Järvenpää    |   HS Järvenpää

Näin sosiaalisessa mediassa tahkotaan rahaa – Joonas Linkola, 27, keräsi muutamassa vuodessa 130 000 Instagram-seuraajaa ja lyö nyt rahoiksi

Kun Joonas ja Konsta Linkola olivat parikymppisiä, he myivät Järvenpään kaupungille ideansa markkinointivideosta. Kuusi vuotta myöhemmin yritykset palkkaavat heidät kertomaan, miten sosiaalisessa mediassa tahkotaan rahaa.On varmasti uskomaton tunne, kun oma valokuva lähtee leviämään internetissä ja sen näkevät kymmenet miljoonat ihmiset.

”Se oli varmaan 2016 vuoden lopussa, kun julkaisin kuvan kodasta, ja muutamassa kuukaudessa sillä oli miljoonien yleisö”, Joonas Linkola, 27, muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linkola oli ollut Lapissa tekemässä somekampanjaa hiihtokeskus Pyhälle, kun hän julkaisi kotakuvan Instagramissa. Pian palvelun muut käyttäjät jakoivat kuvaa edelleen lähes 200 kertaa.

”Olin vaan, että herran Jumala. Pari kertaa olen onnistunut tekemään samanlaisen viraali-ilmiön. On tosin aika vaikeaa luvata asiakkaalle, että teen teille tästä sellaisen viraalijutun.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veli Konsta Linkola, 25, nyökyttelee vieressä. Veljekset tietävät, kuinka vaikeaa sosiaalisessa mediassa on saavuttaa näkyvyyttä. Toisaalta he myös tietävät, miten näkyvyydellä ja kiinnostavilla sisällöillä vuollaan rahaa.

Linkoloilla on yhteinen osakeyhtiö, jonka kautta he tekevät muille yrityksille esimerkiksi konsultointia, sisällöntuotantoa ja kampanjoita sosiaaliseen mediaan.

Joonas Linkola listaa esimerkkejä asiakkaista: UPM, Samsung, Neste, Momondo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Arvioisin, että parin viime vuoden aikana lähes 100 prosenttia tuloistani on tullut somesta”, hän sanoo. Tämä tosin muuttunee tulevaisuudessa, sillä Linkola on juuri aloittanut helsinkiläisen analytiikkayrityksen markkinointijohtajana.

”Yhdestä julkaisusta omassa kanavassa voi laskuttaa noin tuhat euroa, mutta hinnat heittelevät projekteissa paljon.”

Jos projektiin halutaan esimerkiksi kuvalisenssejä, somekonsultointia, kanavien kuratointia tai videoita, niistä saa pulittaa ylimääräistä.

Konsta Linkolalle some tuo arviolta puolet tuloista ja puolet tulee valokuvauksesta. Työn ohella hän opiskelee yrittäjyyttä ja tiimijohtamista Tampereen ammattikorkeakoulussa.
Joonas Linkolalla on Instagramissa noin 129 000 seuraajaa ja Konsta Linkolalla lähes 60 000.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molempien Instagram-sivut hehkuvat kuvilla Suomen luonnosta. Kuten se viraaliksi levinnyt kotakuva, julkaisut ovat kuin suoraan Suomea markkinoivasta matkailulehdestä. Se ei toki ole sattumaa.

”Kun Lonely Planet 2016 julkaisi listan, jonka mukaan Suomi on yksi maailman kolmesta kiinnostavimmista matkustuskohteista, tuntui siltä, että olen ollut mukana tässä”, Joonas Linkola sanoo.

”Kun miettii, paljonko olen itse ollut vaikka tekemässä Instagram-julkaisuja ja paljonko niitä on jaettu ympäri maailmaa ja julkaistu isoissa medioissa.”

Veli Konsta nyökyttelee jälleen. Viimevuotisista tunnustuksista maailman medioissa on ollut kiittäminen aktiivisten suomalaisten viestijöiden, hän sanoo.

”Jep, niitä on ehkä muutama sata oikeasti. Tuollaisesta tunnustuksesta ei voi antaa kiitosta joillekin poliitikoille tai mainoskampanjoille”, Joonas Linkola jatkaa.

”Tämä on ollut harrastajien, puoliammattilaisten ja puskaradion menestystarina.”


Linkolan veljesten tarina sai alkunsa Järvenpäästä. Joonas, Konsta ja sisko Inari asuivat vanhempiensa kanssa vanhassa hirsihuvilassa Ristinummella, aivan Järvenpään etelärajalla lähellä Tuusulaa.

Lapsuus oli molempien mielestä idyllinen ja Ristinummi ”lintukoto”. Veljekset polkivat pyörillään pellon halki Tuomalan kyläkouluun Tuusulaan, kävivät partiossa ja musiikkikoulu Suzukissa.

”Muistan, kun rehtori piti puheen kuudennen luokan kevätjuhlassa. Olisin saanut reilu oppilas -palkinnon, mutta kieltäydyin käyttämästä pyöräilykypärää enkä saanut sitä palkintoa”, Konsta Linkola muistelee ja molemmat nauravat.

”Olemme saaneet olla rohkeita ja aktiivisia tyyppejä. Sellaisia olemme uskaltaneet olla myöhemminkin.”

Linkoloiden vanhemmat opettivat lapsilleen, ettei ole paha asia, jos kokeilee jotain uutta ja epäonnistuu. Isä oli nuorempana itse työskennellyt yrittäjänä ja kannusti lapsiaan kokeilemaan samaa.

”Faija on sanonut, että yrittäminen ei ole pahasta. Monia oikein pelotellaan yrittämisellä, mutta meidän isä sanoi, että voitte aina mokata ja tulla kotiin, yrittäkää vaan”, Joonas Linkola sanoo.

Kun veljekset olivat parikymppisiä, Konsta kiinnostui valokuvaamisesta ja Joonas videoiden tekemisestä.

Kuutisen vuotta sitten he marssivat Järvenpään kaupungintalolle esittelemään ideansa markkinointivideosta. Kaupunki tarttui ideaan, ja Järvenpäästä tuli Linkoloiden ensimmäinen asiakas.

”Katsoin sen videon varmaan vuosi sitten. Kyllä siitä tuli nostalginen olo. Silloin fiilisteltiin, kun saatiin joku ihminen hiihtämään kameran ohi ja mukaan vähän hidastusta”, Joonas Linkola sanoo.

”En koskaan katso omia vanhoja julkaisuja sillä silmällä, että olinpas huono, vaan enemmänkin niin, että vähän on ollut lapsellista tuo toiminta. On iloittu siitä, että aurinko paistaa taivaalta tuosta kulmasta.”

Konsta Linkola on samaa mieltä. Hän ei ole koskaan esimerkiksi poistanut omia vanhoja kuviaan Instagramista.

”Ei niissä ole mitään hävettävää. Ulkopuoliset voivat nähdä niissä jotain muuta, mutta minä näen niissä, että kundi on yrittänyt ja kokeillut, sillä on ollut hauskaa jo tuolloin”, hän sanoo.
Linkolat tekevät edelleen toisinaan yhteistyötä. Seuraavaksi he haluavat tehdä jotain yhteiskunnallisesti vaikuttavaa.

”Neuvottelemme kahden viikon yhteistyötä Helsingin mainosnäyttöjen kanssa. Voisi tehdä jonkun hyväntekeväisyysjutun. ”Linkola brothers goes metsä”, osta metsää ja rauhoita se, jotain sellaista”, Joonas Linkola visioi.

”Sitä minä ajattelin. Ehkä Konsta tekee ensin oman ehdotuksensa ja sitten tehdään kompromissi.”

Konsta Linkolaa kiinnostaa myös ympäristönsuojelu. ”Se voisi olla tärkeää näinä aikoina”.

Se tekisi myös kunniaa Luonnonperintösäätiölle, jonka aloitti meidän sukulaisemme Pentti Linkola, Joonas jatkaa.

Oletteko te sukua?

”Joo, kaukaista sukua. Lähtökohtaisesti kaikki Linkolat ovat jollain tapaa sukua”, Konsta Linkola sanoo.

”Olen viettänyt hänen kanssaan jonkun verran aikaa viime vuosina. Ei häntä kaikki enää tunne, harvemmin se tulee enää edes keskusteluissa esille. En tiedä, onko sillä (sukulaissuhteella) ollut mitään vaikutusta meihin, mutta onhan se ihan kova kundi.”

Voit katsoa alta, miltä Järvenpään kaupungille tehty markkinointivideo näyttää:Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  5. 5

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  8. 8

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää