12-vuotiaan Sofie Jauhiaisen kesäkahvila kaatui koronakriisiin, mutta sitten nuorella välähti – Seurasi ”tajunnanräjäyttävä” tilausten tulva - Hyvinkää | HS.fi
Hyvinkää|HS Hyvinkää

12-vuotiaan Sofie Jauhiaisen kesäkahvila kaatui koronakriisiin, mutta sitten nuorella välähti – Seurasi ”tajunnanräjäyttävä” tilausten tulva

Kun koronakriisi vei mahdollisuuden kesäkahvilan pyörittämiseen, hyvinkääläinen Sofie Jauhiainen, 12, pisti pystyyn kananmunaringin. Ensimmäinen erä myytiin tunnissa.

Tässä on nuori yrittäjän alku Sofie Jauhiainen. Hänen kesäkahvilansa tiloihin pystytetty kananmunabisnes ei ehkä tuo paljoa rahaa, mutta antaa arvokkaan kokemuksen.

Julkaistu: 30.4. 10:30, Päivitetty 30.4. 11:45

Tänä keväänä monen nuoren kesätyöhaaveet on kuopattu. Koronakriisin takia useilla yrityksillä ei ole mahdollisuuksia palkata nuoria.

Myös hyvinkääläinen Sofie Jauhiainen, 12, oli odottanut innolla kesätöitä. Hän oli suunnitellut pitävänsä kesäkahvilaa pihalla ja tarkoitusta varten oli oma piharakennuskin.

”Koronakriisin takia tilanne meni nyt kuitenkin vähän liian epävarmaksi”, hän kertoo.

Yrittäjyydestä kiinnostuneelle Jauhiaiselle oli kuitenkin tärkeää saada tehdä jonkinlaista kesätyötä. Yhtäkkiä hän sai idean.

”Äiti halusi ostaa Marjapuodin kautta vapaiden kanojen kananmunia, eikä löytänyt Hyvinkäältä toimituspisteitä. Minulla oli pihalla tyhjä kahvila ja ajattelin, että voisin pystyttää sinne toimituspisteen ja toimittaa sieltä kananmunia eteenpäin.”

Marjapuoti, josta Jauhiaisen äiti halusi kananmunia ostaa, myy Hornan tilan vapaiden kanojen ruskeita munia.

”Nämä ovat nimenomaan sellaisia onnellisten kanojen munia ja ne tulevat meille suoraan tilalta, joten ne säilyvät jopa 2–3 kuukautta”, kertoo Jauhiaisen äiti Tonia Kovanen.

Alkuun Jauhiainen tilasi 25 kennoa, jossa jokaisessa on 30 kananmunaa.

”Jaoin Kruununpuiston alueella Hyvinkäällä mainoksia vähän sinne sun tänne, noin 70 kappaletta yhteensä, mutta sitä kautta tuli vain pari tilausta”, kertoo Jauhiainen.

Jauhiaisen äiti ajatteli auttaa tytärtään laittamalla mainoksen munaringistä hyvinkääläiseen Facebook-ryhmään.

Yhtäkkiä tilauksia alkoi sadella. Ensimmäinen erä myytiin tunnissa.

”Otettiin heti toinenkin toimitus, joka tulee 13. päivä toukokuuta. Siihenkin tuli muutamassa tunnissa todella paljon tilauksia. Tuntuu ihan tajunnanräjäyttävältä, että tämä lähti nyt näin hyvin, olen tosi iloinen siitä, että lähdin tätä tekemään”, Jauhiainen sanoo.

Jos hyvinkääläisten kananmunainto jatkuu tällaisena, ajatuksena on jatkaa munaringin pyörittämistä koko kesän. Tilaukset tehtäisiin aina kerran kuukaudessa.

Marjapuoti myy kananmunakennon hintaan yhdeksän euroa. Tällä samalla hinnalla myös Jauhiainen myy niitä eteenpäin. Marjapuoti antaa kuitenkin pientä provisiota kananmunien varastoimisesta, joten Jauhiaisella on mahdollisuus laittaa muutama kolikko säästöön tulevaisuutta ajatellen. Haaveissa on osallistuminen ratsastusleirille.

Lue lisää: Epävarmuus kesätöistä huolestuttaa nuoria: ”Kaksi työpaikkaa lupasi ottaa yhteyttä, mutta en koskaan kuullut mitään”

Koronavirus|Epävarmuus kesätöistä huolestuttaa nuoria: ”Kaksi työpaikkaa lupasi ottaa yhteyttä, mutta en koskaan kuullut mitään”

Lasten uutiset|Harrastuksesta voi tulla kesätyö: Olivia ja Henna opettavat muita koululaisia leipomaan ja kokkaamaan

Lukijan mielipide|Kesätyö antaa nuorille uskoa tulevaisuuteen

HS Hyvinkää|Anne Isokuortti itki yksin kahvilan takahuoneessa, kun korona karkotti asiakkaat – Sitten tapahtui jotain odottamatonta: ”He tulevat tiskille pankkikortti ojossa”

Hyvinkää - luetuimmat

Luitko jo nämä?