Järvenpää

Kauhu valtaa italialaisen pitopalvelun, kun pöytään istuu hääseurue Suomesta

Mari Mattila ehti asua 20 vuotta Italiassa, kunnes hän tupsahti teini-ikäisten lastensa ja muuttokuorman kanssa Järvenpäähän. Nyt hänen yrityksensä järjestää suomalaispareille unelmahäitä Toscanan auringon alle.Italialaisissa ja suomalaisissa häissä on muutamia pieniä mutta oleellisia eroavaisuuksia. Italiassa morsian saa esimerkiksi myöhästyä vihkimisestä vaikka puoli tuntia ja kakun kanssa tarjotaan kuohuviiniä.

”Kahvi tulee vasta sen jälkeen yksinään, koska se on pieni espresso. Pitopalvelulle pitää aina erikseen selittää, jos halutaan tehdä Suomen tyyliin ja tarjoilla kahvi kakun kanssa”, sanoo hääsuunnittelija Mari Mattila.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Italialaiset myös viihtyvät ruokapöydässä pitkään, jopa kuusikin tuntia. Ruokailu on myös äänekästä.

”Pitopalvelulle pitää selittää, miksi suomalaiset ovat niin hiljaa, kun he syövät. Alkuhiljaisuus oli pitopalvelulle ihan kammottavaa, koska he luulivat, että ruoka ei ole hyvää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Mattilan yritys Toscanan tuuli järjesti 30 suomalaisparille häät Italiassa. Yritys tarjoaa hääpaketteja, jotka kattavat kaiken: paperityöt, tulkkauksen, varauspalvelut.

”Vaikka siellä joku osaisikin englantia, niin sellaista ihmistä on haasteellista löytää. Ja italialaiset ovat vähän nihkeitä vastaamaan, jos sähköposti tulee englanniksi.”

Kuten usein elämässä, on hieman sattumaa, että Mattila järjestää nyt häitä Italiaan eikä vaikkapa Ranskaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1991 Mattila muutti parikymppisenä Saarijärveltä pienestä keskisuomalaista kaupungista Roomaan au pairiksi.

Lastenhoitajan pesti oli vain keino päästä maahan ja hioa kielitaitoa. Mattilan todellinen tavoite oli opiskella vaatesuunnittelua Roomassa.

”Vaihtoehtoni olivat Pariisi ja Rooma. Italia valikoitui, koska ajattelin kielen olevan vähän helpompaa kuin ranskan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Roomassa Mattila pääsi kouluun ja tutustui tulevaan aviomieheensä, jonka kanssa hän sai kolme lasta. Kun Mattila sitten valmistui vaatesuunnittelijaksi, työn hakeminen oli vavahduttava kokemus.

”Minulle sanottiin, että hei rouva, eikö teillä riitä kotona töitä. He pitivät sitä erikoisena, että silloin kahden pienen lapsen äiti etsii töitä”, Mattila sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seuraavaksi kysyttiin, missä mummot ja papat asuvat. Kun he kuulivat, että molempien vanhemmat asuvat jossain muualla, sanottiin, että katsellaan.”

Mattilan oli mietittävä, mitä tehdä seuraavaksi. Hän työskenteli jonkin aikaa ompelijana ateljeessa, mutta raadollinen muotimaailma ei lopulta tuntunut sopivalta paikalta. Lastenhoito oli myös hankala järjestää.

Vuonna 2006 Mattila perusti ensimmäisen yrityksensä Toscanan tuulen, joka järjesti tulkkausta, opastusta ja kierroksia viinitiloille.

Viisi vuotta myöhemmin Mattila päätti muuttaa takaisin Suomeen. Hän halusi lastensa oppivan suomalaiset sukujuurensa, tavat ja kielen, ja myös paremmat opiskelu- ja työmahdollisuudet kiinnostivat.

Ensin Mattila ajatteli luonnollisesti palaavansa kotiseudulleen Keski-Suomeen, mutta Hyrylässä asuva sisko sai hänet toisiin aatoksiin.

Mattila alkoi katsoa asuntoa Keski-Uudeltamaalta. Tikka osui lopulta Järvenpäähän: kaupungista löytyi sopiva asunto ja raiteita pitkin teini-ikäisten tyttärien olisi helppo kulkea Helsinkiin.

”Olihan se aika jännää muuttokuorman kanssa. Muistan aina, kun tulimme tuolta etelästä päin ja Citymarketin kohdalla lapset kysyivät, että niin missä se keskusta on. Olin itsekin täällä silloin ensimmäistä kertaa, ja sanoin, että no se varmaan jäi tuohon jo vasemmalle.”

Muutto Suomeen Toscanan Arezzosta oli kulttuurishokki erityisesti lapsille.

”Tytöt olivat tottuneet käymään keskustassa cappuccinolla ja näkemässä toisia nuoria vanhassakaupungissa. Sitten tullaan tänne, ja nuoriso hengailee Tarjoustalon liukuportaissa tai Prismassa”, Mattila sanoo.

”Itse pidin paljon siitä, että vihdoin asiat sujuivat ja asioiden hoitaminen oli helppoa.”

Mattila oli ollut 20 vuotta pois Suomesta, ja palattuaan hän oli jälleen saman ongelman edessä: töihin ei päässytkään noin vain. Hän oli sulkenut Italiaan rekisteröidyn Toscanan tuulen, mutta päätti jatkaa yritystoimintaa Suomessa.

”Mietin, miten voin suunnitella Italiassa pidettäviä häitä, kun olen Suomessa. Sitten huomasin, että itse asiassa on paljon parempi, että pystyn tapaamaan Suomessa hääparit ensimmäisen kerran. Se on hirmu tärkeää.”

Suomalaiset haluavat Italia-häihinsä yleensä jonkin ihanan maiseman, villan, johon majoittaa tärkeimmät vieraat, hyvää ruokaa ja viiniä, joka ei lopu.

”Todella monen budjetti on 10 000 euroa. Sillä saa hääpäivän kaikkinensa. Toki paljon riippuu henkilömäärästä, mutta esimerkiksi 40 hengelle.”

Ulkomailla vietetyissä häissä suomalaisia kiehtoo Mattilan kokemuksen mukaan erilaisuus. Ei välttämättä haluta järjestää samanlaisia juhlia kuin kaverit. Ihmiset ovat myös tottuneita matkustamaan, välimatkat ovat kaventuneet ja lennot halventuneet.

Ympäristötietoiset ihmiset eivät välttämättä halua enää lentää yhtä huolettomasti, mikä on mietityttänyt Mattilaa.

”On sitä tullut mietittyä. Tai jos tulee luonnonkatastrofi. Minulla on aina varasuunnitelmana se vaatesuunnittelu, ehkä se kääntyy sinne.”

Mattilan omia häitä ei vietetty Italiassa, vaikka silloinen puoliso oli italialainen.

”Meillä oli itse asiassa ihan perinteiset suomalaiset häät kotiseudullani. Silloin minulla ei edes ollut tätä yritystä, enkä ajatellut, että joku päivä suunnittelisin toisten häitä.”

Oikaisu 30.1.2019 kello 13:55: Poistettu maininta, jonka mukaan Rooma olisi Toscanassa.
Järvenpää - luetuimmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  8. 8

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää