Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa - Hyvinkää | HS.fi
Hyvinkää|HS Hyvinkää

Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

Siniset enkelit vaihtuvat kuusenkerkkä-aleksi ja stripparit trubaduureiksi: Legendaarisen Hyvinkään Rantasipin yökerhon entisiin tiloihin avautuu uusi ravintola.

Helsingin Sanomat kirjoitti helmikuussa 1974 uuden Hotelli Rantasipin yökerhon tiloista: ”Jokainen valaisin ja kaluste on tehty räätälintyönä. Tiskijukalla on paikkansa lasisessa laatikossa katonrajan tuntumassa." Kuva: Jarmo Hietaranta

Julkaistu: 26.2. 15:59, Päivitetty 27.2. 9:06

Torstaisin striptease-tanssijat viihdyttivät liikemiehiä ja viikonloppuisin väkeä virtasi jopa pääkaupunkiseudulta asti Hyvinkään Sveitsiin. Yökerhojen kulta-aikaan legendaarisessa Rantasipin yökerhossa viihtyivät niin missit ja urheilijat kuin tavalliset kansalaisetkin.

”Siihen aikaan se oli ainut paikka joka oli auki niin myöhään. Muut baarit menivät kiinni jo puoli kahdelta. Käytännössä kaikki, jotka halusivat jatkaa iltaa tulivat Sveitsiin yökerhoon. Lähimaillakaan ei ollut muita yökerhoja”, sanoo Lasse Pilvilä.

Nykyisin jo eläkkeellä oleva Pilvilä työskenteli ravintolapäällikkönä Rantasipissä yhteensä noin 15 vuotta useaan eri otteeseen 1980-luvulta alkaen.

”Näin yökerhojen nousun ja tuhon. Kyllä monenlaisia vaiheita tuli nähtyä.”

Yökerhoon mahtui 500 juhlijaa ja viikonloppuisin oli täyttä. Vielä 1980-luvulla juhlijoita tanssitti orkesteri ja juomat tarjoiltiin pöytiin. Vasta 1980-luvun loppupuolella tulivat dj:t, joiden myötä yökerhot muuttuivat Pilvilän mukaan enemmän diskoiksi.

”Oli esitanssijoitakin, jotka tanssi korokkeilla. Eli sellaisia tyttöjä, jotka vemputti itseään jotenkin päin.”

Suosituimpia juomia olivat siniset enkelit sekä yökerhon omat cocktailit kuten auringonnousu ja auringonlasku. Myös mustia ja valkoisia venäläisiä kului.

”Sitten jos joku halusi snobbailla niin otti ehkä heinäsirkan tai whiskey sourin. Kyllähän noita meni vähän minkälaista vaan.”

Pilvilä muistaa erityisesti 1990-luvun missitanssijaiset.

”Ne olivat hienoja tapahtumia. He olivat ensin siellä salin puolella ja siirtyivät sitten tänne yökerhon puolelle jatkoille. Myös Lions Clubin järjestämät gaala-illat jäivät mieleen, ne olivat yleensä helmikuussa ja niitä järjestettiin monta vuotta. Vaikka minkälaista bilettä oli.”

Kaikki kuitenkin muuttui, kun Hyvinkään keskustaan avattiin muitakin neljään asti auki olevia yökerhoja. Hotellin yökerhoon ei enää suunnattu sankoin joukoin ja juhlat hiipuivat. Yökerho suljettiin lopullisesti 1990-luvun lopussa.

Unholaan se ei silti vaipunut, kertoo Hotel Sveitsin ja Primehotelsin henkilöstöpäällikkö Kaisu Eronen.

”Moni on kyllä kysynyt, että kai me avataan yökerho uudestaan. Mutta nykypäivänä ihmiset käyvät niin vähän yökerhoissa, ettei liiketoimintaa saada oikein sillä konseptilla toimimaan.”

Yökerhoa ei siis Hotel Sveitsissä nähdä, mutta täydellisen muodonmuutoksen kokeneet tilat avautuvat torstaina 27. helmikuuta uudessa muodossa. Uuden Karhunpesä-nimisen a la carte -ravintolan sisustus ammentaa inspiraatiota luonnosta.

”Kuvailisin sisustusta maskuliinisemmaksi kuin Bermuda-yökerhon ilme aikoinaan oli.”

Yökerhon sinisten enkelien sijaan voi juhlistaa iltaa vaikkapa kuusenkerkkä-alella ja ruokalista sisältää erilaisia suomalaisia lähiruokia. Myös striptease- ja esitanssijoiden aika on ohi. Uudessa ravintolassa väkeä viihdyttämässä voi nähdä muun muassa trubaduureja.

Rantasipi kuvattuna ulkoa päin. Kuva: Kari Pullinen

Eronen toivoo, että Karhunpesästä tulee Hyvinkään uusi ykkösravintola. Nostalgiseksikin on lupa heittäytyä.

”Itsellänikin on paljon hyviä muistoja niiltä ajoilta, kun tämä oli yökerho. Sekin voi varmasti olla meidän vahvuus, että täällä on niin paljon muistoja ja tämä on hyvinkääläisille niin tärkeä paikka.”

”Moni on ehkä juuri Bermudan tanssilattialta löytänyt tulevan avo- tai aviopuolison. Ihmiset haluavat varmasti tulla katsomaan minkälainen entisen Bermudan uusi elämä on.”

Uusi ravintola Karhunpesä viettää avajaisia torstaina 27. helmikuuta klo 15-18. Sen jälkeen kello 18 avautuu a la carte -ravintola. Hyvinkääläislähtöinen jazzmuusikko Karri Luhtala luo avajaisissa tunnelmaa. Oikaisu 27. helmikuuta 2020 kello 9.06: Avajaisissa esiintyy pianisti Karri Luhtala ei Kari.

Seuraa uutisia tästä aiheesta