Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Katri Oikarinen vaalii kotonaan salaisuutta: Taiteilija keksi menetelmän, jolla vanhoista kirjoista voi tehdä vaikka huonekaluja

Siinä missä toinen näkee roskaa, hyvinkääläinen taiteilija Katri Oikarinen näkee materiaalia, josta luoda taidetta.Jo kerrostalon pihalla sen aistii: täällä asuu taiteilija. Puuveistos toivottaa vieraat tervetulleiksi, koriste-esineet piristävät pihaa ja ilmapiiri on rennon boheemi. Oikaristen kotiin astuttaessa tunnelma voimistuu. Kokonainen keittiöseinä on yhtä suurta taideteosta. Mustalla taustalla komeilee mitä mielikuvituksellisimpia hahmoja hennoissa pastellisävyissä.

”Tälle seinälle kaikki saivat valita oman aiheen, jonka sitten maalasin. Esimerkiksi anoppi halusi omenan ja tuossa on tuo videokamera, kun poika on tubettaja”, kertoo taiteilija Katri Oikarinen.

Koti on kuin taidenäyttely, jossa yhdistyy lähes kaikkien eri taidealojen ilmentymiä. On esimerkiksi tauluja ja valaisimia, maalauksia ja musiikkia sekä erilaisia veistoksia.

Kun olohuoneesta katsoo makuuhuonetta päin, voisi erehtyä uskomaan, että katsoo kirjahyllyä. Sitä se ei kuitenkaan ole.

”En oikeastaan muista mistä alkuperäinen idea silloin noin kahdeksan vuotta sitten lähti, mutta päätin, että haluan tehdä tällaisen salaoven makuhuoneeseen. Raahasin nämä vanhat pariovet vintiltä. Kaverini oli nähnyt divarista, että saa ottaa kirjoja ilmaiseksi. Hain ne ja leikkasin vanhoista kirjoista selkiä irti, näin tämä syntyi.”

Koska salaoveen käytettiin vain kirjojen selät, jäi niistä materiaalia yli. Joku muu olisi ehkä heittänyt tarpeettomat osat roskiin, mutta ei Oikarinen.

”Paperit ja kannet keräsin laatikkoihin. Ne olivat minulla pitkään autokatoksessa, kun en raaskinut heittää niitä pois. Olen aina ollut kierrätyshenkinen ja kiinnostunut maailmasta ja kuluttamisesta. Sellaiset arvot ovat olleet minulle tosi tärkeitä. Halun haastaa itseäni tutustumaan materiaaliin syvemmin ja ottamaan siitä kaiken mahdollisen irti.”


Kun Oikarinen sai oman työhuoneen, alkoi materiaalista syntyä pieniä askarteluteoksia, kuten joulukoristeita, paperisia valopalloja ja valaisimia. Ideoita tuli niin runsaasti, että niistä julkaistiin askartelukirja vuonna 2015 ja Oikarinen piti kirja-askartelukursseja.

”Nyt taas koen, että haluan mennä taiteessani eteenpäin ja olen myynyt pois paljon näitä malleja, ne eivät enää oikein kuvaa minua taiteilijana.”

Hyvinkäällä koko elämänsä asunut Oikarinen ei ole koskaan sopinut yhden taidegenren muottiin. Hän on monilahjakkuus, joka taitaa samalla muun muassa muusikon, kuvanveistäjän, käsityöläisen, designerin ja korusepän hommat.

Taide ja luovuus ovat aina kulkeneet mukana elämässä, ihan pienestä pitäen. Vuosien varrella ne ovat vain muuttaneet muotoaan ja kehittyneet. Osittain halu luoda syntyi lapsuudessa konkreettisesta tarpeesta.

”Olen isosta perheestä. Minulla on seitsemän veljeä, eikä välttämättä ollut varaa kaikkiin harrastuksiin. Minulla oli yksi Barbie-nukke ja loput piti tehdä itse jos halusi jotain. Kaivoin esimerkiksi savetkin takapihalta, yritin siitä tehdä jotain, mutta ei siitä oikein mitään tullut.”

”Paperiaskartelusta olen tykännyt pikkutytöstä asti. Äitini sanoi aina, että kun hän vihdoin löysi tavan rauhoittaa minut hetkeksi, niin hän oli ihan että ’jess!’. Hän antoi minulle sakset ja vanhoja aikakausilehtiä ja niitä sitten leikkelin. Paperista askartelin esimerkiksi pilailukakkuja, joilla oli hauska yllättää perhe.”

Oikarisen isää on perheessä pidetty oikeana Pelle Pelottomana.

”Kun vei roskat niin isä tuli sitten niitten roskien kanssa takaisin ja korjasi niitä ja entisöi. Sivusta seuraten oppi uteliaisuutta tekemiseen, luovuuteen ja uuden oppimiseen käsien kautta.”

Alun perin Oikarinen haaveili urasta rokkitähtenä. Lukiossa hän otti kaikki mahdolliset musiikki- ja kuvataidekurssit. Koulu jäi kuitenkin kesken kun Oikarinen tapasi miehensä ja ensimmäinen lapsi tuli.

”Sitten tuli toinen ja kolmas ja neljäs. Kotiäitinä olemisen ohella olen kuitenkin koko ajan tehnyt musiikkia ja taidetta. Kun nuorin kasvoi sen verran isoksi, että se laitettiin hoitoon, lähdin opiskelemaan. Valmistuin 2013 kuva-artesaaniksi Hyvinkään taidekoulusta. Rokkitähteyden haaveet ovat karisseet matkan varrella.”

Tällä hetkellä Oikarinen opiskelee maisteritasolla muotoilua Aalto-yliopistolla. Opinnot ovat avanneet uusia mahdollisuuksia taiteilijana.

”Olen saanut uusia työkaluja ja uuden vinkkelin katsoa asioita. Katso, näytän sinulle mihin se on johtanut”, hän sanoo ja häipyy kesken haastattelun ripein askelin olohuoneesta makuuhuoneeseen noutamaan jotain.

Hän palaa puisen jakkaran kanssa. Mutta kappas, tämäkään ei ole ihan sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttää. Kun katsoo tarkkaan, huomaa, että jakkaran pintaa pitkin kulkee haalistunutta tekstiä.


Oikarinen on kehittänyt täysin uudenlaisen innovaation, jonka avulla tarpeettomat kirjat voidaan muuttaa vaikkapa huonekaluiksi.

”Tästä voi tehdä älyttömän herkkiä ja kauniita huonekaluja jotka on todella korkealaatuista designiä. Ja tämä on siis ihan kovaa materiaalia, veljentyttöni on esimerkiksi istunut tällä. Toisin kuin esimerkiksi vaneri tämä taipuu myös kaksoiskaareviin muotoihin, silti se on tosi kova.”

Tällä hetkellä innovaatiosta on vain prototyyppejä, eikä Oikarinen halua vielä puhua julkisuudessa tekniikasta sen tarkemmin.

”Tarkoitus on saada tämä innovaatio ensimmäisenä esille ja tehdä joku mallisto. Olen suunnitellut jo laitetta jonka avulla tätä voisi tehdä. Mutta tarvitsisin yhteistyökumppaneita, joiden kanssa voisi kehittää tätä, kun minä en ole mikään insinööri.”

Mitä Oikarinen tekee kymmenen vuoden päästä sitä ei voi tietää. Ehkä hän on muuttanut ulkomaille, ehkä ei. Taidetta hän tekee, mutta missä muodossa?

”Olen luonteeltani vähän sellainen että teen aina jotain uutta. Mutta se, onko materiaali, josta teen taidetta vanhat kirjat tai jotain muuta, niin sitä ei tiedä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi
Hyvinkää - luetuimmat

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  5. 5

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  6. 6

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää