Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

Hammaslääkäriasema sulki ovensa ja koko henkilökunta lähti Intiaan opettamaan lapsille hampaiden pesua: ”Vain yksi oli nähnyt ennen hammaslääkärin”

Hyvinkääläinen hammaslääkäriasema sulki ovensa yhdeksitoista päiväksi, kun koko henkilökunta suuntasi Intian viidakkoon pitämään hammaspesukoulua sadoille paikallisille lapsille. Reissun aikana jaettiin yhteensä 400 hammasharjaa.Tuusulassa asuvilla Benjamin ja Helena Bodnerilla on yhtensä kuusi intialaista kummilasta Suomen World Visionin kautta. Bodnerit ovat vierailleet Intiassa useita kertoja, sekä World Visionin opintomatkoilla että erilaisilla omatoimimatkoilla.

”Intian köyhimmissä kylissä avun tarve on suuri ja erityisesti lapset siellä ovat meille hyvin rakkaita. Mietimme miten voisimme vielä jotenkin auttaa heitä. Siitä syntyi idea lähteä tekemään sitä mitä osaamme parhaiten, eli hammashoitoa”, kertoo Helena Bodner sähköpostin välityksellä Intiasta.

Benjamin Bodner on hammaslääkäri ja Helena Bodner puolestaan hoitaja. Pariskunta työskentelee hammaslääkäriasemalla Hyvinkään keskustassa. Vastaanotto suljettiin yhdeksitoista päiväksi, sillä mukaan reissuun lähti koko henkilökunta, yhteensä neljä henkilöä.

Matka kulki Delhistä Keski-Intiassa sijaitsevaan Madya Pradeshin osavaltioon. Viidakkoalueilla sijaitseviin kyliin pääseminen oli aikaa vievää jopa jeepillä. Ulkona kangaskatoksen alla pidettiin hammaspesukoulua ja tulkkeina toimi World Visionin paikallisia työntekijöitä.

”Kyseisellä alueella meitä odotti yli sata 5–14-vuotiasta lasta. Heistä kaikista vain yksi oli nähnyt hammaslääkäriä ennen. Monella oli hammassärkyä ja hampaat huonossa kunnossa.”

Useimmat kertoivat harjaavansa hampaat vain kerran päivässä, jos ylipäätänsä harjasivat. Myös hammaspesutekniikassa oli parantamisen varaa.

”Sokerista ja makeasta pidetään kovasti ja niitä nautitaan päivittäin. Puhuimme siksi lasten kanssa myös ruoka- ja välipalatottumuksista ja makean vaaroista hampaille. Kaikki tämä tieto oli uutta niin lapsille kuin mukana kuuntelemassa olleille aikuisille. Meille tuli vahva tunne, että emme ole turhaan lähteneet tälle matkalle.”

Madya Pradeshin viidakosta hammaslääkäriaseman henkilökunta jatkoi Chattisgarghin osavaltioon, jossa yli 200 lasta ja nuorta odotti.

”Tilanne oli samanlainen kuin edellisissä hammaspesukouluissa, tieto hammashygieniasta puuttui täysin ja näimme paljon pahasti reikiintyneitä hampaita.”

Vaikka hammaslääkäri oli suurimmalle osalle uusi asia, suomalainen seurue sai lämpimän vastaanoton tanssiesityksillä ja kukkaseppeleillä. Uusi tieto hammasterveydestä otettiin mielenkiinnolla vastaan.

”Kaikki olivat hyvin innokkaina mukana hammaspesukouluissa opettelemassa uutta. Toivomme että pystyimme antamallamme tiedolla auttamaan heitä.”

Matkan aikana lahjoitettiin yhteensä 400 hammasharjaa niitä tarvitseville.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  2. 2

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  3. 3

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Sanna Marin äänestettiin pääministeriksi – Uusi hallitus kokoontuu järjestäytymis­istuntoonsa

  6. 6

   Suomi on jo neuvotellut al-Holin suomalaislasten kotiuttamisesta – Kurdi­poliitikko HS:lle: Lapsia ei voi erottaa äideistään pakolla

  7. 7

   Laura Huhtasaari syytti koulun julistetta ”vihapuheen lietsonnasta” – apulaisoikeuskansleri antoi koululle puhtaat paperit

  8. 8

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  9. 9

   Pormestari Jan Vapaavuori peruu väitteensä huumeita myyvistä romanikerjäläisistä

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  5. 5

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää