnostavat ihmisiä, että tällainen formaatti voisi olla hyvä”, kertoo Sepling.

”Ollaan molemmat vähän tällaisia hätäisiä niin kaksi tuntia myöhemmin ensimmäinen perjantai-illan live oli käynnissä. Siitä lähtien joka ikinen perjantai yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta ollaan tehty liveä”, kertoo Kuusisalo.

Noin 60–70 katsojaa kerääntyi seuraamaan historian ensimmäistä perjantailiveä ja sittemmin määrä on jatkanut tasaista kasvuaan.

Tällä kertaa vuorossa on erittäin ajankohtainen aihe, nimittäin syksyinen hauenkalastus.

”Syksy on vuoden parasta hauenkalastusaikaa, se on saalisvarminta aikaa. Silloin hauki on hyvässä lihassa, sillä kala tankkaa talvea varten ja kasvattaa jo mätilastia kevättä varten.”


Kuusisalo tietää, mistä puhuu. Hauki on hänen lempikalojaan, ja sitä hän on kalastanut jo pienestä pitäen. Vuosina 2015–2016 hän toimi myös Suomen haukiseuran puheenjohtaja. Suuria haukia on vuosien varrella jonkin verran tarttunut haaviin: oma ennätyshauki on 12,55 kiloa ja 124 senttiä.

”Se on suunnilleen kakkos-kolmosluokkalaisen lapsen pituinen”, selventää Sepling.

”Se oli kyllä melkoinen kaveri. Sen pelkkä pää oli 39 senttiä pitkä. Kita kun oli auki, niin sinne menisi jalka”, lisää Kuusisalo.

Kidasta puheen ollen: hauella on äärettömän terävät hampaat. Tästäkin Kuusisalolla on konkreettista kokemusta. Hän näyttää peukaloaan.

”Se ei ollut kuin kolmen kilon hauki, otin siitä vähän huolimattomasti kiinni. Sen poskihammas viilsi melkein koko peukalon halki. Tämä on ikuinen arpi”, hän sanoo ja esittelee valtavaa, koko peukalon pituutta pitkin kulkevaa arpea.

”Opettavaisia kokemuksia tällaiset. Näiden kanssa ei kannata oikeasti leikkiä! Kalankäsittelystä pitää oikeasti selvitä ilman haavoja, ne eivät kuulu lajin luonteeseen. Jotkuthan elvistelee näillä, ja niitä kutsutaan jopa hauki-ihottumiksi, mutta siinä ei ole mitään ’äijää’, täysin urpoa vain.”

Isot hauet lasketaan aina takaisin veteen.

”Niitten tehtävä on paljon tärkeämpi vesistöissä kuin meidän ruokapöydässä. Hauella on monta eri roolia, iso hauki on vähän niin kuin poliisi, se valikoi huonot kalayksilöt ja pitää esimerkiksi särkikantaa kurissa. On myös tutkittu, että isolla hauella on parhaimmat geenit”, kertoo Kuusisalo.

Suuria haukia ei myöskään suositella syötäviksi, sillä niihin on ehtinyt kertyä enemmän haitallisia raskasmetalleja kuin pienempiin yksilöihin.


Livelähetys saadaan käyntiin muutama sekunti kello 20 jälkeen. Vaikka tarkoituksena on pitää puolen tunnin ohjelma, pariskunta on varautunut siihen, että lähetys venyy, sillä kyseessä on ”monsteriaihe” ja katsojien kysymyksiä odotetaan runsaasti. Monta minuuttia ei ehdi lähetystä kulua, ennen kuin kysymyksiä jo satelee. Sellaiselle, joka ei kalastusta harrasta kaikki eivät välttämättä avaudu.

”Mites 18gr. (esim.) lippa toimii hauen kalastuksessa?”

”Toimiiko Pig shag 23 cm?”

”Kuinka se matojigi viritetään minariin?”

”Miuras mouse ookko pienentänyt koukkuja?”

Sepling lukee kysymyksiä ääneen näytöltä Kuusisalolle, joka vastaa minkä ehtii. Käydään läpi, missä haukea kannattaa kalastaa, millaisella tekniikalla ja millaisilla välineillä. Lähetystä seuraa reaaliajassa noin 300 ihmistä Youtubessa ja Facebookissa. Kotistudion lähetykset ovat aina vähemmän suosittuja kuin ne, joissa ollaan kalassa.

Live päättyy varttia vaille yhdeksän illalla, mutta vielä Kalastajan Kanavan väki ei pääse heittäytymään vapaalle. Liven lopuksi Kuusisalo ryhtyy vielä vastailemaan viesteihin ja kommentteihin, joita tulee pitkin iltaa.

Vaikka Kalastajan Kanavan pyörittämisessä on paljon työtä, sitä on mukava tehdä.

”Koko kanavan perusta on se, että me yritetään auttaa ihmisiä onnistumaan omassa tekemisessä paremmin. Paras palaute, jonka voin saada, on se kun joku sanoo, että kiitti vinkistä, jonka annoit, sen avulla onnistuin.”

Seuraavassa perjantai-illan livessä 18.10. Kalastajan Kanavalla tutustutaan Longinojan purokunnostushankkeeseen ja mahdollisuuksien mukaan myös siellä kuteviin taimeniin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  4. 4

   Poliisi: Kilon koulun läheisyydessä Espoossa räjäytettiin yön aikana useita pullopommeja

  5. 5

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  6. 6

   Taivaan enkeli ei pelasta puolueita kiipelistä

  7. 7

   HS kysyi jätteistä ja kierrätyksestä, ja yli 9 000 suomalaista vastasi: Vastauksista vyöryi raivoa, turhautumista ja valtava halu toimia oikein

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Ruotsin kuninkaalliset huolestuivat lasten turvallisuudesta, kutsuttiin paikalle suomalainen sometohtori

  9. 9

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  10. 10

   ”Se on ruma ja epäkäytännöllinen”, sanoo pimeydessä vaeltava kansa heijastimista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  2. 2

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  6. 6

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  7. 7

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  8. 8

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää