Pienestä suomalaisesta designpuodista tuli hämmästyttävän suosittu Japanissa – Sitten suosio loppui kuin seinään

Japanilaiset design-turistit olivat yksi hyvinkääläisen perheliikkeen tärkeimmistä asiakasryhmistä. Sitten iski ensin korona, sitten sota. Nyt omistaja Jari Saviaho kertoo mitä ajattelee tulevaisuudesta.

Japanilaiset olivat hyvinkääläisen Jari Saviahon liikkeen yksi merkittävimmistä asiakasryhmistä. Kuvassa vuodelta 2019 tokiolainen kanta-asiakas Kengo Mita on kerännyt pöydälle haluamansa esineitä.

15.3. 9:14 | Päivitetty 15.3. 9:31

Vielä neljä vuotta sitten Hyvinkään keskustan tuntumassa saattoi bongata japanilaisia turisteja suunnistamassa aikakauslehti kädessä kohti pientä, vanhaa tavaraa myyvää liikettä.

Muun muassa Arabiaa ja muuta käytettyä suomalaista designia myyvän liikkeen omistaja Jari Saviaho ei ole varma, miten ensimmäiset japanilaiset päätyivät liikkeeseen. Se tapahtui joskus 2000-luvun alussa.

Suuremman maineen liike saavutti 12 vuotta sitten, kun se mainittiin japanilaisessa aikakauslehdessä.

Lukijat innostuivat ja vaativat lehteä järjestämään lukijamatkoja toisella puolella maapalloa sijaitsevaan liikkeeseen, ja japanilaisia saapui useita bussilastillisia.

Lue lisää: Japanilaiset vaeltavat rohmuamaan Arabiaa ja muuta Suomi-designia satunnaisen pikkukaupungin aivan tavalliseen vanhan tavaran kauppaan – Mistä on kyse?

Vuonna 2020 kaikki kuitenkin muuttui koronan myötä.

”Japanilaisia ei enää tullut. Ihan muutama yksittäinen saapui poikkeusluvalla elokuussa 2020 ja 2021, muuten ei yhtään”, Saviaho kertoo.

Loppuvuodesta 2021 tilanne näytti jo vähän paremmalta, mutta sitten iski jo seuraava takapakki. Helmikuussa 2022 alkoi Ukrainan sota ja siihen loppui taas japanilaisten tulo. Jo sota itsessään vaikutti joidenkin matkustushaluihin, mutta sen lisäksi lentoliput kallistuivat ja matka-aika piteni, kun Venäjän yli ei pääse lentämään.

”Yksi asiakas kertoi, että lippujen hinnat ovat tuplaantuneet, ja matka-aika puolitoistakertaistui.”

Jotkut japanilaisista kanta-asiakkaista matkustivat aiemmin Hyvinkäälle useita kertoja vuodessa. Osalle heistä Saviaho on lähettänyt kuvia myyntiin tulleista tuotteista, jotta asiakkaat ovat voineet valita haluamansa. Sitten Saviaho on lähettänyt tavarat postissa.

”Sillä tavalla Japanin-kauppa on osittain pysynyt.”

Silti muuttunut tilanne vaikuttaa liiketoimintaan. Japanilaiset olivat liikkeen yksi merkittävimmistä asiakasryhmistä. Kun suomalaiset asiakkaat ostavat usein yksittäisiä esineitä, japanilaiset saattoivat ostaa useita laatikollisia kerrallaan.

”Totta kai on ollut rauhallisempaa kuin normaalisti.”

Tokiolaiset Yoko ja Kengo Mita kävivät ennen pandemiaa ja sotaa useita kertoja vuodessa Jari Saviahon liikkeessä Hyvinkäällä hankkimassa Suomi-designia.

Pandemian aikana japanilaisten tilalle tuli kuitenkin uusi asiakasryhmä. Monet suomalaiset innostuivat yhtäkkiä vanhoista tavaroista ja sisustamisesta.

”Se on ollut selkeä ilmiö. Korona-aikaan kun ihmiset eivät päässeet matkustamaan tai ravintoloihin syömään, tuli uutta asiakaskuntaa. Ihmiset rupesivat panostamaan kodin käyttöastioihin. Tosi hyvin meni kaupaksi kaikkia Iittalan juomalaseja, kotimaisia aterimia ja Arabian astioita”, Saviaho kertoo.

Ukrainan sota kuitenkin vähensi suomalaisten ostointoa.

”Huomaa, että ihmisillä on vähemmän rahaa käyttää elämiseen.”

Syyskuussa liikkeellä tulee täyteen jo 20 vuotta nykyisellä paikallaan Hyvinkään Hämeenkadulla. Saviaho on vastoinkäymisistä huolimatta toiveikas. Hän uskoo, että toiminta jatkuu tulevaisuudessakin.

”Tietysti tämä on vaikuttanut kaupallisesti, mutta onneksi ihmiset aina keräilevät – ja tarvitsevat käyttöastioita. Ehkä tilanne normalisoituu kesän aikana.”

Kun se päivä taas koittaa, Saviaho perheineen on valmiina. Äiti Pirkko Saviaho leipoo keräämistään mustikoista perinteistä mustikkakakkuaan. Se on ollut suuri hitti japanilaisten asiakkaiden keskuudessa.

Liikkeessä saattaa joskus päästä maistamaan muitakin suomalaisia herkkuja.

”Syksyllä täällä kävi pitkästä aikaa japanilainen asiakas, joka kertoi etukäteen, että kalakeitto on hänen lempiruokaansa Suomessa. Äiti teki hänelle lohikeittoa. Asiakas oli tosi mielissään”, kertoo Saviaho.

Pirkko Saviaho kerää loppukesästä mustikoita, joista hän leipoo joskus asiakkaille mustikkakakkua. Tarjolla saattaa olla muitakin herkkuja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat