Perhe käytti digikelloa parkki­kiekkonaan – valvoja sakotti kesäajasta

Naiskuski sai parkkisakon, sillä auton tuulilasin digitaalinen pysäköintikiekko ei ollut siirtynyt toivotusti talviaikaan.

Pysäköinninvalvojan autosta ottama kuva.

11.11. 14:43

Pitäisikö pysäköinninvalvonnan sisältää sakotuksen lisäksi myös ohjausta ja asiakaspalvelua?

Tätä pohti hyvinkääläinen Esa Aittokallio paikallisella Facebook-kanavalla.

Aittokallion kihlattu päätti viime perjantaina käyttää lasten harrastuksiin viemisen ja sieltä poishakemisen välisen ajan ruokaostoksiin. Hän ajoi Hyvinkään kauppakeskus Willaan.

Parkkihalliin ajaessaan hän havaitsi pysäköinninvalvojan, joka oli juuri kirjoittamassa sakkoa autolle parin metrin päässä siitä, mihin hän oli itse autoaan parkkeeraamassa.

Willassa on maksuton aikarajoitettu pysäköinti. Silti kihlattu sai pysäköintivirhemaksun alle tunnin kauppakäynnistä.

”Pysäköinninvalvoja näki vaimon saapumassa, oli kuvaamassa samaan aikaan viereistä autoa”, ihmettelee Aittokallio HS:lle.

Perheen autossa on digitaalinen pysäytettävä kello kojelaudalla viestimässä pysäköintiaikaa.

Aittokallion kihlatun saapuessa takaisin autolleen oli sen tuulilasissa kuitenkin virhemaksulappu. Hän huomasi, että edellisviikolla talviaikaan siirtymisen sijaan auton kello olikin siirtynyt tunnilla eteenpäin.

Pysäköintivirheeksi merkittiin, että ”pysäköinnin alkamisaikaa ei ole ilmoitettu” lain vaatimalla tavalla.

Tämä sai Aittokallion pohtimaan, onko kaupungin pysäköinninvalvojien tehtävä pääasiassa pysäköinninvalvonnan sijaan kerätä sakkotuloja.

”Hyvinkäällä ei ole parkkitilan puutetta”, toteaa aiemmin Helsingissä asunut Aittokallio.

Hän myöntää omankin osuutensa, sillä oli itse vastuussa auton digitaalisen parkkikiekon asettamisessa oikeaan aikaan. Silti hän ihmettelee ehdottomuutta.

”Touhu näyttäytyy rahastuksena.”

Hyvinkään kaupungin lakimies Merja Tapalinen kertoo, että pysäköinninvalvonnassa otetaan huomioon myös kohtuullisuus niin kentällä kuin oikaisupyyntöjä käsitellessä.

”Jos selviää, että virhettä ei ole tapahtunut, ei pysäköintivirhemaksua tule määrätä”, hän kertoo.

Jos kokee saaneensa virheellisesti maksun, voi siihen hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen.

Tieliikennelain uudistuessa vuonna 2020 poistui samalla velvollisuus perinteisen kiekon käytöstä ja nykyään riittääkin, että saapumisaika ilmoitetaan ”selkeästi havaittavalla tavalla.” Saapumisajan voi siis vaikka kirjoittaa paperille.

Tapalisen mukaan myös digitaaliset laitteet kelpaavat yleisesti hyvin pysäköintiajan ilmoittamiseksi. Hän kuitenkin muistuttaa, että on kuljettajan velvollisuus huolehtia siitä, että ne ovat oikeassa ajassa eivätkä mene pimeäksi kesken pysäköinnin.

”Muistuttaisin, että kannattaa huolehtia patterien vaihdosta”, neuvoo Tapalinen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat