Järvenpää

Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen sektorinjohtajan Petri Erosen mukaan tekniset haasteet ovat väärä peruste keskeyttää tutkinta ja olla tutustumatta mahdolliseen todistusaineistoon.

Järvenpääläinen Puron perhe ja Itä-Uudenmaan poliisilaitos on viimeisten kuukausien aikana muodostaneet mielenkiintoisen ikiliikkujan. Poliisi on useamman kerran ehtinyt ilmoittaa lopettavansa tutkinnan tapauksesta, josta perhe on tehnyt rikosilmoituksen.

Sitten jompikumpi vanhemmista on ollut yhteydessä poliisiin, ja tutkintaa on päätetty jatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki alkoi, kun perheen isä Heikki Puro teki vajaa neljä kuukautta sitten rikosilmoituksen polkupyörävarkaudesta.

”Seiskaluokkalaisen poikamme 800 euron arvoinen polkupyörä varastettiin elokuisena torstaiaamupäivänä Järvenpään nuorisotalon edestä, kun pojan koululuokka oli opettajan kanssa tutustumassa tiloihin ja toimintaan”, kertoo äiti Johanna Puro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nuorisotalolta kerrottiin, että heillä on valvontakamerat, joihin teko on tallentunut.”

Rikosilmoitus tehtiin heti samana iltapäivänä poliisille puhelimitse. Heikki Puro kertoi ilmoitusta tehdessään, että teko on tallentunut valvontakameraan. Viikon kuluttua poliisilta tuli kotiin kirje. Siinä kerrottiin, että poliisi on lopettanut esitutkinnan, koska tekijä ei ole tiedossa.

Kirjeen saapumisen jälkeen Heikki Puro soitti nuorisotalolle ja kysyi, oliko poliisi käynyt katsomassa valvontakameran tallenteet. Selvisi, ettei poliisi ollut ollut yhteydessä. Tämän jälkeen hän soitti kirjeessä mainitulle tutkijalle ja tiedusteli, miksei tapausta ole edes yritetty selvittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tutkijan mukaan häneltä oli mennyt ohi tämä tieto, että tapauksesta oli valvontakameran kuvaa. Tutkija lupasi pyytää tallenteet Järvenpään nuorisopalveluista”, Johanna Puro kertoo.

Puro pitää kummallisena sitä, että tutkija oli epätietoinen valvontakameratallenteesta, sillä tieto oli kirjattu selvästi hänen miehensä tekemään rikosilmoitukseen.

Kun poliisista ei muutamaan viikkoon kuulunut mitään, Johanna Puro päätti vuorostaan olla yhteydessä poliisin suuntaan. Tutkija kertoi, että hän oli pyytänyt valvontakameratallenteet, ja Järvenpään nuorisopalveluiden johtaja oli ne hänelle toimittanut sähköpostitse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valvontakameratallenteiden tiedostomuoto oli kuitenkin sellainen, ettei tutkijan tietokoneella ollut ohjelmaa, jolla tallenteen olisi voinut katsoa. Ohjelman saisi ladattua netistä maksutta, mutta poliisin it-yksikkö ei salli sitä, että koneisiin ladattaisiin jotain ylimääräisiä ohjelmia.

”Niinpä tallennetta ei oltu katsottu, ja asia oli taas jätetty”, Puro kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Puro ilmaisi olevansa tyytymätön tilanteeseen, tutkija sanoi, että hän voisi vielä pyytää tallenteen toimittamista uudestaan muistitikulla.

”Ihmettelen, että mitä se nyt auttaisi, että sama tallennemuoto tulisi tikulla. Eikö poliisi itse osaa siirtää sähköpostin liitteenä tullutta tiedostoa muistitikulle? Eikö tallennetta voida toimittaa poliisin it-porukalle, jolla luulisi olevan vaikka mitä softia käytössään?” Puro pohtii.

Samassa puhelussa kävi ilmi, ettei tapauksen tutkija työskentelee Vantaalla, mihin polkupyörävarkauksien tutkinta on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksessa keskitetty. Tämä kummastuttaa Puroa.

”Mitä iloa siitä on, että Vantaalla istuva tutkija saa tallenteen, jossa tekijä näkyy. Lopputulos on silloinkin sama, eli että tekijää ei tunnistettu. Tuskin tämä vantaalainen poliisi kovin hyvin tuntee Järvenpään potentiaalisia fillarinpöllijöitä”, Puro sanoo.

”Ehdotin, että mitäpä jos tallennetta katsoisi joku Järvenpäässä partiointia tekevä porukka, joka ehkä paremmin voisi tunnistaa paikalliset hulivilit. Vastaus oli kuitenkin ei.”

Pian postilaatikkoon kolahtikin taas kirje, jolla tiedotettiin esitutkinnan päättymisestä. Perusteluna kerrottiin, ettei tekijä ole tiedossa.

Tämän jälkeen, lokakuun lopulla, Puro päätti pyytää tapauksen esitutkintamateriaaleja itselleen. Marraskuun alkupuolella poliisilta saapuneeseen tutkintailmoitukseen on kirjattu, että tallenteet on tilattu uudestaan.

”Tallenne ja tunnistuskuva lisätty kansioon. Kuva tunnistukseen”, paperissa lukee.

Samassa kuoressa saapui jälleen kerran tutkinnanjohtajan allekirjoittama päätös tutkinnan keskeyttämisestä. Kirjeen saapumisen jälkeen Puro oli jälleen yhteydessä tutkijaan.

”Soitin, koska en maallikkona ymmärtänyt, mitä tarkoittaa, että kuva on laitettu tunnistukseen. Selvisi, että tekijästä on hyvälaatuinen kamerakuva”, Puro kertoo.

”Kuva on tallennettu johonkin poliisin ohjelmaan, josta poliisit voivat katsella epäiltyjen kuvia. Asiasta ei kuitenkaan ole oltu missään yhteydessä Järvenpään poliiseihin ja esimerkiksi pyydetty heitä nimenomaan katsomaan tätä kuvaa.”

Puro pitää kummallisena, ettei Järvenpään poliisilta voida pyytää apua tekijän tunnistamisessa. Se kun tarkoittaa, ettei tekijää todennäköisesti tulla tunnistamaan.

Poliisin toiminnasta sisuuntunut Puro päättikin seuraavaksi pyytää kuvaa itselleen. Sen saatuaan hänellä olisi halutessaan mahdollisuus kiikuttaa kuva näytille järvenpääläiselle poliisipartiolle.

Puro ei kuitenkaan saanut kuvaa haltuunsa. Kuvapyyntöön vastauksen kirjoittaneen tutkinnanjohtajan mukaan pyörävarkaan kuvaa ei voida antaa, koska ”tämä voisi johtaa tallenteessa esiintyvän henkilön yksityisyyden suojan loukkaamiseen, mikäli kuvaa esimerkiksi levitetään julkisuuteen”.

Käänne kirvoittaa Purosta turhautuneen huokauksen.

”En minä ollut ajatellut levittää kuvaa julkisuuteen. Ymmärrän, ettei sitä voi laittaa Facebookiin. Tarkoituksenani oli vain toimittaa kuva Järvenpäässä työskentelevien poliisien katsottavaksi, kun tämä toimenpide ei poliisilta sisäisesti tunnu onnistuvan”, Puro sanoo.

Puroa harmittaa, että sen ajan, joka poliisilta on kulunut esitutkinnan keskeyttämisestä kertovien kirjeiden laatimiseen ja lähettelyyn, olisi hyvin voitu käyttää tapauksen tutkimiseen.

”Ymmärrän ettei pyörää enää saada takaisin, emmekä tule saamaan minkäänlaisia korvauksia. Uskon kuitenkin, että tekijä voitaisiin tunnistaa”, Puro sanoo.

Näin tekijä voisi saada seurauksen teostaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario, sektorinjohtaja Petri Erosen sanoo, ettei voi kommentoida yksittäistä tapausta, koska ei tunne sitä.

Yleisellä tasolla hän kuitenkin toteaa, ettei tutkinnan missään nimessä pitäisi tyssätä, jos on olemassa valvontakameratallenne tai jotakin muuta vastaavaa, joka voi auttaa rikoksen selvittämisessä.

Puron perheen kokema pyörävarkaus ei ole ainoa tapaus, jonka tutkinnan yhteydessä Itä-Uudenmaan poliisista on vastattu, että tieto asianomistajan ilmi tuomasta mahdollisesta todistusaineistosta on mennyt tutkijalta ohi.

Järvenpääläinen Hanna Graeffe onnistui aiemmin syksyllä onkimaan koko joukon tietoja, jotka olisivat voineet hyödyttää hänen autoonsa kohdistuneen rengasvarkauden selvittämisessä. Kun Graeffe ihmetteli saamaansa päätöstä tapauksen tutkinnan keskeyttämisestä, poliisista vastattiin, ettei tutkija ollut huomannut Graeffen toimittamia tietoja.

Eronen ei osaa sanoa, miten tutkintailmoitukseen kirjatut tiedot ovat jääneet tutkijoilta huomaamatta.

”Jos on olemassa esimerkiksi videotallenne, jossa tekijä mahdollisesti näkyy, asia on totta kai selvitettävä. On otettava yhteyttä tallenteen haltijaan ja keskusteltava tallenteen laadusta ja kysyttävä, voiko sen saada nähtäväksi”, Eronen sanoo.

Sama koskee myös muuta mahdollista todistusaineistoa, kuten rikospaikalle jääneitä esineitä tai jälkiä, joiden tutkimisesta voi olla hyötyä rikoksen selvittämisessä.

Tekniset haasteet ovat väärä peruste keskeyttää tutkinta ja olla tutustumatta mahdolliseen todistusaineistoon.

”Poliisilla pitää olla sellaiset välineet ja ohjelmistot, että esimerkiksi turvakameratallenteet pystytään katsomaan. Toki joskus käytössä saattaa olla sellainen valvontakamerajärjestelmä, jossa käytetty tiedostomuoto on harvinainen”, Eronen sanoo.

”Riippuu rikoksen vakavuudesta, kuinka paljon vaivaa asian selvittämiseen käytetään. Lähtökohta kuitenkin on, että tekniset haasteet eivät ole kestävä peruste tutkinnan keskeyttämiselle.”

Eronen sanoo ymmärtävänsä, että aihe on herkkä. Kun kohtaa rikoksen, toivoo että tapaus saataisiin selvitettyä. Ylikomisarion mukaan viranomaisten pitäisi osata riittävän hyvin viestiä asia, mikäli tutkinta päätetään keskeyttää.

”Kotiin lähetetyssä päätöksessä pitää olla selvästi kirjattu peruste, minkä vuoksi tutkinta on keskeytetty”, Eronen sanoo.

Yksi mahdollinen syy, miksi tutkintojen keskeyttämiset ovat nousseet keskusteluagendalle on Erosen mukaan se, että Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen osalta perusteltu päätös tutkinnan keskeyttämisestä lähtee tätä nykyä varmasti kaikille rikosilmoituksen tehneille siinä tapauksessa, että tutkinta keskeytetään.

”Saimme pyyhkeitä aiheesta vuonna 2017. Sen jälkeen olemme lähettäneet tiedon aivan kaikille”, Eronen kertoo.

Ilman postiluukkuun kolahtavaa ilmoitusta tutkinnan keskeyttämisestä moni pienempi rikos voisi painua unholaan.

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen marjaana.varmavuori@hs.fi.

Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen alla olevalla lomakkeella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  8. 8

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  9. 9

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  10. 10

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää