Hyvä luoja, parahti Ilkka Erkkilä nähtyään töhrityn tiekyltin – Hän haki vaimonsa, ja yhdessä he jynssäsivät rätillä graffitia tunnin ajan - Hyvinkää | HS.fi

Hyvä luoja, parahti Ilkka Erkkilä nähtyään töhrityn tiekyltin – Hän haki vaimonsa, ja yhdessä he jynssäsivät rätillä graffitia tunnin ajan

Hyvinkääläinen eläkeläispariskunta on hinkannut likaa ja graffiteja yli sadasta kyltistä. Välillä samat kyltit töhritään uudestaan, mutta se ei lannista pariskuntaa. Kyllä töhrijät lopulta huomaavat, ettei tämä vetele, sanoo Ilkka Erkkilä.

Tästä kyltistä oli vaikea saada selvää töhryjen takia. Hyvinkääläinen eläkeläispariskunta hinkkasi sitä lähes tunnin ja nyt se on taas puhdas.­

7.4. 8:19

Matkallaan hiihtämään Hyvinkäällä asuva Ilkka Erkkilä ohitti aina saman graffitilla töhrityn tiekyltin.

”Ajoin ohi ja katsoin, että voi hyvä luoja minkä näköinen tuo on! Ajoin siitä ohi useita kertoja ja mieleen jäi, että toi pitää hoitaa. Ajattelin, että jos en minä, niin kuka sitten? Ja jos ei nyt, niin koska?” kuvailee Erkkilä.

Myös vaimo Kaija Erkkilä innostui, ja torstaina 1. huhtikuuta eläkeläispariskunta suuntasi pesuhommiin. Kyseinen kyltti sijaitsee Hyvinkäällä tiellä numero 290, Itäisen kehätien ja Ridasjärventien risteyksessä.

Urakka ei ollut helpoimmasta päästä: Kylttiä jynssättiin lähemmäs tunnin verran ennen kuin se saatiin puhtaaksi.

”Se oli tosi viheliäinen ja haasteellinen. Maali oli todella tiukassa ja sitä oli paksu kerros. Jouduimme liuottamaan useita kertoja. Kului paljon ainetta, rättejä ja aikaa, mutta päätettiin että hinkkaamme sen puhtaaksi”, kertoo Ilkka Erkkilä.

Lopputulos oli hohtavan puhdas kyltti.

Ei ollut ensimmäinen kerta kun Erkkilät putsaavat kyltin. Pelkästään Hyvinkään alueella he ovat putsanneet yli sata kylttiä.

”Sellaisia kylttejä, joissa ei ole ollut graffitia, on kertynyt 108 kappaletta. Graffitilla töhrittyjä kylttejä olemme putsanneet Hyvinkäällä ja lähiympäristössä 12 kappaletta.”

Erkkilät ovat tämän lisäksi pesseet kolme graffitein täyteen maalattua roskapönttöä, neljä bussipysäkkiä ja yksitoista sähkönjakokaappia.

Joskus käy niin, että vastapesty kyltti tai jokin muu siistitty kohde töhritään pari, kolmekin kertaa uudestaan. Joku voisi tästä lannistua, mutta eivät Erkkilät.

”Kyllä töhrijät lopulta väsyvät, kun huomaavat, että tämä ei vetele, kun me tulemme aina uudelleen putsaamaan. Ei vaivuta epätoivoon eikä turhauduta. Pestään vaan uudelleen ja uudelleen. Jonain päivänä valo syttyy töhrijöissä, että heidän toimintansa on moukkamaista.”

Aina syyllinen ei ole ihminen. Joskus kyltit ovat ajan saatossa tummuneet ja peittyneet sammaleella ja lialla. Tällaiset kyltit ovat paljon helpompia pestä. Työvälineiksi riittää biohajoava pesuneste ja karkeapintainen pesusieni.

Töhryjen pesu vaatii järeämpiä välineitä.

”Siihen tarvitaan erityistä graffitinpoistoainetta. Se on kovaa kamaa, sellaista kunnon myrkkyä, jota pitää kunnioittaen käyttää. Naamalla pitää olla maskit ja lasit suojaamassa.”

Tänä vuonna Erkkilät viettävät juhlavuotta. Syksyllä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun heidän vapaaehtoistyönsä puhtaamman ympäristön puolesta alkoi. Kylttien pesun lisäksi pariskunta on kerännyt tupakantumppeja ja roskaa valtavat määrät.

Yhteensä siivousurakansa aikana he ovat tähän mennessä keränneet 1 067 100 tupakantumppia ja 3 376 kassillista roskaa.

Lue lisää: 943 300 tupakantumppia kerännyt eläkeläispariskunta palkittiin – miljoonan tumpin raja häämöttää ensi syksynä

Erkkilät ovat asuneet kohta neljä vuotta Hyvinkäällä. Kaupungissa he ovat saaneet omien sanojensa mukaan hienon vastaanoton ja erittäin hyvää palautetta. Välillä he suuntaavat myös Helsingin ydinkeskustaan keräämään roskia ja tumppeja muun muassa metroasemien läheisyydestä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat