Oivaltavan museon näyttelystä tuli ennen­näkemätön hitti – ”Yhtään liioittelematta”

Museokeskus Taikalla on ollut helmikuussa kaikkien aikojen yleisöryntäys ja talvilomaviikostakin povataan vilkasta. Muun muassa Parantolasta kertova näyttely on houkutellut kävijöitä kauempaakin.

Vuosina 1896-1939 toiminnassa ollut Parantola houkutteli oman aikansa julkkiksia ja ulkomaalaisia vieraita lepuuttamaan hermojaan. Kuva museokeskus Taikan näyttelystä.

22.2. 13:56

Hyvinkään museokeskus Taikassa on koettu viimeisten viikkojen aikana kaikkien aikojen yleisöryntäys.

”Yhtään liioittelematta, museokävijöitä on enemmän kuin kukaan muistaa koskaan ennen nähneensä”, kertoo museokeskus Taikan intendentti Aura Dufva.

Museokeskus on yhdistelmä kahta museota: Hyvinkään Kaupunginmuseota ja Hyvinkään Taidemuseota.

Helmikuussa Taikaan avattiin kaksi uutta näyttelyä. Parantolasta kertova näyttely sukeltaa kuuluisan parantolan historiaan sekä sen arkkitehtuuriin. Tämän lisäksi museolla on esillä myös taiteilija Anu Tuomisen näyttely.

Anu Tuomisen näyttelyssä kävijöitä on ilahduttanut tunnistettavuus, hauskuus ja nostalgia.

Kahden viikon aikana kävijöitä on ollut 1500, joka on selvästi normaalia enemmän. Molemmat näyttelyt ovat vetäneet poikkeuksellisen paljon kävijöitä myös Hyvinkään rajojen ulkopuolelta.

”Nyt talvilomalla tämä ilmiö varmasti korostuu, tänäänkin (tiistaina) on ollut todella, todella vilkasta” Dufva kertoo.

Vuonna 1896 avattu Parantola houkutteli niin missejä kuin ministereitä lepuuttamaan hermojaan.

Vieraita virtasi ulkomailta asti, joka toi Hyvinkäälle kansainvälisiä tuulahduksia. Parantolan julkkisvieraisiin lukeutuu muun muassa Aino Sibelius, Hugo Simberg, Mika Waltari sekä Anna Ahmatova.

Molemmista museokeskuks Taikan näyttelyistä on tullut runsaasti positiivista palautetta eri kanavia pitkin. Parantolassa kiitosta saa muun muassa erilaiset yksityiskohdat, jotka avaavat millaista elämää siellä vietettiin.

Muun muassa julkkisvieraat ovat kiinnostaneet kävijöitä, mutta myös rakennuksen arkkitehtuuri. Lars Sonckin suunnittelema kaunis jugendrakennus on tuttu maamerkki useimmalle hyvinkääläiselle.

Lue lisää: Kun Helsingin eliitiltä menivät hermot, se lähti hiljaiseen jugendlinnaan – Sen lepotuoleilla saattoi sata vuotta sitten makoilla niin ministeri kuin missikin

Myös erilaiset yksityiskohdat elämästä Parantolassa on kiinnostunut, kuten mitä siellä syötiin.

Parantolasta kertova näyttely Mäntymetsän katveessa - Hyvinkään Parantola 1896-1939 on nähtävissä 7.1.2024 asti museokeskus Taikassa. Näyttely Anu Tuominen - Tori on nähtävissä 21.5.2024 asti.

Lue lisää: Taidekouluja käymätön maalari ryyppäsi, räyhäsi ja elosteli estottomasti – 120 vuotta sitten syntynyt Yrjö Saarinen kohautti peittelemättömillä alastonkuvillaan

Lue lisää: Viinaanmenevä agitaattori saapui pikkukaupunkiin ja pian kaikkialla vallitsi väkivaltainen kaaos – Mitä oikein tapahtui Hyvinkään villatehtaalla 1901?

Lue lisää: Tyhjätasku Kustaa II Aadolf pumppasi 15 vuoden ajan järjettömän määrän rahaa hyvinkääläiseen metsään – Mitä kuningas etsi salaperäisestä Hopeavuoresta?

Lue lisää: Salaperäisistä röykkiöistä kannettiin mustaa kiveä Stockmannin tavaratalon perustuksiin – Dramaattisen näköisiä kasoja tonkivat miehet, jotka liki rampauttivat itsensä äärimmäisissä oloissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat