Hyvinkää    |   HS Hyvinkää

16-vuotias junior handler -lahjakkuus Sabrina Snellman valmentaa lajin tulevia tähtiä Hyvinkäällä

Junior handler -lajissa on kyse paljon muustakin kuin jakkupuvuista ja rotukoirista. Tärkeintä on koiran ja nuoren välinen yhteistyö, kertoo lajissa menestynyt hyvinkääläinen Sabrina Snellman.Viisi eri-ikäistä lasta ja nuorta sekä viisi koiraa on kerääntynyt Hyvinkään eläinpalvelukeskuksen treenitiloihin Lyijykadulle. Koirat eivät voisi olla keskenään erilaisempia. Rotuja on edustettuna pikkuriikkisestä chihuahuasta aina jättikokoiseen tanskandoggiin asti.

Englanninspringerspaniel Saimi ja 13-vuotias Meeri Hukkanen lähtevät kiertämään rataa rennosti hölkäten.

”Mene vielä hitusen verran kovempaa. Hyvä, nyt on parempi”, ohjeistaa Sabrina Snellman.

Hukkanen ja Saimi palaavat kentän laidalle odottamaan. Seuraava koirakko, joka koostuu 8-vuotiaasta Vanessa Saruahosta ja Edis-chihuahuasta, lähtee liikkeelle. Hampaat ja purenta tarkistetaan.

”Hyvä, nyt tämä sujuu jo paljon paremmin kuin viimeksi”, kehuu Snellman, kun Edis salliikin hampaiden syynäyksen, toisin kuin viime kerralla.

On toinen kerta, kun tämän junior handler -kurssin oppilaat kerääntyvät Snellmanin valmennettaviksi. Aikaisemmin Snellman on pitänyt yksittäisiä tunteja, mutta tästä syksystä lähtien Hyvinkään eläinpalvelukeskus on järjestänyt kokonaisia useamman harjoituskerran kursseja, joita 16-vuotias Snellman ohjaa.


Snellman on ehkä nuori, mutta lajista hänellä on jo pitkä lista meriittejä. Hän on kilpaillut tiensä karsintojen läpi SM-finaaleihin lukuisia kertoja ja ollut mukana edustamassa Suomea lajin kansainvälisissä arvokilpailuissa, voittaen joukkueessa niin hopeaa kuin kultaa.Uudenmaan piirimestaruuden hän voitti ensimmäisen kerran ollessaan vain 10 vuoden ikäinen, eli juuri aloitettuaan. Junior handler –kilpailuihin saa nimittäin osallistua sen vuoden alusta, kun täyttää 10 vuotta. Kilpailla saa aina sen vuoden loppuun, kun kilpailija täyttää 17.

Joku yhdistää ehkä junior handler -lajin jakkupukuihin somistautuneisiin lapsiin ja nuoriin tai koiranäyttelyihin. Vaikka jakkupuvut kuuluvatkin kilpailujen pukukoodiin ja koirat esitellään samaan tyyliin kuin rotukehissä, tuomarit painottavat kuitenkin eri asioita. Toisin kuin rotukehissä, koiran rakenteella ei esimerkiksi ole väliä.

”Esittäjän ja koiran välinen yhteistyö on tärkein ja suurin asia, mitä tuomarit katsovat ja se, että esittäjä esittelee koiran mahdollisimman rodunomaisesti. Katsotaan esittämistyyliä, miten viet koiraa ja sitä, että näkyy kehässä, että on kivaa”, kertoo Snellman.


Vaikkei koira itsessään ole pääroolissa vaan yhteistyö, koiran on kuitenkin täytettävä tietyt kriteerit. Sekarotuisia ei kilpailuihin oteta ja koiran on oltava rekisteröity, rokotettu ja perusterve. Koiran alaikäraja on yhdeksän kuukautta.

”Toki koiran on hyvä olla kunnostettu, jos on esimerkiksi trimmattava rotu, niin on hyvä, että se on trimmattu.”

Oma koira ei ole vaatimus, sillä junior handlerin onkin hyvä oppia esittelemään erirotuisia ja -tyyppisiä koiria. Lajin kautta nuori oppii eri roduista, niiden käytöstavoista ja luonteista.

”Minusta on ainakin tullut tätä kautta paljon rohkeampi, koska tässä ollaan paljon ihmisten ilmoilla. Olen oppinut myös kuuntelemaan tosi hyvin uusia neuvoja. Lajin kautta on myös tullut paljon uusia ystäviä.”

Junior handler –toiminnalla on Suomessa pitkät perinteet. Sitä on harrastettu meillä jo 1960-luvulla. Nykyisin Suomi on kansainvälisissä koirapiireissä tunnettu taitavista junior handlereistaan ja ylipäätään toiminnan korkeasta tasosta.

”Saadaan jatkuvasti muiden maiden arvostusta, meillä on asiat todella hyvällä mallilla”, sanoo Suomen Kennelliiton tapahtumakoordinaattori ja junior handler -asioista vastaava Laura Lehdistö.


Hän arvioi tämänhetkisen harrastajamäärän liikkuvan sadoissa. Trendi on kuitenkin ollut laskeva.

”Ollaan mietitty paljon, mistä tämä johtuu, mutta uskon, että raha voi olla yksi tekijä, kun kaikki kallistuu. Kilpailuthan järjestetään ympäri Suomea, ja se voi tarkoittaa yöpymisiä ja bensakustannuksia.”

Itse osallistumismaksut ovat usein 10 euron luokkaa.

”Teemme kovasti töitä, että harrastajia löytyisi, sillä junior handlereissa meidän tulevaisuus kylvetään. Moni kasvattaja on esimerkiksi aloittanut junior handlerina ja löytänyt sitä kautta oman rodun, jota on lähtenyt kasvattamaan.


Snellmanin junior handler –kilpailu-uraa ei ole enää paljon jäljellä. Ajatuksena on sitten jatkaa junior handler –tuomarina ja koiraesittäjänä rotukehien puolella. Ensin on kuitenkin vielä yksi haave toteuttamatta.

”Tavoite on voittaa SM-finaali ja tulla suomenmestariksi. Minulla on vielä tämä ja ensi vuosi siihen aikaan.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Missä lajiin voi tutustua?

 Junior handler -päiviä ja kursseja järjestää Hyvinkään eläinpalvelukeskuksen lisäksi pääkaupunkiseudulla muun muassa Helsingin seudun kennelpiirin nuorisojaosta ja Kenneljuniorit ry.

 Pääkaupunkiseudun JH-treenit Facebookryhmästä löytyy myös tietoa tulevista treeneistä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  2. 2

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  7. 7

   Yli viisikymmentä jääkarhua vaelsi venäläiskylään

  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   HS:n kysely Sdp:n puoluevaltuustolle osoittaa: Pääministerikisa on erittäin tiukka

  10. 10

   Elon Muskin oikeuteen haastama sukeltaja kieltäytyy pyytämästä anteeksi, tyrmäsi Muskin avuntarjouksen alatyylisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  4. 4

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  9. 9

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  10. 10

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   Helsinkiin rakennetaan vanhanajan kerrostalo, jossa seinät ovat tiiltä ja ilmanvaihto painovoimainen

  8. 8

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  11. Näytä lisää