Järvenpää

Kokonainen kerrostalo vajoaa keskellä Järvenpäätä – Savimaalle rakennettua taloa ei ole paalutettu

Järvenpääläistä kerrostaloa ei rakennusvaiheessa paalutettu, vaikka maa on pehmeää. Purettavan talon tilalle rakennettavat uudet talot paalutetaan, kerrotaan Järvenpään kaupungilta.

Jos Järvenpään keskustassa sijaitsevan kerrostalon lattialle asettaa kuulan, se lähtee vierimään asunnon toiselle seinustalle. Talo kun on painunut toisesta reunastaan pehmeään maahan ja on siksi vinossa.

Vika on ollut taloyhtiön tiedossa jo pitkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä on ollut ikuisuusprojekti. Varmaan 15 vuotta sitten huomattiin, että talo on vino”, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lassi Paavonkallio.

Taloyhtiö on laskenut, että kaksikerroksisen ja muutoinkin jo huonokuntoisen talon kunnostaminen olisi ollut huomattavan kallista. Halvempaa on purkaa koko rakennus ja rakentaa uutta tilalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt taloyhtiö etsii rakennusyhtiötä tai sijoittajaa, joka olisi valmis rakentamaan tontille kaksi uutta taloa. Samalla se odottaa päätöstä kaavamuutoksesta, jotta talon purkaminen voidaan aloittaa.

Osoitteessa Tupalantie 16 sijaitseva kerrostalo on rakennettu vuonna 1964. Paavonkallio uskoo rakennuksen ongelmien juontuvan siitä, että talon rakenteita ei paalutettu rakennusvaiheessa.

”Tämä on savipohjaista seutua, järven laitamaa. Silloin ei vain siihen aikaan ilmeisesti tajuttu, että olisi pitänyt paaluttaa tai muutoin tukea pohja”, Paavonkallio sanoo.


”Tiet ovat myös nykyään eri luokkaa. Ennen siinä meni hiekkatie vieressä, ja nykyään siinä on nelikaistainen tie ja raskasta liikennettä kulkee päivittäin. Sekin on varmaan edesauttanut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloyhtiö seurasi talon vajoamista vuosittain. Nelisen vuotta sitten havaittiin, että vajoaminen oli vakiintunut, eikä tilannetta ole enää seurattu sittemmin.

Kaltevuus ei ole ollut talon ainoa ongelma. Paavonkallio kertoo vesiongelman vaivanneen taloa riesaksi asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meidän sisäpihamme on katutason alapuolella, josta on johtunut ikuinen vesiongelma. Hiekkapihaa ei koskaan saatu kuivaksi. Se on nyt ratkaistu uppopumpulla, joka toimii varmaan siihen asti, että talo on elinikänsä lopussa.”

Kaltevuutta ei oikeastaan tavallisesti edes huomannut, sanoo talossa noin vuoden verran asunut Daniye Jokinen. Hän muutti talosta pois joulukuussa.

Kun Jokinen ensimmäisen kerran kävi katsomassa asuntoa, hän huomasi kaltevuuden vasta vuokranantajan huomautettua asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Muutamat ystävät kuvailivat, että tuntui kuin olisi ollut ruotsinlaivalla, mutta itse en ehkä mitään näin dramaattista huomannut”, Jokinen sanoo.

”Vessanovi ei kyllä pysynyt raollaan, se piti aina olla kiinni tai sepposen selällään.”

Jokinen ei muuttanut kodistaan mielellään. Talon sijainti on erinomainen, ja vain muutamassa minuutissa pääsee kävellen kauppaan ja rautatieasemalle.

Vasta kun vuokranantaja loppusyksystä kertoi, että talo saatettaisiin purkaa ensi vuonna, Jokinen päätti muuttaa.

”Tietyllä tavalla kyllä harmi, että joutui muuttamaan. Vaikka olihan se odotettavissa.”

Kun Tupalantien purku- ja rakennusprojekti lopulta valmistuu, maisema Tupalantien ja Postikadun kulmassa muuttuu melkoisesti. Taloyhtiön suunnitelmissa nykyisen kerrostalon tilalle rakennetaan kaksi kahdeksankerroksista taloa.

Aivan pian purkamista ei aloiteta, sillä ensin kaupunginvaltuuston täytyy hyväksyä kaupungin suunnittelema asemakaavan muutos.

Tällä hetkellä valmistellaan vasta kaavaluonnosta, jonka arvioidaan valmistuvan helmi-maaliskuussa, sanoo kaavasuunnittelija Juho Mattila Järvenpään kaupungilta.

Kaavamuutos kuulutettiin vireille viime vuoden huhtikuussa. Vielä tuolloin arvioitiin, että uuden kaavan luonnos olisi nähtävillä jo alkusyksystä 2018. Samassa suunnitelmassa ilmoitettiin tavoitteeksi, että kaavamuutos olisi siirtynyt hyväksymiskäsittelyyn jo tulevana keväänä.

Mattila myöntää, että kaavasuunnittelun varsinainen käynnistyminen on kestänyt odotettua kauemmin. Tilanne on hieman erilainen kuin tavallisesti, koska projektia vetää taloyhtiö eikä esimerkiksi rakennusyhtiö.

Tupalantien taloyhtiö esimerkiksi teettää uuden rakennuksen suunnitelmat, joita on yhteistyössä tarkennettu syksyn mittaan. Tuoreimmat suunnitelmakuvat toimitettiin juuri ennen joululomia, joten kaavaluonnoksen laadinta on siksi kesken.

”Yleensä kaavamuutoksen voi ajatella tehtävän vuodessa, mutta suunnittelukohteesta riippuen voi mennä enemmänkin. Riippuu myös siitä, herättääkö kaavamuutos vastustusta naapurustossa.”

Kun kaavaluonnos on valmis, se menee nähtäville ja kuntalaiset voivat antaa siitä palautetta. Tämän jälkeen tehdään varsinainen kaavaehdotus, joka menee jälleen nähtäväksi ennen hyväksymiskäsittelyjä.

Mattilan mukaan on tällä hetkellä silkkaa ennustamista, milloin rakennus lopulta puretaan. Joka tapauksessa siihen on vielä aikaa.

”Jos kaavaehdotus saadaan syksylle ja kaavamuutos hyväksyttyä ensi vuoden alkupuolella, niin käytännössä (purettaisiin) aikaisintaan kesällä 2020.”

Mattila on tietoinen, että kerrostalo on puutteellisten perustusten vuoksi painunut toisesta päädystä. Sen sijaan hän ei osaa sanoa, kuinka merkittävästi talo on vajonnut maahan.

Maa alueella on kyllä pehmeää. Ja jos uusi talo joskus tulevaisuudessa rakennetaan, sen perustukset paalutetaan.

”Kun ollaan Järvenpäässä Tuusulanjärven läheisyydessä, niin on aika selvää, että savimaata löytyy ja rakennuksia joudutaan paaluttamaan. Savimaan paksuudesta tuolla kohdalla ei ole vielä tietoa.”

Mattila ei lähde edes yleisellä tasolla arvioimaan, kuinka yleistä 60-luvun rakennusten purkaminen on.

”Jokaisella rakennuksella on oma kunto ja sen mukaan tehdään. Ei ole mitenkään mahdotonta, että tänä päivänä 80-luvun rakennuksiakin puretaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää