Sankari­oppilaiden oivallus pelasti jäihin vajonneen 8-vuotiaan – Pelastus­laitos yllättyi, miten koululaiset keksivät ”nokkelan” apukeinon kriittisellä hetkellä

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos palkitsi viisi nuorta poikaa, joiden toiminta pelasti 8-vuotiaan pojan hengen Mäntsälässä. Viisikon ansiosta jäihin vajonnut poika löydettiin ajoissa ja saatiin elvytettyä.

Elias Koskinen, Miska Kinanen sekä Aapo Ilomaa vastaanottivat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen myöntämän palkinnon. Myös Luka Liljamo ja Joel Tuominen palkittiin.

14.4. 14:32

Kaikki ainekset vielä pahempaan onnettomuuteen oli sinä maaliskuisena iltana. Kukaan ei ollut huomannut, että 8-vuotias poika oli lähtenyt yksin hakemaan karannutta palloa Mäntsälässä.

Pallo oli lentänyt lähellä olevan joen jäälle, ja poika lähti noutamaan sitä sieltä. Jäät kuitenkin pettivät pojan alta, eikä hän päässyt omin avuin pois.

Lähistöllä ollut viiden hengen poikaryhmä havaitsi sattumalta pojan vedessä. Myllymäen koulun 6. luokan oppilaat Aapo Ilomaa, Miska Kinanen ja Elias Koskinen sekä yläkoulun 8. luokan oppilaat Luka Liljamo ja Joel Tuominen soittivat heti 112:een.

”Nämä viisi poikaa näkivät, kun jäihin vajonnut poika otti viimeisen kerran henkeä ja vajosi pinnan alle”, kertoo tehtävään vastannut paloesimies Petteri Paajanen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Apu saatiin nopeasti paikalle, sillä yksikkö sattui olemaan vain puolen kilometrin päässä joesta.

”Tulimme kohteeseen ja pojat opastivat meitä aivan upeasti. Pintapelastajat menivät veteen ja löysivät pojan. Hän oli elottomana siinä vaiheessa, mutta sydän saatiin käyntiin ja hänet kuljetettiin sairaalaan”, Paajanen kertoo.

Poikien toiminta oli Paajasen mukaan kaikin puolin ihailtavaa vaikeassa paikassa.

”Se on varmasti ollut raju tilanne tulla ensimmäisenä kohteeseen. Lähellä ei myöskään ollut ketään aikuista.”

Paajasen mukaan virta oli kuljettanut jokeen vajonnutta poikaa jo lähemmäs 20 metriä putoamispaikalta, kun pelastuslaitos saapui paikalle. Sohjoisen jään takia häntä olisi ollut paljon vaikeampaa paikantaa ilman poikien neuvoja.

”He olivat heittäneet käpyjä ja kiviä jäälle merkiksi siitä, missä poika oli viimeksi nähty. Se oli nokkelaa. Monesti, kun on kaikkea muuta häslinkiä tällaisessa tilanteessa voi katoa fokus, että missä se kohta oli.”

Paajanen arvioi, että poika löytyi noin kymmenessä minuutissa.

”Tällaisessa tilanteessa, kun kisataan aikaa vastaan, jokainen minuutti on äärettömän tärkeä. Jos minuutteja olisi tuhlautunut, lopputulos olisi voinut olla tosi erilainen. Joten kyllä tämä poikien toiminta oli aika ratkaisevaa.”

Pojat myös auttoivat lähellä olevan urheilukentän tyhjentämisessä, jotta paikalle hälytetyt helikopterit pääsivät sinne laskeutumaan.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos palkitsi pojat Elämän liekki -tunnuksella 7. huhtikuuta Myllymäen koululla järjestetyssä tilaisuudessa. Tunnus myönnetään pelastustehtävissä kunnostautuneille kansalaisille.

Ihan joka päivä niitä ei koululaisille jaeta.

”Jaamme tällaisia huomionosoituksia neuvokkaasta toiminnasta eri ikäisille ehkä puolikymmentä kertaa vuodessa. Joka vuosi ei ehkä niinkään paljon. Eli kyllä tämä pelastuslaitoksen näkökulmasta on aika harvinaista”, kertoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jyrki Landstedt.

Elias Koskinen, Miska Kinanen sekä Aapo Ilomaa palkitsemistilaisuudessa Myllymäen koululla 7. huhtikuuta. Taustalla pelastuslaitoksen työntekijöitä.

Petteri Paajasen mukaan nuoret ovat yleensäkin hyvin valveutuneita ja avuliaita hätätilanteissa.

”Mutta kyllä tämä oli poikkeuksellisen upeaa ja kekseliästä toimintaa pojilta. Varsinkin kun se mahdollisti, että tämä nuori poika selvisi hengissä.”

Jälkeenpäin pojat pohtivat olisivatko he itse pystyneet menemään jäälle pelastamaan poikaa.

”Se oli meiltä ehdoton ei. Siinä oli todella vaikeat olosuhteet ja kylmä vesi. Riski olisi ollut suuri, että kun tullaan kohteeseen niin pelastettavia onkin enemmän kuin yksi”, paloesimies Paajanen jatkaa.

Palkitsemistilaisuutta varten pelastetun lapsen vanhemmat olivat myös välittäneet tiedon, että lapsi on toipunut hyvin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat