Järvenpää    |   HS Järvenpää

Juhani Kolehmainen, 86, päätti pelastaa isoisänsä Eero Järnefeltin ainutlaatuisen taideaarteen ”raharikkaiden” kynsistä

Juhani ja Anna-Kaisa Kolehmainen vaalivat Suvirannassa Järnefeltin taiteilijasuvun muistoa. Pariskunnan omilla pojilla ei ole mahdollisuutta jatkaa yli 100-vuotiaan talon ylläpitoa, joten kiinteistö myytiin kaupungille. Raharikkaiden käsiin jugendhuvilaa ei raaskittu antaa.Kun kättelyt on hoidettu pois alta, Juhani Kolehmainen johdattaa vieraansa salongin läpi ateljeehen. Täällä on Suvirannan sydän. Suurista ruutuikkunoista valuu sisään maaliskuista valoa, joka valaisee koko viitisen metriä korkean huoneen.

”Ikkunat ovat pohjoiseen päin, kuten kuuluu”, Kolehmainen sanoo.

Ateljeessa työskenteli aikoinaan Kolehmaisen isoisä, taidemaalari Eero Järnefelt. Järnefeltin ateljeekoti valmistui heinäkuussa 1901 Tuusulanjärven rantaan. Perhe asui talossa ympäri vuoden aina 1917 asti, minkä jälkeen Helsinkiin muuttaneet Järnefeltit viettivät Suvirannassa lähinnä kesiä ja juhlapyhiä.

Suviranta otettiin jälleen ympärivuotiseen käyttöön, kun taloon asettui Kolehmaisen äiti, taidemaalari Laura Järnefelt perheineen.

”Vanhempani menivät naimisiin vuonna 1933. He tulivat tänne, koska isäni sai Järvenpään yhteiskoulusta biologian opettajan viran.”

Juhani Kolehmainen, 86, on vanhempiensa esikoinen. Hän kertoo asuneensa Suvirannassa koko ikänsä ”pienestä mytystä lähtien”, ainakin tavallaan.


Kolehmainen meni vuonna 1954 naimisiin vaimonsa Anna-Kaisan kanssa. Häät pidettiin Suvirannan salissa.

”Tänä keväänä olemme olleet naimisissa 65 vuotta. Se on aika pitkä aika olla saman ihmisen kanssa”, Anna-Kaisa Kolehmainen sanoo.

Pari asui Suvirannassa yhdeksän vuotta, jonka aikana he saivat kaksi lasta. Sitten työt veivät perheen Helsinkiin, mutta kytkös Suvirantaan säilyi tiiviinä. Kesäisin perhe asui Suvirannan piharakennuksessa ja auttoi talon kunnossapidossa.

”Kun kesällä tulimme pikkumökkiin, niin sanottuun mörskään, aloitimme heti mummin ja ukin auttamisen puutarhassa”, Anna-Kaisa Kolehmainen kertoo.

Juhani Kolehmainen auttoi erityisesti talvivaurioiden korjaamisessa.

”Olen ollut tämän talon talonmies 50-luvulta saakka, oikeastaan aikaisemminkin jo. Rupesin heti tekemään talonmiehen hommia. Isäni oli biologina enemmän kiinnostunut puutarhasta.”


Kolehmaiset muuttivat takaisin Suvirantaan, kun Kolehmaisen äiti kuoli vuonna 1985. Seuraavana vuonna talossa tehtiin mittava remontti.

”Se tehtiin siksi, että tästä talosta oli 36 taulua Retretin näyttelyssä. Kun seinät olivat tyhjät, oli helppo remontoida”, Anna-Kaisa Kolehmainen kertoo.


Suviranta on kuin pieni yksityinen taidemuseo. Seinillä on niin Järnefeltien taidetta kuin myös Hugo Simbergin, Pekka Halosen ja Akseli Gallen-Kallelan maalauksia. Taulut on ripustettu seinille, joiden säkkikangastapetit ovat alkuperäiset, Juhani Kolehmainen huomauttaa.

Kolehmaiset ovat tarkkoja siitä, että Suvirannan interiööri säilyttää kultakauden alkuperäisen tunnelman.

Kun Järvenpään kaupunki reilu vuosi sitten osti Suvirannan kiinteistön, myyntisopimukseen kirjattiin kaksi ehtoa. Ensinnäkin Kolehmaisilla on elinikäinen asumisoikeus Suvirantaan. Toiseksi talon interiööri tulee säilyttää sellaisena kuin se on ollut jo Eero Järfeneltin ajoista asti.

Talon sisustus on muuttunut vain hieman vuosien saatossa. Isoimmat muutokset ovat tapahtuneet perinnönjakojen yhteydessä, jolloin talon tauluja ja muuta irtaimistoa on jaettu sukulaisten kesken.

Kun seinältä on lähtenyt taulu, tilalle on etsitty suunnilleen samantyyppinen taulu tilalle.

”Jos onnistuu tunnelman ja interiöörin säilyttämään suunnilleen sellaisena, että vieraat eivät huomaa, silloin on onnistunut jollain tavalla”, Anna-Kaisa Kolehmainen sanoo.

Myös huonekalut on aina korvattu tarkoin harkiten. Juhani Kolehmainen ottaa esimerkiksi salin ovensuussa seisovan lipaston.

”Alkuperäinen lipasto meni veljelleni perinnönjaossa. Tämä nykyinen on samalta aikakaudelta, ja olen perinyt sen Swanin sisaruksilta”, hän kertoo.

Saimi Järnefelt oli omaa sukuaan Swan, kirjailija Anni Swanin sisko. Sisaruksista Lyyli Swan oli äitini Lauran kummi, minun kummini ja myös vanhimman poikamme kummi. Lipasto on peräisin häneltä.”


Suviranta oli pitkään ainoa Tuusulanjärven taiteilijayhteisön taloista, joka oli yksityisomistuksessa. Esimerkiksi Jean Sibeliuksen Ainola otettiin museokäyttöön jo 1974.

Kaupungin aikeissa on muuttaa Suviranta vaiheittain museoksi. Vasta kun Kolehmaiset päättävät muuttaa pois Suvirannasta, rakennuksesta tulee kokonaan yleisölle avoin museo.

Siihen asti on sovittu, että kaupunginmuseo voi järjestää Suvirannassa opastettuja kierroksia kolmesti viikossa touko–syyskuussa.

Suvirannan myyminen kaupungille oli Kolehmaisille osaltaan järkiratkaisu. He halusivat, että pala taiteilijayhteisön historiaa jää elämään, mutta kummallakaan Kolehmaisten pojista ei ollut mahdollisuutta ylläpitää Suvirantaa.

”Ainoaksi vaihtoehdoksi olisi jäänyt, että talo olisi myyty jollekin raharikkaalle, mutta silloin emme olisi voineet taata, että he säilyttäisivät niin paljon kuin me haluaisimme”, Anna-Kaisa Kolehmainen sanoo.

Kolehmaiset aikovat asua Suvirannassa niin pitkään kuin mahdollista. Yhtä pitkään jatkuvat Suvirannan perinteet, jotka alkoivat jo Järnefeltien aikaan.

Traditiot näkyvät erityisesti jouluisin. Ateljeehen tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, joka koristellaan aina samalla tavalla. Salissa maljakon tilalle asetellaan keraaminen seimi, joka tuotiin Italiasta matkamuistona noin 1920-luvulla.

”Viime joulu oli vielä ihan normaali joulu. Ei poikettu siitä missään muussa muodossa kuin että ruuat toivat lapset. Minä tein ainoastaan kaali- ja porkkanapiirakan, jotka kuuluvat jouluun”, Anna-Kaisa Kolehmainen sanoo.

Juhani Kolehmainen varmistaa aattona, että salin katosta roikkuu himmeli. Kuten kuuluu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää