Järvenpää    |   HS Järvenpää

Poliisi löysi 15-vuotiaan tytön ryyppäämästä, äitiin oltiin yhteydessä heti – Lastensuojelu pantiin pikkukaupungissa kuntoon eikä se edes maksanut mitään

Vielä pari vuotta sitten saattoi kestää jopa puolitoista viikkoa, ennen kuin sosiaalityöntekijät ehtivät ottaa yhteyttä lastensuojeluilmoituksessa mainittuun lapseen tai perheeseen. Nyt yhteydenotto pystytään tekemään jo seuraavana päivänä. Muutos oli suuri, mutta se ei vaatinut lisää rahaa tai työntekijöitä.Kun tyttärestä oli tehty jo toinen lastensuojeluilmoitus parin kuukauden sisään, äiti ymmärsi heidän tarvitsevan apua.

”Tyttö oli ollut kavereineen ottamassa alkoholia, kuka enemmän ja kuka vähemmän. Poliisit ne sieltä löysivät ja tekivät ilmoituksen.”

Sosiaalityöntekijät soittivat jo seuraavana arkipäivänä. He kysyivät, pitäisikö tytöstä tehdä palvelutarpeen arviointi, ja äiti vastasi myöntävästi. Järvenpääläinen äiti ja hänen 15-vuotias tyttärensä kertovat kokemuksistaan nimettömästi, koska tytär on edelleen perhesosiaalityön asiakas.

”On se aina jännittävä tilanne. Sitä miettii, mitä tästä seuraa, vaikka itse siihen halusinkin”, äiti sanoo.

”Lähinnä se on varmaan se huostaanotto, joka yhdistetään lastensuojeluun. Ajatellaan, että jos joudun lastensuojelun asiakkaaksi, lapset viedään heti.”

Tytärtä tilanne ärsytti.

”Mietin, että pärjäisimme ilmankin. Pelotti myös, että otetaanko heti huostaan”, tytär sanoo.

Nyt kolme kuukautta kestävä palvelutarpeen arviointi on päättymäisillään, ja äidin mukaan asiat ovat menneet parempaan suuntaan. Tytär on saanut apua esimerkiksi mielenterveyden ongelmiin, ja jatkossa hän saa myös oman tukihenkilön, jonka kanssa viettää aikaa.

Myös tytär kertoo voivansa ainakin hieman paremmin kuin ennen.

”Koulussa on ollut ongelmia jaksamisen kanssa, ja minulla on ollut ahdistusta. Siihen olen saanut apua”, tytär sanoo.

Äiti kertoo olevansa niin tyytyväinen perheen saamaan apuun, että hän haluaa heidän jäävän perhesosiaalityön asiakkaaksi vielä pidemmäksi aikaa.

”Olen tämän kokemuksen jälkeen kannustanut muitakin ottamaan yhteyttä. Minullakin on ystäviä, joilla on hankalia tilanteita, tarvitsee vaikka perheen kanssa apua.”

Äiti kiittelee, että ilmoituksen jälkeen työntekijät ottivat heihin nopeasti yhteyttä, jotta asia ei pitkittynyt.

Vielä pari vuotta sitten lapsista tehtyihin ilmoituksiin reagoitiin Järvenpäässä hitaasti. Toiminta oli hyvin jäykkää, sanoo sosiaalityöntekijä Jaakko Rytkö.

Pahimmillaan saattoi kestää jopa puolitoista viikkoa, ennen kuin Rytkö ehti ottaa asiakkaaseen yhteyttä. Jos kalenteri oli täynnä, ensimmäinen tapaaminen asiakkaan kanssa saattoi valua kahden tai jopa kolmen viikon päähän.

Rytkö ja hänen kollegansa vastaavat Järvenpään perhesosiaalityön päivystyksestä, jonka alaisuuteen kuuluu myös lastensuojelupäivystys. Käytännössä he ottavat vastaan esimerkiksi poliisilta ja kouluista tulevia lastensuojeluilmoituksia ja selvittävät, millaista tukea perhe tai lapsi tarvitsee.

Puolitoista vuotta sitten perhesosiaalityön tiimissä alettiin miettiä, miten ilmoitusten selvittämisestä saataisiin sujuvampaa.

”Ensimmäinen asia, joka lähdettiin tekemään, oli ensimmäisen yhteydenoton nopeuttaminen. Nyt me olemme yhteydessä asiakkaaseen viimeistään seuraavana päivänä siitä, kun ilmoitus tulee meille”, Rytkö sanoo.


Tilanteen muuttuminen paremmaksi ei vaatinut lisää rahaa tai työntekijöitä. Työt piti vain järjestää uudella tavalla.

Perhesosiaalityön päivystykseen tulee noin sata ilmoitusta ja yhteydenottoa kuukaudessa. Aikaisemmin kaikki viikon aikana tulleet ilmoitukset jaettiin työntekijöiden hoidettavaksi kerran viikossa tiistaisin.

”Jos vaikka tiistaina iltapäivällä sattui tulemaan ilmoitus, ja jos se ei ollut kiireellinen, sille ei käytännössä viikkoon tehnyt kukaan mitään”, Rytkö sanoo.

Nykyisin kaksi työntekijää hoitaa päivystystä aina viikon kerrallaan, ja seuraavat kolme viikkoa he voivat käyttää asiakkaiden tilanteen selvittämiseen. Malli mahdollistaa sen, että työntekijät voivat olla asiakkaaseen yhteydessä jo yhdessä tai kahdessa päivässä ja tapaaminenkin tavallisesti järjestyy muutaman päivän sisällä.

Ensimmäisen yhteydenoton perheeseen tehnyt työntekijä jatkaa työskentelyä perheen kanssa koko prosessin ajan. Rytkön mukaan tavoitteena on ollut luoda toimintarakenne, joka muovautuu asiakkaiden erilaisten tilanteiden ja tarpeiden mukaisesti.

”Olen kokenut sen itse hyvänä, että ymmärrystä perheen tilanteesta ja selvityksen sisällöistä määritellään yhdessä lapsen ja perheen kanssa.”

Kun lapsesta on tehty ilmoitus perhesosiaalityölle, perheitä saattaa alkaa vaivata huoli tulevasta. Rytkön mukaan keskeinen syy muutoksen tekemiselle oli, etteivät ihmiset joutuisi olemaan yksin mahdollisten pelkojen ja huoliensa kanssa ennen kuin joku ottaa heihin yhteyttä.

”Tai että täältä lähtee kirje, ja perhe on kaksi viikkoa sen kirjeen kanssa ja käy googlaamassa kaikki kohuotsikot. Sitten ne ennakkokäsitykset saattavat kasvaa merkittäviksi”, sanoo perhesosiaalityön esimies Anni Partanen.

Partasen mukaan sosiaali­työntekijöiden ja asiakkaiden tapaamisissa saattoi ennen kulua pitkäkin tovi siihen, että ennakko­luuloja ensin purettiin. Nyt uuden mallin myötä päästään nopeammin asiaan, kun ennakko­käsitykset eivät ole ehtineet kasvaa suuriksi.

Uuden toimintatavan toimivuutta ei ole varsinaisesti tutkittu, mutta Rytkön mukaan asiakkaat ovat antaneet siitä myönteistä palautetta. Myös työntekijät kokevat, että heidän työ­määränsä on helpottanut ja asiakas­määrät ovat maltillisempia kuin aikaisemmin.

Yksi hyvä signaali on myös se, että Järvenpäässä ei ole ongelmia ilmoitusten käsittelyyn liittyvien määräaikojen kanssa, Partanen lisää.

Ainakaan muualla Keski-Uudellamaalla ei ole käytössä täysin samanlaista mallia kuin Järvenpäässä. Nurmijärven malli on Partasen mukaan tosin samantyyppinen.

Järvenpää ja Nurmijärvi kuuluvat Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymään, joka on vastannut jäsenkuntiensa sote-palveluiden tuottamisesta vuoden alusta lähtien. Tulevaisuudessa kuntien palveluita on Partasen mukaan tarkoitus yhtenäistää.

”Tavoitteena on, että toimivia käytänteitä ei purettaisi, vaan alueellisista helmistä voitaisiin muodostaa toimiva kokonaisuus.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  10. 10

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää