Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan - Hyvinkää | HS.fi
Hyvinkää|HS Hyvinkää

Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

Yrittäjän mielestä jäte oli edelleen käyttökelpoista tavaraa.

Pienoiskopterilla otettu kuva pihasta marraskuussa 2017, kun osa tavaroista oli jo viety pois. Kuva: Helsingin hovioikeus

Julkaistu: 19.2. 9:08

Kiinteistölle varastoidut rikkinäiset junanvaunut, kuorma-autot ja tonneittain muuta sekalaista jätettä toi noin 60-vuotiaalle yrittäjämiehelle sakot ympäristön turmelemisesta. 60 päiväsakkoa tarkoitti hänen tuloillaan yhteensä 360 euroa. Mies joutuu maksamaan valtiolle myös 15 000 euroa saamaansa rikoshyötyä.

Helsingin hovioikeus piti viime viikolla voimassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden joulukuussa 2019 antaman tuomion ympäristön turmelemisesta.

Miehen ja ympäristöviranomaisten välinen kiista sai alkunsa, kun ulkopuolinen taho teki vuonna 2014 ilmoituksen miehen kiinteistöllä Mäntsälässä olleesta suuresta määrästä sekalaista tavaraa ja jätettä.

Pihalla oli jopa junanvaunuja. Kuva: Helsingin hovioikeus

Tuomitun mukaan tavarat olivat edelleen käyttökelpoisia. Kuva: Helsingin hovioikeus

Ympäristöviranomaisten tekemissä tarkastuksissa todettiin, että miehen omistamalla maapohjaisella kiinteistöllä oli suuria määriä jätteitä ja romua, muun muassa huonokuntoisia kuorma-autoja, junanvaunun puolikkaat, kylpyammeita, kodinkoneita, rakennusjätteitä, maalien jäämiä ja hevosen lantaa maapohjalle varastoituna.

Tavaraa oli kertynyt muun muassa työmailta, joilla mies oli työskennellyt aliurakoitsijana saneeraus- ja purkuhankkeissa.

Miehen mielestä mikään edellä mainitusta ei ollut jätettä, vaan käytettävissä uudelleen. Jätettä oli kuitenkin niin suuria määriä, etteivät viranomaiset tai oikeus katsoneet, että mies voisi käyttää siitä uudelleen riittävästi. Ympäristötarkastaja oli katsonut, että se, että jätteellä saattoi olla taloudellista arvoa, ei vaikuttanut sen katsomiseen jätteeksi.

Tuomitun pihalla kuvattua tavaraa. Kuva: Helsingin hovioikeus

Osa tavaroista oli peräisin purkutyömailta. Kuva: Helsingin hovioikeus

Viranomaiset olivat vuodesta 2014 alkaen vaatineet miestä siistimään kiinteistön aluetta ja vähentämään merkittävästi jätteen määrää. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta oli toukokuussa 2017 tuominnut miehen maksamaan 45 000 suuruisen uhkasakon ja uudelleen kesäkuussa 2018 56 000 euron edestä uhkasakkoja. Miehen mukaan ne johtivat myöhemmin hänen toiminimiyrityksensä konkurssiin.

Mies oli viranomaisten uhkasakkojen jälkeen siistinyt aluetta useaan kertaan, mutta viranomaiset pitivät miehen toimintaa riittämättömänä. Eräällä tarkastuskerralla mies esitti kuitit poiskuljetetusta noin 40 tonnista jätettä, mutta viranomaisten mukaan sekään ei näkynyt alueen merkittävänä siistiytymisenä. Sen sijaan tarkastuskertomuksessa kiinteistöä pidettiin edelleen erittäin roskaantuneena.

Seuraa uutisia tästä aiheesta