Järvenpää

Autoilijoiden ”melkoinen show” pitää koululaisia pelon vallassa Järvenpäässä – Kaupunki: ”Ei voi lähteä joka paikkaa töyssyttämään”

Lähellä risteystä Kaskitiellä on myös toinen vaaran paikka. Suojatie jonka kohdalle on tehty kavennus, mutta missä autoilijat silti ajavat kovaa.

Jonakin päivänä tässä vielä rysähtää, ajattelee Järvenpään Pajalassa asuva Kirsi Vesterinen saattaessaan lastaan esikouluun Kartanon koulun moduuleista rakennettuihin uusiin tiloihin.

”Kaskitien ja Seutulantien risteys on ehkä Järvenpään hurjin risteys. Risteys on tasa-arvoinen, ja tulijoita on neljästä suunnasta. Lisäksi vauhdit ovat todella kovia”, Vesterinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Autoilijoiden lisäksi risteyksen kohdilla kaahaavat pyöräilijät, ja aamuisin ja iltapäivisin seassa kulkee pieniä koululaisia.

”Siellä on aamuisin ja loppuiltapäivisin melkoinen show käynnissä, eikä melkein kenelläkään jalankulkijoista edes ole heijastimia”, Vesterinen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näkyvyys risteyksessä on lisäksi kahdelta suunnalta tullessa huono, koska Kaskitien ja Seutulantien risteyksestä kasvaa yhdellä kulmalla puita ja pensaita lähes kiinni teissä.

Liikennettä on paljon, koska risteyksestä ajetaan uimahallille ja jäähallille.

Lähellä risteystä Kaskitiellä K-Marketin kohdalla on myös toinen vaaran paikka, suojatie jonka kohdalle on tehty kavennus ja kivetykset suojatien molemmin puolin.

Kivien aiheuttaman jyrinän on ilmeisesti ajateltu höllentävän autoilijoiden kaasujalkaa, mutta päivittäin ohi kulkevan Vesterisen mukaan toimenpiteillä ei ole mitään vaikutusta autoilijoiden vauhtiin.


Kesällä Kaskitien toiseen päähän tehtiin kaksi hidastetöyssyä. Ensimmäinen hidaste on pian Pohjoisväylän jälkeen, toinen Kartanon koulun kohdalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koroketöyssyt ovat sen verran isot, että niihin jysähtää todella pahasti, ellei hidasta auton vauhtia lähes nolliin. Niistä on siis pakko ajaa ihan hiljaa”, Vesterinen kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Monella varmaan ottaa hermoon, kun ovat joutuneet melkein pysähtymään kaksi kertaa. Siksi Kaskitien loppupätkällä ajetaan sitäkin kovempaa.”

Pohjoisväylän suunnasta kohti K-market Pajalaa ajettaessa Kaskitie on loivaa alamäkeä.


Viimeksi muutama päivä sitten kun Vesterinen oli viemässä lastaan esikouluun, auto kiihdytti koulun hidastetöyssyn jälkeen kovaan vauhtiin, eikä antanut tilaa suojatien edessä odottavalle kaksikolle.

”Opetin juuri lapselle, että suojatien edessä pitää katsoa vasemmalle ja oikealle ja vielä kerran vasemmalle ennen kuin astuu suojatielle. Sydäntä kylmäsi katsoa, kun auto vain tuli vaikka olimme menossa suojatielle”, Vesterinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Miten siinä selität lapselle, ettei auto pysähdy vaikka suojatien edessä pitäisi pysähtyä, jos joku on ylittämässä sitä.”

Vaaralliseksi suojatien kohdan tekee sekin, että viereisestä Westermarckin puistosta tulee pyöräbaana suoraan suojatielle.

Pienen ihmisen turvallisesta kulkemisesta tekee vaikeaa sekin, että usein melkein suojatiehen kiinni pysäköityjen autojen takaa ei näe, tuleeko autoja vai ei.

”Pieni lapsi katsoo matalammalta kuin aikuinen. Pienikokoisen pitää mennä melkein puoliväliin suojatietä, että näkee tuleeko autoja”, Vesterinen sanoo.

Tilannetta pahentaa se, että väkimäärä ja samalla liikenteen määrä alueella ovat kasvaneet merkittävästi, koska alueelle on rakennettu paljon kerrostaloja viime vuosina.

Vesterinen kertoo laittaneensa Kaskitien kaahailusta viestiä kaupungille jo keväällä. Kun vastaus tuli, hänelle todettiin vain, että Kaskitie on juuri kunnostettu, eikä sille aiota tehdä mitään.

”Onko se niin vaikea korottaa se kolmaskin paikka ja saada vaikka liikennevalot tuohon isoon risteykseen”, Vesterinen kysyy.

Risteyksen vilkasta liikennettä selittää se, että Seutulantien kautta ajetaan sekä uimahallille että jäähallille.

Järvenpään kaupungin liikenneinsinöörin Sari Pielan mukaan kaupungilla on tiedossa, että Kartanon koulun ohi kulkeva Kaskitie ja vieressä oleva Kaskitien ja Seutulantien risteys ovat haastavia kohteita. Niistä on tullut myös jonkin verran palautetta.

Piela kuitenkin huomauttaa, että koulun kohdalla on jo hidastetöyssy.

”Kaupunki ei voi lähteä joka paikkaa töyssyttämään. Meillä on rajalliset määrärahat, ja joka paikassa on sama ongelma”, Piela sanoo.

Töyssyjä pyritään Pielan mukaan sijoittamaan erityisesti koulujen ja päiväkotien yhteyteen. Vesterisen mukaan pelkästään koulun kohdalla oleva töyssy ei kuitenkaan auta Kaskitien kohdalla, koska toisesta suunnasta tuleville jalankulkijoille ei ole turvallista tienylityspaikkaa.

Pielan mukaan Kaskitielle voitaisiin tuoda siirrettävä nopeusnäyttötaulu herättämään autoilijoita siihen, kuinka lujaa he ajavat.

”Muutoksen pitäisi kuitenkin lähteä kuljettajan penkin ja ratin välistä”, Piela sanoo.

”Kaikkien liikkujien huomio tulee myös keskittyä liikenteeseen, ei vaikkapa kännykän seuraamiseen.”

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen: marjaana.varmavuori@hs.fi.

Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen alla olevalla lomakkeella.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  2. 2

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  3. 3

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  4. 4

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  5. 5

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  8. 8

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  9. 9

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  10. 10

   Tukholmaan valmistui ennätyksellisen korkea asuinkerrostalo, joka on kuin veistos – Kalasataman torneista yksi yltää pari kerrosta korkeammalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  7. 7

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun ihminen kuolee, rakkaat tavarat muuttuvat usein omaisten riesaksi – 1960-lukua uudempia huonekaluja on hankala saada kaupaksi, tietää vanhan tavaran kauppias
  3. Tapparan mestarivalmentaja Jussi Tapola sai potkut KHL:n kiinalaisjoukkueesta – myös Jyrki Aholle näytettiin ovea
  4. Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi
  5. Oletko rikkaampi tai köyhempi kuin kaverisi? Kerro siitä kyselyssä
  6. Neljän auton kolari puuroutti aamuliikennettä Porvoonväylällä
  7. ”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikos­vyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon
  8. Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta
  9. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien Liitto vastaa
  10. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  11. Vuoden urheilijaksi valitulla Iivo Niskasella on jo meriitit, joista on vaikea panna enää paremmaksi – motivaatio on silti pysynyt lujana: ”Omat rajat eivät ole tulleet vielä vastaan”
  12. Näytä lisää