Uusi kokeilu: Ruoka­lähetti tuo annokset ja hakee seuraavalla keikallaan astiat pois

Hyvinkään kaupunki, Wolt ja Kamupak testaavat uutta tapaa vähentää jätettä.

Kamupakin uudelleenkäytettävissä astioissa on kolmen euron pantti.

27.10. 13:04 | Päivitetty 27.10. 15:57

Hyvinkään kaupunki, ruokien kotiinkuljetuksista tunnettu Wolt ja noutoruokapakkauksia panttipalvelulla tarjoava Kamupak ovat aloittaneet uudenlaisen palvelun.

Hyvinkääläiset voivat nyt tilata ruokaa kotiin muovirasioissa, joita ei käytön jälkeen heitetä pois tai hillota kaapinperälle. Seuraavan Wolt-tilauksen yhteydessä pakkauksen voi ojentaa ruokalähetille, joka toimittaa sen pestäväksi ja käytettäväksi uudelleen.

Astiasta maksetaan tilauksen yhteydessä kolmen euron panttimaksu, jonka saa takaisin palautuksen jälkeen.

Hyvinkää valikoitui kokeilun sijainniksi siksi, että kaupunki on sopivan kokoinen, kuvailee Kamupakin perustaja ja toimitusjohtaja Iida Miettinen.

”Siellä on ollut hyvä vastaanotto ja yhteistyö.”

Kokeilu alkoi tiistaina, ja ensimmäiset tulokset ovat Miettisen mukaan lupaavia. Ensimmäisiä palautuksiakin on jo Wolt-lähettien kautta tehty.

Nyt käynnissä oleva kokeilu kestää vuoden loppuun asti. Mukana on kuusi ravintolaa.

Woltin ja Kamupakin yhteistyö alkoi jo aiemmin, mutta nyt siis lähetti myös vie mukanaan käytetyt astiat. Astiat voi ojentaa lähetille, jos tilaa uudelleen ravintolasta, joka on mukana kokeilussa.

Toimitusjohtaja Miettinen painottaa helppokäyttöisyyttä, sillä muuten uudelleenkäytettävät astiat eivät olisi varteenotettava vaihtoehto kertakäyttöpakkauksille.

”Olemme valmistautuneet siihen, että useampia ravintoloita lähtee [mukaan] pilotin aikana.”

Iida Miettinen kuvattuna Kamupakin varastolla Lauttasaaressa viime keväänä.

Jos kokeilu onnistuu hyvin, on palvelua tarkoitus laajentaa muuallekin. Kotimaanmarkkinoiden lisäksi Kamupak tähtää ulkomaille.

Yrityksessä uskotaan kysynnän kasvavan, kun ympäristöystävällisyydestä tulee yhä useamman kuluttajan ja yrityksen tavoite. Myös Euroopan unioni edellyttää jäseniltään kertakäyttöpakkausten vähentämistä.

”Ravintoloiden ja kuluttajien osalta alkaa olla kova kysyntä uudelleen käytettävälle take away -ratkaisulle”, Miettinen sanoo.

Kamupakin laskelmien mukaan yksittäinen panttiastia voi vähentää pakkausjätettä jopa kahdeksan kilon verran. Astioiden palautusprosentti on Miettisen mukaan yli yhdeksänkymmentä, joten suurin osa astioista löytää tiensä takaisin kiertoon.

Oikaisu 27.10. klo 15.57: Jutussa luki aiemmin virheellisesti lähetin vievän astiat takaisin minkä tahansa tilauksen yhteydessä.

Lue lisää: Rakennusjätti SRV:n perijä Lauri Kokkila, 30, valitsi startupit. Seuraavan muotialan murroksen hän löysi toimistosta, jonka edustalla myydään hevoskärrystä elektroniikkaromua.

Lue lisää: ”Wolt-kuskille” auto on kaikki kaikessa, mutta millainen menopeli sopii annosten kuljettamiseen? Viisi ruokalähettiä esittelee nyt autonsa yllättävät yksityiskohdat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat