Järvenpää

Hoitajat vaihtuivat niin tiuhaan, ettei lapsi enää halunnut mennä päiväkotiin – Järvenpään Touhula-päiväkoti joutui kaupungin syyniin

Vanhempien antama palaute sai Touhulan ja Järvenpään kaupungin kutsumaan vanhemmat keskustelutilaisuuteen, jossa puhutaan päiväkodin henkilöstötilanteesta.Viime keväänä yksityisessä Touhula-päiväkodissa Järvenpään Vihtakadulla tuntui olevan käynnissä massapako, kuvailee järvenpääläinen nainen.

”Laskeskelin, että yli 20 kertaa on vuoden aikana tullut ja mennyt ihmisiä”, nainen sanoo. Hän kommentoi asiaa nimettömänä, koska hänen lapsensa on edelleen hoidossa Touhulan Vihtakadun päiväkodissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun tilanne oli pahimmillaan, naisen lapsi ei tiennyt hoitajiensa nimiä.

”Hän ei tiennyt ryhmänsä aikuisia saati naapuriryhmän aikuisia. Se vaikutti siihen, ettei hän halunnut mennä päiväkotiin. Kyllä jokainen pystyy miettimään, miltä tuntuisi mennä töihin ja siellä olisi aina uudet työkaverit.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naisen lapsi vaihtoi syksyllä toiseen ryhmään, jossa vaihtuvuutta ei ole enää ollut.

”Yhdessä ryhmässä tuntuu olevan suurin vaihtuvuus. Toki tämä on ulottunut ihan jokaiseen ryhmään, mutta siinä tuntuu ovi käyvän kuin läpiveto olisi.”

Lapsen uudessa ryhmässä on naisen mukaan menty sen sijaan vajaalla työntekijämäärällä. Vuoden alusta puuttuva työntekijä aloitti työt, mutta viime viikolla tiedotettiin, ettei tämä enää jatka ryhmässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavista kokemuksista kertovat kaksi muutakin paikallista naista, joiden lapset ovat hoidossa Vihtakadun päiväkodissa.

”Sinä aikana, kun minun lapseni ovat päiväkodissa olleet, ovat työntekijät vaihtuneet kauttaaltaan. Yksikään työntekijöistä ei ole sama kuin vuonna 2017, jolloin lapsemme aloittivat päiväkodissa”, toinen naisista kertoo.

Päiväkodin tilanne on saanut osan vanhemmista antamaan asiasta palautetta sekä Touhulalle että Järvenpään kaupungille. Palautteen takia kaupunki ja Touhula järjestävät maanantaina vanhemmille keskustelutilaisuuden päiväkodin henkilöstötilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhemmille lähetetyn kutsun mukaan paikalla ovat Järvenpään varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä, varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Meiju-Leena Heinonen ja Touhulasta aluejohtaja Heidi Valio, palvelupäällikkö Essi Söderholm ja päiväkodin johtaja Kristiina Partio.

Kunnilla on lain mukaan vastuu yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnasta, ja Meiju-Leena Heinonen vastaa valvonnasta Järvenpäässä. Hän sanoo kaupungin suhtautuvan tilanteeseen vakavasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meille on tullut vanhempien kautta tänä vuonna tietoon, että siellä olisi ollut henkilökunnassa vaihtuvuutta”, Heinonen sanoo.

”Aina kun kuntaan asti vanhemmat ovat yhteydessä, niin totta kai tilanne on sillä tavalla vakava ja me otamme sen vakavasti. Haluamme puuttua ja kuulla vanhempien sekä Touhulan näkemyksen.”

Vihtakadun päiväkodin johtaja Kristiina Partio aloitti tehtävässään joulukuussa. Hänen edeltäjänsä aloitti työnsä keväällä ja lopetti joulukuussa, joten myös päiväkodin johdossa on ollut vaihtuvuutta.

Partio jatkaa myös Järvenpään toisen Touhula-päiväkodin Kurkiauran johdossa. Hän ei halua kommentoida Vihtakadun tilannetta lainkaan.

Partio pyytää soittamaan suoraan aluejohtaja Heidi Valiolle. Myöskään Valio ei halua kommentoida asiaa, vaan kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ossi Ahdon ottavan yhteyttä.

Ahto kertoo, että yksittäiset ihmiset ovat olleet yhteydessä päiväkotiin. He ovat Ahdon mukaan reagoineet siihen, että Vihtakadun yksikön henkilökunnassa on ollut vaihtuvuutta.

”Siellä on vaihtunut muun muassa lastentarhanopettajia. Ja riippuu tietysti, mitä ajanjaksoa katsoo, mutta pidemmällä ajanjaksolla on ollut suuri vaihtuvuus.”

Vihtakadun Touhula avattiin elokuussa 2016. Ahto sanoo, ettei hän tiedä tarkalleen, kuinka monta lastentarhanopettajaa on lähtenyt päiväkodista esimerkiksi edellisen vuoden aikana.

”Tiedän sen, että viime viikkojen aikana tilanne on saatu tasapainotettua”, Ahto sanoo.

”Meillä on siellä riittävä mitoitus aikuisten määrässä suhteessa lapsiin, ja tilanne on siinä mielessä hyvä.”

Varhaiskasvatuslain mukaan yhdessä päiväkodin ryhmässä saa olla enintään neljä lasta yhtä kasvattajaa kohden, jos lapset ovat alle 3-vuotiaita. Jos lapset ovat yli 3-vuotiata, lapsia saa olla enintään kahdeksan.

Vihtakadulle haetaan parhaillaan lastentarhanopettajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Haku on aloitettu 28. joulukuuta, ja sen on määrä päättyä helmikuun alussa.

Varhaiskasvatuksen palvelupäälliköllä Heinosella ei myöskään ole tietoa vaihtuneen henkilökunnan määrästä.

”Valvomme, että päiväkodissa on tarvittava määrä henkilökuntaa. Yksityinen päiväkoti vastaa henkilöistä ja heillä on tarkemmat tiedot”, Heinonen sanoo.

Vaihtuvuuteen on Ahdon mukaan useita syitä. Hän sanoo, että pääkaupunkiseudulla on yleisesti haastavaa saada henkilökuntaa. Moni on voinut lähteä myös henkilökohtaisista syistä.

Myöskään Heinosella ja Järvenpään varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelällä ei ole tarkempaa tietoa siitä, mistä suuri vaihtuvuus johtuu. Hekin ottavat esiin sen, kuinka vaikeaa varhaiskasvatukseen on saada pätevää henkilökuntaa.

”Vihtakadulla ovat ihmiset vaihtuneet erityisen paljon lyhyen ajan sisällä. Se näkyy asiakkaiden suuntaan, jos on koko ajan uusia työntekijöitä. Totta kai se herättää huolta, kun ei ole tuttuja työntekijöitä”, Mäkelä sanoo.

Vihtakadun yksikössä on noin 55 lasta kolmessa ryhmässä. Jos tuon kokoisessa yksikössä lähtee syksyn aikana esimerkiksi kaksi tai kolme hoitajaa, se on iso määrä, Mäkelä sanoo.

Maanantain kokouksessa on Mäkelän ja Touhulan Ahdon mukaan tarkoitus kuulla vanhempien huolia. Ahto sanoo, että sen jälkeen katsotaan, miten asiaan reagoidaan.

Jos Vihtakadun toiminnassa huomataan puutteita, kaupungin ensisijainen keino puuttua asiaan on antaa päiväkodille toimenpidekehotus, Mäkelä sanoo. Jos tämäkään ei tepsisi, aluehallintovirasto voisi puuttua epäkohtiin.

Viimeinen ja kovin keino on toiminnan ajaminen alas.

”En muista omalta uraltani, että toiminta olisi pitänyt ajaa alas. Ei tässä olla lähelläkään sellaista tilannetta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  5. 5

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  8. 8

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää